Το έργο βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης.

Δίκτυο ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης σε 16 γειτονιές της Αθήνας, καταθέτει ο δήμος Αθηναίων, αξιοποιώντας πόρους από το «Έργο Αθήνα», δηλαδή, από το πακέτο κοινοτικής χρηματοδότησης των 120 εκατ. ευρώ, που ο ίδιος εξασφάλισε για την πόλη.

Ο δήμος Αθηναίων, με στόχο να υποστηριχθούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι κοινωφελείς οργανισμοί και οι δημοτικές υπηρεσίες, δημιουργεί σε δεκαέξι πολυσύχναστους χώρους, σε γειτονιές του δήμου, ευρυζωνικές υποδομές (wifi hotspots), στο πλαίσιο της «Έξυπνης Πόλης» (smart city).

Το έργο, για το οποίο η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε και πλέον βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης, αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητας ζωής σε περιοχές της Αθήνας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, αφού η δωρεάν χρήση των δημοτικών υποδομών θα δώσει διέξοδο στον ψηφιακό αποκλεισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται η χρήση υπηρεσιών VoIP, Τηλε-εκπαίδευσης και η παροχή κρίσιμων πληροφοριών για κοινωνικά θέματα όπως οι δημοτικές υπηρεσίες αλληλοβοήθειας, υγείας κλπ.

Η ασύρματη υποδομή διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα στην ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού «ενοποιεί» δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες και εξυπηρετεί στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπαλλήλων του δήμου.

«Έξυπνες πόλεις»

Ορισμένες ενδεικτικές υπηρεσίες των «Έξυπνων Πόλεων» είναι:

-         Διαχείριση των λειτουργιών του δήμου (π.χ. οχήματα, κάδοι, φωτισμός, παιδικές χαρές κ.α.) με τηλεπισκόπηση και τηλεδιαχείριση.

-         Μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης μέσω αισθητήρων.

-         Παρακολούθηση συγκοινωνιακού φόρτου σε πραγματικό χρόνο.

-         Έξυπνες στάσεις και δυναμική δρομολόγηση αστικών συγκοινωνιών και ταξί για την κάλυψη αναγκών.

-         Έξυπνα parking σε συνδυασμό με υφιστάμενα ή μελλοντικά συστήματα οργάνωσης δημοτικών parking.

-         Πολυμεσικές, πολυγλωσσικές εικονικές ξεναγήσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Πολιτιστικές διαδρομές μέσα στη πόλη.

-         Ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών στη ζωή της πόλης μέσω άμεσης ενημέρωσης – πληροφόρησης, τη στιγμή για το σημείο που συμβαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ