Μητσοτάκης: Δεκαετές πλάνο για τον τουρισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Ιουλίου 2019 | Τουρισμός
Θα δίνει έμφαση στο τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και βιωσιμότητα

Την εκπόνηση νέου δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό προανήγγειλε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο υπουργείο Τουρισμού.

Οπως διευκρίνισε, η εκπόνηση του νέου δεκαετούς σχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί στο επόμενο εξάμηνο και θα δίνει έμφαση στο τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και βιωσιμότητα, σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού οι οποίοι έβαλαν πλάτη όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλα και σε κάποιο βαθμό αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, τα οποία θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν ώστε η χώρα να διατηρήσει την υψηλή της θέση στην παγκόσμια κατάταξη και να είναι προορισμός που θα επισκέπτονται επαναλαμβανόμενα οι τουρίστες.

Ο νέος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, από την πλευρά του, διευκρίνισε πως το υπουργείο πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αφορούν το χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου AirBnB, αλλά και τη συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Μάνο Κόνσολα και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Κωνσταντίνο Λούλη. 

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Συνεχίζω τον κύκλο των επισκέψεων στα Υπουργεία. Επισκεπτόμενος σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού, θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη, καλή επιτυχία στην ηγεσία του Υπουργείου σας, στον Υπουργό, τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα. Να σας πω ότι περιμένω, όχι μόνο εγώ, αλλά ολόκληρη η κοινωνία και η οικονομία πολλά από αυτούς, καθώς ο τουρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της χώρας και έναν κλάδο στον οποίον η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητα και σε έναν βαθμό αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

Η χώρα χρειάζεται ένα δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό του μέλλοντος, ο οποίος θα δίνει έμφαση, όπως σωστά ανέφερε ο Υπουργός, στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, αλλά και τη βιωσιμότητα. Δεν νοείται σήμερα τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα το οποίο να μη βάζει την προστασία του περιβάλλοντος σε απόλυτη προτεραιότητα. Το σχέδιο αυτό θα έχει εκπονηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου σε συνεργασία με τους φορείς του Τουρισμού. Θέλουμε τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον ελληνικό τουρισμό τα χρόνια της κρίσης, στην εκπόνηση του νέου προγράμματος για τον ελληνικό τουρισμό. 

Το Υπουργείο Τουρισμού είναι εκ των πραγμάτων ένα Υπουργείο οριζόντιο, το οποίο είναι υποχρεωμένο να συνεργάζεται με πολλά άλλα Υπουργεία για να μπορεί να υλοποιεί σημαντικές στρατηγικές δράσεις όσον αφορά τον τουρισμό. Και η δική μας η δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν, επιτέλους, στη χώρα πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ ως σήμερα. Και γι’ αυτό και θέτουμε ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, ξεκάθαρους στόχους και περιμένουμε από τα αρμόδια Υπουργεία να τους υλοποιήσουν. 

Εύχομαι και πάλι καλή δύναμη στην ηγεσία του Υπουργείου. Να τελειώσει αυτή η τουριστική περίοδος όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένα και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας για να κάνουμε την Ελλάδα αυτό που πραγματικά της αξίζει, όχι μόνο για τους κατοίκους της, για τους Έλληνες, αλλά και για τα δεκάδες εκατομμύρια που την επισκέπτονται κάθε χρόνο και οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έρχονται σε έναν τόπο πανέμορφο, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, στον οποίον θα περάσουν πολύ ωραία και τον οποίον θα θέλουν να επισκεφθούν και πάλι στο μέλλον».

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης μετά από την συνάντηση εργασίας δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τα ζητήματα του τουρισμού. Πήραμε τις κατευθύνσεις του με στόχο να έχουμε ένα τουριστικό προϊόν με βιωσιμότητα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.  Συζητήσαμε για 10ετές πλάνο στον τουρισμό το οποίο θα εκπονήσει το υπουργείο μας σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού ώστε να έχουμε μια συνολική προσέγγιση στην προσφορά, στην ζήτηση, στην «ταυτότητα» της χώρας και στις υποδομές. Αναφερθήκαμε σε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την βραχυχρόνια  μίσθωση. Συζητήσαμε και για το πολύ σημαντικό ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης που πρέπει να είναι παγκόσμιας κλάσης δηλαδή αντίστοιχου επιπέδου του τουρισμού που έχουμε.  Επίσης, μιλήσαμε για τον ΕΟΤ που σε νέες βάσεις θα συνεργαστεί και με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να έχουμε ένα πλαίσιο προβολής και διαφήμισης της χώρας μας  το οποίο πρέπει να είναι σύγχρονο, ευέλικτο και να περνά το μήνυμα για την Ελλάδα, στους ανθρώπους που θέλουμε να έλθουν στη χώρα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ