Στοπ στη μεταφορά δεδομένων από Ευρώπη σε ΗΠΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20 Ιουλίου 2020 | Τεχνολογία
Τι δηλώνει η Αμερικανική πλευρά

Ακυρώθηκε από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ο μηχανισμός της «Ασπίδας Ιδιωτικότητας» (Privacy Shield) που επέτρεπε τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν παρέχει αρκετή προστασία απέναντι στα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών. Το δικαστήριο (CJUE) εκτιμά στην απόφασή του πως η συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ, η αποκαλούμενη «Ασπίδα Ιδιωτικότητας» («Privacy Shield»), καθιστά «δυνατές τις επεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων τα δεδομένα των οποίων μεταφέρονται», επειδή οι δημόσιες αμερικανικές Αρχές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, χωρίς η δυνατότητα αυτή να περιορίζεται στα «αυστηρώς απαραίτητα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «βαθιά απογοήτευση» για την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εμπορίου.

«Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μελετά την απόφαση της δικαιοσύνης στις λεπτομέρειές της προκειμένου να κατανοήσει όλες τις συγκεκριμένες συνέπειες», δήλωσε ο Γουίλμπουρ Ρος, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου.

«Ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομική διατλαντική σχέση που ανέρχεται σε 7.100 τρισ. δολάρια και η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνησή μας», πρόσθεσε ο Ρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ