Από την εταιρεία Kieskompas και τον ακαδημαϊκό οργανισμό PreferenceMatcher.

Την Πέμπτη 24 Απριλίου θα πραγματοποιθεί από την εταιρεία Kieskompas και τον ακαδημαϊκό οργανισμό PreferenceMatcher, συνδημιουργοί του Ηλεκτρονικού Συμβούλου Ψήφου EUvox, που σχεδιάστηκε για τις ευρωεκλογές του 2014, η επίσημη παρουσίαση της διαδικτυακής εφαρμογής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου EUvox είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που βοηθάει τους πολίτες να προσανατολιστούν στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014. Απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά τις θέσεις του σε κρίσιμα ζητήματα, ο χρήστης της εφαρμογής τοποθετείται στον πολιτικό χάρτη και μπορεί να διαπιστώσει πόσο κοντά ή μακριά του βρίσκονται τα κόμματα που ζητούν την ψήφο του.

Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί από ειδικούς στην ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων που προάγουν την πληροφόρηση και την πολιτική συμμετοχή, με τη συνεργασία πολιτικών επιστημόνων από καθένα εκ των 28 κρατών μελών. Έχει συγχρηματοδοτηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (τομέας ιντερνετικών δραστηριοτήτων και διαδικτυακών μέσων, 2014). Τα δεδομένα από τη χρήση της εφαρμογής μέχρι και τη μέρα των ευρωεκλογών, θα αξιοποιηθούν σε ακαδημαϊκές έρευνες και αναλύσεις που θα ακολουθήσουν.

Τον σχεδιασμό του EUvox σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού του τμήματος, θα παρουσιάσουν τα μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής του ομάδας, Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και Γιάννης Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διαδικτυακά θα παρέμβει ο Κώστας Γεμενής, επίκουρος καθηγητής του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Twente και στέλεχος της πανευρωπαϊκής σύμπραξης ακαδημαϊκών PreferenceMatcher. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ