Οι καλύτερες πόλεις για την Generation Z

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Δεκεμβρίου 2019 | Τεχνολογία
Οι κορυφαίες διεθνώς πόλεις που υποστηρίζουν τις αξίες και το όραμα της Gen-Ζ.

Γράφει ο Πέτρος Αντωνάκης

Μια έρευνα που αποκαλύπτει τις καλύτερες πόλεις για την Generation Z σε ολόκληρο τον κόσμο, κυκλοφόρησε από την on-demand πλατφόρμα αναζήτησης επιπλωμένων σπιτιών, ​Nestpick.com​. Αφού εξέτασε τις καλύτερες πόλεις για τους millennials, η Nestpick θέλησε να ρίξει φως στην Generation Z, που έχει ξεκινήσει να αποφοιτά από το πανεπιστήμιο και μπαίνει σιγά σιγά στην αγορά εργασίας.

Εκτός από τις παγκόσμιες κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει όπως η κλιματική αλλαγή, αυτή η ψηφιακά συνδεδεμένη γενιά θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την τεχνητή νοημοσύνη, που έρχεται να αντικαταστήσει τους ανθρώπους, κάτι που σημαίνει πως η Generation Z πρέπει να εξασκηθεί στο machine learning, για να μείνει μπροστά από τις εξελίξεις και να μη χάσει έδαφος. Αυτή η έρευνα δείχνει ποιες πόλεις στον κόσμο μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και πώς μπορούν να γίνουν ελκυστικοί προορισμοί και να κερδίσουν τους δημιουργούς, υποστηρικτές και τους πρωτοπόρους του αύριο.

«Παίρνοντας μια αξιο-κεντρική προσέγγιση στην έρευνα, κοιτάξαμε ποιες πόλεις ανά τον κόσμο κατανοούν, υποστηρίζουν και αντιπροσωπεύουν τις αρχές που οι Gen Z-ers βάζουν σε προτεραιότητα», σχολιάζει ο Omer Kucukdere, ιδρυτής και CEO της Nestpick.com.

«Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως, παρά την αβεβαιότητα που συνοδεύει το Brexit και το υψηλό κόστος διαβίωσης, η έρευνα μας ανακάλυψε πως το Λονδίνο καταλαμβάνει συνολικά την πρώτη θέση, δείχνοντας πως βρίσκεται στην πρώτη θέση της ψηφιοποίησης, της προβολής, της ψυχαγωγίας και της επιχειρηματικότητας. Με ή χωρίς Brexit, το Λονδίνο έχει τις βάσεις για να συνεχίσει να μαγνητίζει την Generation Z μακροπρόθεσμα».

Πώς συντάχθηκε η έρευνα: Η Generation Z καθορίστηκε για πρώτη φορά και τοποθετήθηκε σε εννοιολογικό πλαίσιο ερευνητικά από το Pew Research Center. Όσοι γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1997-2012 θεωρείται ότι ανήκουν στη Gen Z λόγω κοινών κοινωνικών, πολιτικών και τεχνολογικών συνθηκών. Γεννημένοι μέσα στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, έναν «post-9/11» κόσμο, την κλιματική κρίση και την παγκόσμια ύφεση, οι Gen Z-ers είναι γνωστοί ως ψηφιακοί νομάδες, που εκτιμούν την αξία της ασφάλειας, της διαφορετικότητας και της αυτονομίας και στόχος τους είναι να την επιτύχουν μέσα από το ρεαλισμό και την αποφασιστικότητα.

Μία λίστα με τις επικρατέστερες πιο επιφανείς διεθνείς χώρες σχηματίστηκε βάσει της φήμης τους ως προορισμών, για να αναζητήσει κανείς εργασία και εκπαίδευση, όπως επίσης και με εκείνες που έδειξαν πρωτοβουλία να δράσουν και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις προηγούμενων γενεών, όπως οι Millennials και η Generation X.

Αρχικά, 100 πόλεις επιλέχθηκαν για τον τελικό δείκτη, ωστόσο 10 επιπλέον τοποθεσίες που βρίσκονται σε άνοδο όσον αφορά την οικονομική δύναμη συμπεριλήφθηκαν, με στόχο να προσφέρουν μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα. Η τελική επιλογή των 110 πόλεων βασίζεται επιπλέον στην εφαρμοσιμότητα της συλλογής εκτεταμένων αξιόπιστων data για τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται για να αποτιμούν τη βιώσιμότητά τους, όπως και τη συγκατάταξή τους σε μια παγκόσμια κλίμακα.

Η ψηφιοποίηση μετρήθηκε αρχικά μέσω της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα όπως είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η συνδεσιμότητα και το e-banking. Στη συνέχεια, η έκταση η οποία μια πόλη υποστηρίζει τις Gen Z αξίες αξιολογήθηκε βάσει της κοινωνικής ισότητας, της πολυπολιτισμικότητας και της αφοσίωσης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η συχνότητα των e-gaming events και συναυλιών υπολογίστηκε στη βαθμολογία της ψυχαγωγίας. Τέλος, η βαθμολογία της επιχειρηματικότητας κρίθηκε βάσει του πνεύματος που ενθαρρύνει η πόλη μέσα από παράγοντες όπως η οικονομική ευχέρεια, η πυκνότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων και οι συνεταιριστικοί χώροι.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας κατάλογος, που αποτελείται από 22 δείκτες, που κατατάσσουν πόλεις παγκοσμίως βάσει τoυ πόσο έχουν αναγνωρίσει αυτή την επερχόμενη γενιά και τι πρωτοβουλίες έχουν πάρει για να προετοιμαστούν για την έλευσή της.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο... Λονδίνο

Από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πως το Λονδίνο είναι η Νο1 πόλη για την Generation Z και δεν δείχνει να επηρεάζεται από το φλέγον ζήτημα του Brexit, που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Η πόλη είναι απόλυτα συμβατή με τις αρχές της Gen Z και ικανοποιεί κάθε ανάγκη της για εκπαίδευση αλλά και επαγγελματικές ευκαιρίες, κάτι που την καθιστά την πλέον εξέχουσα πόλη στον κατάλογο. Ξεχωρίζει σε τομείς όπως η κοινωνική επιχειρηματικότητα, φυσικά, η εκπαίδευση, η βιομηχανία του AI (δεύτερη θέση στις 110 πόλεις), ενώ είναι η Νο.1 πόλη όσον αφορά τους συνεργατικούς χώρους εργασίας, αφού έχει τους περισσότερους καταχωρισμένους, ξεπερνώντας ακόμα και τη Νέα Υόρκη.

Η Στοκχόλμη είναι η δεύτερη επιλογή για τους Gen Z-ers και η νούμερο 1 πόλη όσον αφορά τις ψηφιακές πληρωμές και το e-banking, την περιβαλλοντική δράση και το δικαίωμα να διαδηλώσεις. Το Λος Άντζελες είναι στην τρίτη θέση, αποτελώντας φυσικά έναν παράδεισο όσον αφορά τα esports (δεύτερη θέση συνολικά, με πρώτη πόλη τη Σεούλ) αλλά και τις σπουδές (τρίτη θέση συνολικά).
Άλλα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι πως η Κοπεγχάγη είναι η κορυφαία πόλη όσον αφορά το e-government, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται ούτε μία ούτε δύο, αλλά… τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας (Μελβούρνη, Σίδνεϊ, Μπρισμπέιν και Περθ). Η Σιγκαπούρη πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στη Συνδεσιμότητα/5G, τo Παρίσι αρίστευσε στο ψηφιακό mobility με βαθμολογία 100, ενώ η Βοστόνη είναι η πόλη με τις καλύτερες ευκαιρίες για εκπαίδευση, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Λονδίνο.

Το Ντοζμπάι διακρίνεται στο κεφάλαιο πολυπολυτισμικότητα, που γνωρίζει πολύ καλά, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες τιμούν όσο λίγες την ισότητα των φύλων, με τη Μαδρίτη ωστόσο να πετυχαίνει την υψηλότερη «LGBT+ Equality” βαθμολογία. Οι πόλεις της Νορβηγίας διακρίνονται για το σύστημα υγείας τους, το Σαν Φρανσίσκο είναι η πόλη που δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ενώ η πιο οικονομική πόλη για να ζήσει η επερχόμενη γενιά δεν είναι άλλη από το Βουκουρέστι. Οι 14 από τις 20 top πόλεις για την Gen Z είναι στο top50 των πιο ακριβών για να μείνει κανείς, με το Βερολίνο να είναι η πιο γνωστή από τις κορυφαίες, που σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί κανείς να την «αντέξει» οικονομικά.

H Gen Z βαθμολογεί με «καλώς» την Αθήνα

Σίγουρα, η Αθήνα έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να βρεθεί, αν όχι στις κορυφαίες πόλεις για να ζήσει κάποιο μέλος της Gen Z, σίγουρα σε μία πιο κολακευτική θέση από την 78η που καταλαμβάνει ανάμεσα στις 110 της έρευνας. Ο σχετικός πίνακας δείχνει τα θετικά, τα αρνητικά αλλά και τα μέτρια χαρακτηριστικά που κάνουν την Gen Z να έχει δεύτερες σκέψεις για να ετοιμάσει τη βαλίτσα της και να προσγειωθεί στα μέρη μας, για να πλουτίσει τις γνώσεις της και να εξελιχθεί επαγγελματικά.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, η κυβέρνηση κάνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και αριστεύει σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ωστόσο έχει πάρα πολλά να πετύχει ακόμα όσον αφορά το κομμάτι της ψηφιακής εκπαίδευσης. Η Gen Z σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα να διαμαρτυρηθεί για κάποιον σκοπό στην Αθήνα, ωστόσο διαπιστώνει πως χρειάζεται ακόμα δουλειά όσο αφορά την πολυπολιτισμικότητα και τη συνύπαρξη σε μια κοινωνία ποικίλων κοινωνικών ομάδων με διαφορετικά εθνικά χαρακτηριστικά. Όσο για τις esports δραστηριότητες, μάταια θα ψάξει γι’ αυτές, αφού η πόλη βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας στον συγκεκριμένο τομέα. Στο business τώρα κομμάτι, η έρευνα συμπεραίνει πως υπάρχει οικονομική ευχέρεια για να κινηθεί η Gen Z και να διευρύνει τη δράση της, ωστόσο σίγουρα θα απογοητευθεί από τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά αλλά και από τα επίπεδα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

GenerationZ 1


Έσο έτοιμος για την Gen-Ζ

Οι Gen-Zers, από τη Malala Yousafzai μέχρι την Greta Thunberg, δίνουν σχήμα στο αφήγημά τους και κινήματα όπως το Fridays for Future αποδεικνύουν πως είναι μια φωνή που απαιτεί να ακουστεί. Με το «να αναγνωρίσουμε τη φωνή τους​, είναι η μεγάλη στιγμή να συμμεριστούμε τις ανησυχίες τους και να δράσουμε γι’ αυτές», δηλώνει ο Kucukdere. «Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε μια εποχή όπου η αγορά εργασίας ανθούσε ή όταν χρησιμοποιούσες μία πλαστική σακούλα μίας χρήσεως δεν σε γέμιζε ενοχές. Ωστόσο, για την Generation Z, το να δείχνεις ενδιαφέρον για το μέλλον της οικονομίας και του περιβάλλοντος ήταν κάτι που είχε ορισθεί από τη στιγμή της γέννας. Γι’ αυτό το νέο εξελισσόμενο δημογραφικά κομμάτι, η πανταχού παρουσία του σε θέματα που ποικίλλουν από την κλιματική αλλαγή μέχρι το να μεγαλώνεις μέσα σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, το έχει κάνει τόσο δεδομένα ξεχωριστό. Η εμφάνιση μιας νέας γενιά παρουσιάζει ισχυρές ευκαιρίες εξίσου για την καινοτομία και την οικονομία, ωστόσο αυτό απαιτεί οι πόλεις και οι βιομηχανίες να είναι εξίσου προσαρμόσιμες και ευέλικτες. Έχοντας ανταποκριθεί με την άνοδο των millennials, είναι καιρός για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα να προετοιμαστούν για την Generation Z», τονίζει ο Kucukdere.

GenerationZ 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ