Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σχεδιάζει την ίδρυση του 5G Development Fund "Φαιστός"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
13 Ιουλίου 2020 | Τεχνολογία
Το 5G Development Fund με την ονομασία «Φαιστός» θα συγκροτηθεί με κεφάλαια, περίπου το 25%,, που θα προέλθουν από την δημοπρασία των 5G δικτύων

Ένα κρατικό fund που θα χρηματοδοτεί και θα υποστηρίζει εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές, οι οποίες θα στηρίζονται στο 5G, σχεδιάζει το Υπουργεί Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καινοτομίας και παραγωγής επάνω στο 5G "που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως προς τα οφέλη αξιοποίησής του” όπως τόνσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το 5G Development Fund με την ονομασία «Φαιστός» θα συγκροτηθεί με κεφάλαια, περίπου το 25%,, που θα προέλθουν από την δημοπρασία των 5G δικτύων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Παράλληλα, θα αναζητηθεί και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε ποσοστό έως 30%

Επίσης το fund θα προσφέρει και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις καινοτόμες επιχειρήσεις του 5G, μεταξύ των οποίων και η παροχή όλης της απαραίτητης υποστήριξης για την δοκιμή των σχεδιαζόμενων εφαρμογών σε πραγματικές συνθήκες.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ τυγχάνοντας θερμής υποδοχής, μιας και αποτελεί μοναδική περίπτωση στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφού σε καμία άλλη χώρα μέχρι στιγμής δεν επιστρέφονται τα κεφάλαια της δημοπρασίας των 5G δικτύων στην ανάπτυξη της αγοράς, παρέχοντας πόρους και χρηματοδότηση στις startups.

Η ίδρυση του ταμείου «Φαιστός» θα γίνει από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να είναι θέμα ημερών ή ακόμα και ωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ