Νικολέτα Γωνιανάκη (Apifon): Tο business messaging παραμένει ο Βασιλιάς 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 Φεβρουαρίου 2020 | Τεχνολογία
H Νικολέτα Γωνιανάκη, Head of SMEs στην Apifon, περσινής νικήτριας στα βραβεία Envolve,μας εξηγεί πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι το business messaging για την εξέλιξη μία επιχείρησης

Το business messaging είναι το κλειδί για να λειτουργεί ομαλά μία επιχείρηση και να βρίσκεται σε άμεση, προσωποποιημένη επικοινωνία με το κοινό της. Όσες ριζικές αλλαγές και να προκύψουν από την τεχνολογία το business το messaging θα παραμένει στην καρδιά της επικοινωνίας, ένα πολύ ισχυρό marketing εργαλείο που μεγενθύνει την αποτελεσματικότητα μίας επιχείρησης. Τα νούμερα είναι κατατοπιστικά. Το 2021 προβλέπεται πως η παγκόσμια βάση χρηστών που χρησιμοποιούν messaging apps θα αυξηθεί στα 2.48 δις, με τον χρόνο που θα περνούν στα messaging apps να αυξάνεται κατά 394%.

Από το 2014 η Apifon ειδικεύεται στo multichannel messaging, με τεχνολογίες που φιλοξενούνται σε υποδομές cloud, δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επικοινωνούν με τους πελάτες τους μέσω μηνυμάτων SMS. Στην πορεία πρόσθεσε νέα κανάλια επικοινωνίας όπως το email marketing, το landing και το messaging μέσω chat apps. Πλέον προσφέρει και υπηρεσίες messaging (over the top) ΟΤΤ μέσω Viber, ενώ έχει διπλασιάσει τις πωλήσεις και τις εξαγωγές της στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ρουμανία. H Νικολέτα Γωνιανάκη, Head of SMEs στην Apifon μας εξηγεί πόσο στενή είναι η σχέση του business messaging με την αγορά. 

Συνέντευξη στον Πέτρο Αντωνάκη


Γιατί είναι σημαντικό το business messaging για τις επιχειρήσεις; Ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτό και σε τι υπερέχει από άλλα είδη promotion;

Η αλήθεια είναι ότι πολλά αλλάξανε στον κόσμο από τη στιγμή που στάλθηκε το πρώτο SMS το 1992. Έκτοτε, το business messaging άλλαξε και αυτό ολοκληρωτικά. Όλο και περισσότεροι ζητάνε μεγαλύτερη διαφάνεια, σημασία και εξατομίκευση στα μηνύματα που λαμβάνουν, έτσι το μάρκετινγκ προσαρμόζεται. Νέες τεχνολογίες και νέες πρακτικές βοηθάνε τις επιχειρήσεις να στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή. Για κάθε επιχείρηση μικρή ή μεγάλη είναι εξαιρετικά σημαντικό να «επικοινωνεί» με το κοινό της. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το business messaging. Ως μια ουσιαστική άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία. Σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον όπου η δύναμη των νέων τεχνολογιών κυριαρχεί, το business messaging παραμένει ο Βασιλιάς. 

Οι επιχειρήσεις αν θέσουν τις κατάλληλες βάσεις μπορούν από την πρώτη στιγμή να προσωποποιήσουν την επικοινωνία τους πάνω στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του κοινού τους. Έτσι θα διευρύνουν την απήχηση του μηνύματος τους, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη απόκριση ενώ θα μπορούν να δημιουργήσουν επαναλαμβανόμενες πωλήσεις. Σημαντικά οφέλη για κάθε επιχείρηση! Η υπεροχή εντοπίζεται στο σύνολο της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, και το χαμηλό κόστος σε σχέση με τα αποτελέσματα τα οποία μπορεί να αποφέρει.

Σε ποια επίπεδα βρίσκεται η σχέση των ελληνικών επιχειρήσεων με το business messaging. Πόσο το γνωρίζουν και πόσο το χρησιμοποιούν;

Τα τελευταία 40 χρόνια οι άνθρωποι άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που ζουν και εργάζονται. Μαζί με αυτούς έχει μεταβληθεί εξίσου και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνουν πληροφορίες και παίρνουν αγοραστικές αποφάσεις. Ο μετασχηματισμός δεν έγινε σε μία νύχτα, δεν ήταν εύκολος και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να θεωρούμε δεδομένο.

Αυτό που εντοπίζουμε εμείς είναι πως η σχέση των ελληνικών επιχειρήσεων με το business messaging εξελίσσεται καθημερινά με θετικό πρόσημο. Είμαστε πλέον σε ένα σημείο όπου φεύγουμε από τις απλές μαζικές και χωρίς στόχο αποστολές sms και προχωράμε σε πολυκαναλικές καμπάνιες (email, viber & sms ταυτόχρονα) με ξεκάθαρα μηνύματα, πλούσιο περιεχόμενο, αστείρευτες δυνατότητες, μετρήσιμα αποτελέσματα και αμφίδρομα κέρδη για αποστολέα και αναγνώστη.

Εδώ έρχεται και ο ρόλος της Apifon. Αντιληφθήκαμε πολύ γρήγορα τις ανάγκες της αγοράς. Η αδυναμία στην κατανόηση τεχνικών marketing, το ελλιπές τεχνολογικό υπόβαθρο και η πολυπλοκότητα στην χρήση εφαρμογών business messaging στέκονταν βρόγχοι ανάμεσα σε επιχειρήσεις και το messaging. Αποφασίσαμε λοιπόν να προσφέρουμε λύσεις που θα επικεντρώνονται σε όλα τα παραπάνω μέσα από μία σύγχρονη, αξιόπιστη και ευέλικτη πλατφόρμα. Προσδοκούμε κάθε μήνυμα, να έχει «αξία» στη λίστα των εισερχομένων του.

H αγορά των chatbots γνωρίζει τεράστια άνθηση. Το θεωρείται πιθανό να πάρει κάποια στιγμή τη θέση του email;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως θεωρούμε τα πάντα εφικτά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ενδόμυχα αυτή η φράση αποτελεί και έναν από τους κινητήριους μοχλούς μας. Tα chatbots γνωρίζουν μια τεράστια άνθηση, ωστόσο βλέποντας τη συνολική εικόνα πιστεύουμε πως βρισκόμαστε μόλις στην αρχή ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος δρόμου. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εμπιστεύονται τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων.

Αληθεύει ότι οι αναδυόμενες αγορές αξιοποιούν καλύτερα το business messaging και είναι πιο ανοιχτές στη χρήση του;

Στον καιρό της υπερπαγκοσμιοποίησης, χαρακτηριστικό των αναδυόμενων αγορών είναι η δυνατότητα τους να οικειοποιούνται ταχύτατα τις νέες τεχνολογίες. Μέσα σε αυτές εντάσσονται και οι λύσεις του business messaging.

Τη στιγμή που ολοκληρώνετε μια ηλεκτρονική αγορά από κάποιο κατάστημα στην άλλη πλευρά της υφηλίου, έχετε «ήδη» λάβει το πρώτο σας email. Μέχρι τη στιγμή της παραλαβής της παραγγελίας σας, θα έχετε λάβει περίπου άλλα 3 μηνύματα για την πορεία αυτής. Έτσι λοιπόν αυτές οι αγορές δεν είναι απλά πιο ανοιχτές προς τη χρήση αλλά καθόλα ενημερωμένες για τα οφέλη και έτοιμες να αξιοποιήσουν το business messaging!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ