Πέντε μαθήματα ηγεσίας από τους Golden State Warriors

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Ιουνίου 2015 | Startups
Τι κοινό μπορεί να έχουν οι νυν (εδώ και κάποιες ημέρες) πρωταθλητές του NBA με την επιχειρηματικότητα;

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι νυν (εδώ και κάποιες ημέρες) πρωταθλητές του NBA με την επιχειρηματικότητα; Σύμφωνα με το περιοδικό INC, πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Οι Warriors, στην αρχή της φετινής περιόδου, ήταν για τους περισσότερους αναλυτές μπάσκετ η ομάδα με τον μεγάλο μεν star (Stephen Curry) αλλά σίγουρα όχι διεκδικητές του τίτλου. Το γεγονός, επίσης, πως στην άκρη του πάγκου τους θα καθόταν ο rookie προπονητής Steve Kerr έκανε τους αναλυτές να τονίζουν πως η φετινή χρονιά ήταν περισσότερο μια χρονιά προσαρμογής και «χτισίματος» για το μέλλον.

Η χρονιά όμως τελείωσε φέρνοντας τους «Μαχητές του Golden State» στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου και τον Steve Kerr στο απόλυτο προσκήνιο.
Το ζήτημα δεν είναι πώς κατάφεραν οι Warriors και ο τεχνικός τους ηγέτης να επιβληθούν των αντιπάλων τους, αλλά τα μαθήματα που έδωσαν σε όλους και κυρίως στις επιχειρήσεις. Διαβάστε αναλυτικά τι μας «δίδαξαν» οι φετινοί πρωταθλητές του ΝΒΑ.

1. Να ακούτε τους εργαζομένους σας· όλους τους εργαζομένους σας…

Ο Steve Kerr μπορεί, όπως αναφέραμε ήδη, να κάθισε για πρώτη φορά σε πάγκο ομάδας ως πρώτος προπονητής, σαν αθλητής όμως έχει κατακτήσει την κορυφή του μπασκετικού Everest πέντε φορές. Αυτό δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει πίεση, τι σημαίνει πρωταθλητισμός και, κυρίως, πώς το βιώνει ένας παίκτης. Στη φετινή σειρά, όταν η Cleveland Cavaliers βρέθηκαν μπροστά με 2-1 νίκες, ο Steve Kerr αποφάσισε απλά να κάνει αυτό που τον «έδεσε» από την αρχή με την ομάδα: να ακούσει τις απόψεις των παικτών αλλά και του επιτελείου του. Μέσα από αυτή τη συζήτηση δέχθηκε την ιδέα από έναν νεαρό τεχνικό του προπονητικού staff … Ας ξεκινήσουμε με τον Andre Iguodala στην πεντάδα μας για πρώτη φορά… Η ιδέα και η επιχειρηματολογία έπεισαν τον Kerr και οι Golden State πάτησαν «το γκάζι» οριστικά και αμετάκλητα στην κούρσα για την κορυφή.

Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουν ικανό και ταλαντούχο δυναμικό, θα πρέπει να του δίνουν τη δυνατότητα να ακούγεται, να προτείνει και να ενεργεί τελικά, καθώς αυτοσκοπός είναι η άνοδος της επιχείρησης και όχι η προβολή του επικεφαλής.

2. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα το κοινό καλό και όχι το καλό του ενός.

Ο Andre Iguodala είναι 11 χρόνια επαγγελματίας του NBA και πέρα από AllStar παίκτης έχει συμπεριληφθεί δύο φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του πρωταθλήματος, ενώ έχει κατακτήσει και δύο χρυσά μετάλλια με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Ο Steve Kerr, όμως, στην αρχή της περιόδου τον ενημέρωσε πως τον αποσύρει από τους βασικούς και περιμένει από αυτόν να έρχεται από τον πάγκο. Για τον οποιοδήποτε παίκτη του επιπέδου του Iguodala κάτι τέτοιο θα ήταν πέρα από σκληρό ίσως και αιτία για opt out (αίτημα αποχώρησης από την ομάδα πριν από το πέρας του συμβολαίου). Ο Iguodala όμως δέχθηκε την πρόκληση και δουλεύοντας ολόκληρη τη σεζόν μεθοδικά κατάφερε να επανέλθει στο προσκήνιο την πιο κατάλληλη στιγμή, τόσο για την ομάδα του όσο και για τον ίδιο, κερδίζοντας και το πρωτάθλημα και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών.

Όπως στον αθλητισμό έτσι και στην επιχειρηματικότητα το «εγώ» πρέπει πολλές φορές να μπαίνει κάτω από το «εμείς» και το γενικότερο καλό. Οι καταστάσεις αυτές είναι σίγουρα «στοίχημα», που δεν ξέρεις αν θα βγουν, αλλά οι υπάλληλοι πέρα από ικανοί και ταλαντούχοι θα πρέπει να διαθέτουν και τον ανάλογο χαρακτήρα.

3. Να έχετε αυτοπεποίθηση

Ο Steph Curry, μακράν ο πιο ποιοτικός παίκτης των Warriors και MVP της κανονικής περιόδου του NBA, στο τρίτο παιχνίδι έκανε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του, έχοντας μόλις 5 στα 23 εύστοχα σουτ. Σε αυτό συνετέλεσε η πολύ καλή άμυνα που έπαιξε επάνω του ο Αυστραλός guard των Cleveland, Matthew Dellavedova. Το 90% των ερωτήσεων μετά το πέρας της αναμέτρησης είχε να κάνει με το κατά πόσο η αυτοπεποίθηση του Curry έχει πληγεί και αν είναι δυνατό να επανέλθει -τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του- στο δρόμο των επιτυχιών. Οι τίτλοι στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα των ΗΠΑ μάλιστα δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τον Matthew Dellavedova «κρυπτονίτη» του Curry.

Η συνέχεια, βέβαια, είναι πλέον σε όλους γνωστή. Ο Curry όχι μόνο δεν κάμφθηκε από την κακή εμφάνιση, αλλά σκόραρε περισσότερους από 20 πόντους κατά μέσο όρο σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια των τελικών, με αποκορύφωμα τους 37 που πέτυχε στον καθοριστικό 5ο και τελευταίο τελικό, που έκρινε και τον πρωταθλητή.
Ο μεγάλος αθλητής δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει στις δυνατότητές του και συνέχισε με τον ίδιο προσανατολισμό, καθοδηγούμενος με αντίστοιχο τρόπο από το προπονητικό team.

Στις επιχειρήσεις θα ήταν ιδανικό ένα αντίστοιχο σενάριο.  Όλοι έχουν δικαίωμα σε μία άσχημη ημέρα… Αυτό όμως που τελικά έχει σημασία είναι να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι και να πιστεύεις στις δυνατότητές σου, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα φτάσεις τους στόχους.

4. Μην ξεχνάτε να το διασκεδάζετε πού και πού

Η φιλοσοφία του προπονητή Kerr μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση: «Το μπάσκετ είναι άθλημα και ως τέτοιο θα πρέπει να το χαιρόμαστε».
Καθ’ όλην τη διάρκεια της σεζόν οι προπονήσεις των Warriors εμπεριείχαν κούραση, τρέξιμο αλλά και πολύ χιούμορ. Ο ίδιος ο Kerr συχνά-πυκνά έμπαινε σε διαδικασία να «προκαλεί» τους παίκτες του σε άτυπους διαγωνισμούς σε σουτ με τον ίδιο, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό και το σεβασμό αλλά και την εκτίμησή τους. Δεν είναι πλέον κρυφό πως ακόμη και στα video που έφτιαχνε το προπονητικό team για τους αντιπάλους υπήρχαν, πολλές φορές, πολλά χιουμοριστικά στοιχεία. Στο τέλος λοιπόν η ομάδα, μέσα και από τέτοιου τύπου διαδικασίες, έφτασε να εμφανίζει μια εξαιρετικά συμπαγή και δεμένη εικόνα, η οποία αποτέλεσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον παράγοντα Χ της φετινής επιτυχίας.

Στις επιχειρήσεις αντίστοιχα, οι επικεφαλής θα πρέπει να κατανοήσουν πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται περισσότερες ώρες μεταξύ τους απ’ ό,τι με τις ίδιες τους τις οικογένειες. Είναι μοιραία, λογικό πως θα αναπτύσσουν σχέσεις.  Όταν οι σχέσεις αυτές προάγονται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες είναι βέβαιο πως οι συνεργασίες τους και η απόδοσή τους θα είναι ανάλογα θετικές.

5. Βάλτε τον πήχυ ψηλά

Όπως ήδη αναφέραμε στον πρόλογο του θέματος, κανένας δεν έδινε τύχη για πρωτάθλημα στους Warriors στην αρχή της περιόδου. Αυτό όμως δεν πτόησε ούτε τον ιδιοκτήτη ούτε τη διοίκηση και, κυρίως, σε κανένα σημείο ούτε τον ίδιο τον προπονητή της ομάδας.
 
Ήξεραν ακριβώς πόσο ταλέντο διαθέτουν, πίστεψαν σε αυτό, δούλεψαν σκληρά και, κυρίως, δεν είπαν ποτέ πως αν δεν πάμε μέχρι το τέλος, δεν πειράζει.  Έθεσαν ως στόχο από την αρχή την κορυφή, έκλεισαν τα αυτιά τους και τελικά την κατέκτησαν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ