"Κόντρα" ξενοδόχων- AirBnB

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26 Απριλίου 2020 | Τουρισμός
Tι απαντά ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Νέα κόντρα ξέσπασε στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού μετά τις προτάσεις που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του Covid 19.

Ο λόγος είναι ότι μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται:

* Προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας.

* Περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Τουρισμού καταλύματα. Τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τμ με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Tι απαντά ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σύλλογου Οικονομίας Διαμοιρασμού που υποστηρίζει ότι η «παραπάνω πρόταση συνιστά μία παράλογη και αήθη ολομέτωπη επίθεση προς το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, το οποίο, τα τελευταία χρόνια, ανθεί και στη χώρα μας, συμβάλλοντας, κι αυτό με τη σειρά του, στην εθνική οικονομία».

Οι ιδιοκτήτες που αξιοποιούν ακίνητα μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb υποστηρίζουν ότι «η αναστολή του καθεστώτος των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται, αναπόδραστα, το συνωστισμό των πολιτών στις ξενοδοχειακές μονάδες και την, κατ’ επέκταση, επικίνδυνη εκτίναξη της διασποράς του ιού. Καθίσταται, λοιπόν, απολύτως εναργές ότι η πρότασή τους ουδόλως εναρμονίζεται με την απαίτηση περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας, παρεκκλίνοντας, προφανώς, από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια του Δημοσίου Συμφέροντος και του Κράτους Δικαίου. Άλλωστε, η εξακολούθηση λειτουργίας των διαμερισμάτων τύπου Airbnb θα συμβάλλει στην αποφυγή επίφοβων συνωστισμών, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση του ποσοστού μετάδοσης».

«Περαιτέρω», συνεχίζουν αξίζει να επισημανθεί ότι το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων διέπεται από το νομικό πλαίσιο και αντιμετωπίζεται σαν μια νέα μορφή αστικών μισθώσεων, υπό το πρίσμα της συμβατικής, ελευθερίας. Τούτο, με άλλα λόγια, σημαίνει, ότι εμποδίζονται παρεμβατικά μέτρα για την παύσητης λειτουργίας τους».

 

Επίσης σε επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), αφού υπογραμμίζει ότι είναι άδικο επαγγελματίες του τουρισμού και κυρίως μεγάλοι σύλλογοι και φορείς όπως το ΞΕΕ & η ΠΟΞ, να ζητάνε από την κυβέρνηση να κλείσει ένα μεγάλο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος, αναφέρει τα εξής:

"Το ΞΕΕ και η ΠΟΞ, αντί να ζητάνε την αναστολή λειτουργίας της βραχυχρόνιας διαμονής, πρέπει να σηκώσουν λίγο το χαλί και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ακόμα και σήμερα με μοκέτες από τη δεκαετία του '70 και απαρχαιωμένα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, δίχως καμία συντήρηση, που είναι και η μεγαλύτερη αιτία μετάδοσης οποιουδήποτε ιού κυκλοφορεί σε αυτά".

Την ίδια στιγμή ο ΠΑΣΥΔΑ τονίζει ότι στο σκέλος της υγιεινής, έχουν ήδη ξεκινήσει σεμινάρια επίδειξης σωστού τρόπου γενικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων για την ενημέρωση των μελών. Παράλληλα, όπως τονίζει, ξεκίνησαν επαφές και συνεργασίες με εταιρείες απολύμανσης σε όλη την Ελλάδα για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ακίνητα της βραχυχρόνιας διαμονής ανάμεσα στις κρατήσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΔΑ, ετοιμάζεται και ένα πρωτόκολλο εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον σωστό καθαρισμό και απολύμανση όλων των χώρων των καταλυμάτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τέλος τονίζεται πως τα μέλη της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι διαθέσιμα για διάλογο με οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα, για τρόπους εφαρμογής και ελέγχου, οποιασδήποτε οδηγίας δοθεί από τον ΕΟΔΥ. "Ζητάμε όμως, αν όχι αυστηρότερη, τουλάχιστον την ίδια αντιμετώπιση σε όλα τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, κ.ά.)", υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ