Google Stadia: Η νέα cloud gaming υπηρεσία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20 Μαρτίου 2019 | Τεχνολογία
Η επίσημη παρουσίαση της cloud gaming υπηρεσίας με την οποία θα μπορεί κανείς να παίζει AAA τίτλους σε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει Chrome browser, έγινε στο GDC 2019 με όλο τον κόσμο του gaming να παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον.

H Google αποκάλυψε το "όραμά της για το μέλλον του gaming". 

Λέγεται Stadia και η επίσημη παρουσίαση της cloud gaming υπηρεσίας με την οποία θα μπορεί κανείς να παίζει AAA τίτλους σε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει Chrome browser, έγινε στο GDC 2019 με όλο τον κόσμο του gaming να παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον.

Ο CEO της Google, Sundar Pichai, μπορεί να παραδέχθηκε κατά την παρουσίαση πως δεν είναι φανατικός gamer, ωστόσο, τόνισε ότι η πλειοψηφία των μηχανικών της Google ξεκίνησαν την πορεία τους από τον χώρο του gaming και μάλιστα το gaming τους βοήθησε να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα στον προγραμματισμό.

Ο Pichai περιέγραψε την νέα υπηρεσία σαν μια πλατφόρμα για όλους και διευκρίνισε τις φιλοδοξίες της Google για streaming των παιχνιδιών σε όλους τους τύπους των συσκευών, ενώ ο Phil Harrison, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των Sony και Microsoft, τόνισε ότι η Google θα ενισχύσει την υπηρεσία streaming με τη χρήση του Youtube και των πολλών creators που ήδη δημιουργούν clips στην υπηρεσία. Φυσικά, η Google δεν περιορίζει το Stadia σε ένα μόνο παιχνίδι. Μάλιστα παρουσίασε ένα νέο feature στο Youtube, που επιτρέπει τη θέαση ενός video clip από έναν δημιουργό και στη συνέχεια θα μπορείς να πατήσεις το play now για να ξεκινήσεις αμέσως το stream του τίτλου. Χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσεις παιχνίδια ή να τα κατεβάσεις. Στην αρχή, τα παιχνίδια θα μπορούν να γίνουν stream σε laptops, desktops, TVs, tablets και smartphones.

Η υπηρεσία θα υποστηρίζει όλα τα USB controllers που έχουν οι gamers ήδη στην κατοχή τους (π.χ. Xbox, PS4, Nintendo Switch), αλλά η Google θα κυκλοφορήσει και το δικό της τηλεχειριστήριο που θα επικοινωνεί άμεσα με το Stadia μέσω WiFi έτσι ώστε να μεταφέρεις το παιχνίδι σου από τη μία συσκευή στην άλλη. Ακόμη, έχει τοποθετήσει ξεχωριστό κουμπί για τη λήψη και άμεσο διαμοιρασμό του gaming session στο YouTube, όπως και ξεχωριστό κουμπί για πρόσβαση στον ψηφιακό βοηθό Google Assistant, από τον οποίο μπορείς να ζητάς βοήθεια π.χ. για να ξεκολλήσεις σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού σε πραγματικό χρόνο!

Όλος ο φόρτος της υπηρεσίας Stadia θα διανέμεται στα χιλιάδες data centers της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε οι gamers να εξυπηρετούνται από το κοντινότερο στην περιοχή τους. Αυτό αποτελεί και τον βασικό στόχο του Stadia για όσο το δυνατόν μικρότερη καθυστέρηση (latency), ενώ θα υποστηρίζει streaming σε ανάλυση έως 4K στα 60fps για αρχή, με σκοπό να επεκταθεί σε ανάλυση έως 8K στα 120fps.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε συνεργασία με την AMD, η οποία κατασκεύασε custom επεξεργαστές γραφικών για τα data centers της Google. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να παρέχει ισχύ 10.7 teraflops, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτήν των PS4 Pro (4.2 teraflops) και Xbox One X (6.0 teraflops) μαζί! Επίσης, κάθε Stadia server θα τρέχει σε custom επεξεργαστή x86 2.7GHz με 16GB μνήμη RAM.

Για να χρησιμοποιήσεις το Stadia θα υπάρχει συνδρομή, το ύψος της οποίας δεν έγινε γνωστό, και φυσικά μια αξιόπιστη και γρήγορη σύνδεση στο Internet. Η εταιρεία αναφέρθηκε και στην καταπολέμηση των cheaters, hackers και λοιπών "τσόγλανων" με τη βοήθεια τεχνολογίας machine learning.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπηρεσίας Stadia είναι το Crowd Play, δηλαδή η δυνατότητα να παρακολουθείς το live streaming κάποιου gamer και να δηλώνεις συμμετοχή στο παιχνίδι για να παίζεις άμεσα μαζί του ή αντίπαλος του!

Μέσα σε όλα αυτά, η Google ανακοίνωσε ότι γίνεται και αυτή game developer με το δικό της Stadia Games and Entertainment που θα δημιουργεί αποκλειστικούς τίτλους για την υπηρεσία. Επικεφαλής τέθηκε η Jade Raymond, επί πολλά χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε EA και Ubisoft.

Η υπηρεσία Stadia θα λανσαριστεί μέσα στο 2019 πρώτα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, άρα πολύ δύσκολα στην Ελλάδα στην αρχή της.

Πηγή: techgear.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ