Αυτόνομη οδήγηση: Φέρνει 100.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Ιανουαρίου 2019 | Τεχνολογία
Η ζήτηση για πτυχιούχους μηχανικούς με τις απαιτούμενες δεξιότητες θα είναι έως και έξι φορές μεγαλύτερη της προσφοράς.

Μπορεί επί του παρόντος να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, φαίνεται να έχει πεδίο δόξης λαμπρό. Ο λόγος για τη βιομηχανία της αυτόνομης οδήγησης, η οποία σε κάποιες «ώριμες» αγορές του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα απτά σημάδια της δυναμικής της. Μία μόνο παράμετρος αυτής της δυναμικής είναι η αναμενόμενη συμβολή του οικοσυστήματος της αυτόνομης οδήγησης στην απασχόληση.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη των Boston Consulting Group και Detroit Mobility Lab, μόνο στις ΗΠΑ η βιομηχανία της αυτόνομης οδήγησης και της ηλεκτροκίνησης μπορεί να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. Εξ αυτών των νέων θέσεων οι 30.000 θα αφορούν σε μηχανικούς με ειδικές γνώσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Οι αναλυτές των δύο εταιρειών σχολιάζουν, πάντως, πως η αναμενόμενη ζήτηση για στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο θα υπολείπεται κατά πολύ της προσφοράς, γεγονός που θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το λεγόμενο έλλειμμα ταλέντων. Για την ακρίβεια, η ζήτηση για πτυχιούχους μηχανικούς με τις απαιτούμενες δεξιότητες εκτιμάται ότι θα είναι έως και έξι φορές μεγαλύτερη της αναμενόμενης προσφοράς. «Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα είναι πολύ διαφορετικά από τα σημερινά. Μέχρι το 2030, περισσότερο από το 20% των οχημάτων θα διαθέτει ηλεκτρικούς κινητήρες με υβριδικούς ή ηλεκτρικούς συσσωρευτές. Καθώς τα αυτοκίνητα και τα άλλα μέσα μετακίνησης αποκτούν πιο περίπλοκες μορφές, η βιομηχανία θα απαιτεί όλο και περισσότερους μηχανικούς με εξελιγμένες δεξιότητες» αναφέρει η μελέτη των δύο εταιρειών. 

Απαιτούμενες δεξιότητες
Επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις θα δυσκολευτούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό, η μελέτη προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η βιομηχανία μεταφορών των ΗΠΑ θα χρειαστεί έως και 30.000 επιπλέον μηχανικούς με ικανότητες προηγμένου τεχνολογικού επιπέδου. Στο μεταξύ, άλλες αναδυόμενες μορφές κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων φορτηγών και των αεροσκαφών, θα μπορούσαν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο αυτό τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, σε αντίθεση με τους σημερινούς μηχανικούς, που εργάζονται συνήθως σε συγκεκριμένα εξαρτήματα αυτοκινήτου, όπως κινητήρες ή ηλεκτρονικά, ο διασυνδεδεμένος χαρακτήρας των μελλοντικών συστημάτων αυτοκινήτων απαιτεί μηχανικούς που είναι «διαλειτουργικοί». Σε αυτή τη λογική δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση, τη ρομποτική, τις επιστήμες των δεδομένων και το λογισμικό θα είναι απαραίτητες στον κλάδο του αυτοκινήτου. Νέες θέσεις εργασίας, στο μεταξύ, αναμένεται να δημιουργηθούν και σε παράπλευρους κλάδους που σχετίζονται με τις μεταφορές και τη μετακίνηση. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στη βιομηχανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρκετές χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας για προσωπικό απομακρυσμένης υποστήριξης και συντήρησης του στόλου των αυτοκινούμενων οχημάτων. Βέβαια, όπως προσθέτουν, οι τεχνολογικές εξελίξεις θα καταργήσουν και υφιστάμενες θέσεις εργασίας, απαιτώντας προσωπικό με εντελώς νέες δεξιότητες.

Πηγή: sepe.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ