A million Senses: Η start up με "ένα εκατομμύριο αισθήσεις" για τα άτομα με αυτισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 Ιουνίου 2017 | Startups
Σε φιλικό προορισμό για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα η «A million senses». Η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη επικοινωνίας της «A million senses» κ. Αγγέλα Μεννή μίλησε στο businessnews.gr για το πώς ξεκίνησε η start up, τις υπηρεσίες που προσφέρει και το όραμα των ιδρυτών της

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

Σε φιλικό προορισμό για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα η «A million senses». Πρόκειται για την πρώτη κοινωνική start up επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να παρέχει ταξιδιωτικές υπηρεσίες αποκλειστικά σε ανθρώπους με αυτισμό. Η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη επικοινωνίας της «A million senses» κ. Αγγέλα Μεννή μίλησε στο businessnews.gr για το πώς ξεκίνησε η start up, τις υπηρεσίες που προσφέρει και το όραμα των ιδρυτών της.

 

- Πότε ξεκίνησε η A million Senses και ποιος ο σκοπός της;

Α.Μ.: "Η A million senses είναι μια κοινωνική επιχείρηση που ιδρύσαμε το 2006, τρεις συνεργάτες – επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο χώρο του αυτισμού, με στόχο την παροχή προγραμμάτων διακοπών σε οικογένειες με μέλος στο φάσμα του αυτισμού. Η ιδέα προέκυψε μέσα από την επαγγελματική μας εμπειρία και την πεποίθηση μας ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες και δικαίωμα όλων. Εγώ, ως κοινωνική λειτουργός, η Βιβή Σιδηροφάγη ως ειδική παιδαγωγός με εξειδίκευση στον αυτισμό και ο Κώστας Μπουλαζέρης, οικονομολόγος με μεγάλη εμπειρία στις μη κερδοσκοπικές εταιρείες, έχουμε δουλέψει για πολλά χρόνια με άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους και διακρίναμε την ανάγκη για την οργάνωση προγραμμάτων διακοπών με στόχο τη χαλάρωση και την ξεκούραση βασιζόμενοι στις ανάγκες όλων. Αφορμή στάθηκε η  συμμετοχή μας σε workshop κοινωνικής επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Έτσι, κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα με την επωνυμία «Α million senses, unique holidays for unique people», που σημαίνει ένα εκατομμύριο αισθήσεις, ξεχωριστές διακοπές για ξεχωριστούς ανθρώπους. Το όνομά μας συνοδεύεται από το  λογότυπό μας που είναι μια ιδιαίτερη χαμογελαστή φατσούλα με ένα μάτι που υποδηλώνει το διαφορετικό (όπως είναι ο αυτισμός) και παραπέμπει σε ήλιο και θάλασσα, χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν την Ελλάδα ως τόπο διακοπών".

 

- Περιγράψτε μας συνοπτικά τι προσφέρει η A million Senses και σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματά της

ΑΜ.: "Για τους περισσότερους από εμάς, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ένα γεγονός που προσμένουμε με χαρά και ανυπομονησία. Για τις οικογένειες με μέλος στο φάσμα του αυτισμού είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Για το παιδί με αυτισμό το να πάει διακοπές σημαίνει μια τεράστια αλλαγή της καθημερινότητάς του, του περιβάλλοντός του, των προσώπων αλλά και των πραγμάτων που έχει συνηθίσει να κάνει, τα οποία του παρέχουν ασφάλεια. Οι διακοπές (με αυτά τα στοιχεία) μπορεί να αποτελέσουν για το παιδί, και κατ’ επέκταση για την οικογένεια, παράγοντα αύξησης άγχους. Από την άλλη, οι γονείς που φροντίζουν και ασχολούνται με τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού τους με αυτισμό όλο το χρόνο, συνηθίζουν να πηγαίνουν διακοπές μόνοι τους, όταν π.χ. το παιδί τους λείπει σε κάποια κατασκήνωση. Έτσι χάνεται η δυνατότητα για οικογενειακές διακοπές. Αυτό το «κενό» έρχεται να καλύψει η ομάδα της A million senses. Η ιδέα μας περιλαμβάνει αυτό ακριβώς: Να είμαστε εκεί σε ξεχωριστούς τόπους διακοπών, όπου εξειδικευμένοι υποστηρικτές αναλαμβάνουν τις δραστηριότητες διακοπών για τα παιδιά με αυτισμό και έτσι οι γονείς να έχουν το χρόνο να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν στην παραλία ή να κάνουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες ξέροντας ότι τα παιδιά τους περνούν εξίσου καλά και είναι με ανθρώπους που μπορούν να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα τους με ευχάριστες δραστηριότητες. Μία οικογένεια μπορεί να επιλέξει τον τόπο διακοπών της είτε μέσω εξατομικευμένου προγράμματος, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της, είτε μέσω των  ομαδικών προγραμμάτων  που σχεδιάζει η AMS για μικρό αριθμό οικογενειών. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν σε διαμονή, διατροφή (εφόσον το επιθυμούν) και το σημαντικότερο παρέχουμε ένα βασικό πρόγραμμα για τα άτομα με αυτισμό που περιλαμβάνει καθημερινά, στον τόπο διακοπών, 6 ώρες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και διασκέδασης, προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους. Επίσης, παρέχουμε 24ωρη υπηρεσία υποστήριξης της οικογένειας κατά τη διάρκεια των διακοπών ώστε να την διευκολύνει και την υποστηρίζει σε οτιδήποτε χρειαστεί. Υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης πρόσθετων απαιτήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας.

Τέλος αξίζει να πούμε ότι τα καταλύματα που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο της «A million senses» είναι επιλεγμένα με αυστηρά κριτήρια, με βάση την ευαισθησία, την προθυμία και την ικανότητά τους να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους. Έτσι, αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις για την οικογένεια που ενδεχομένως να συναντούσε εάν επέλεγε τυχαία κάποιο ξενοδοχείο. Απευθυνόμαστε σε οικογένειες με μέλος τους άτομο στο φάσμα του αυτισμού αλλά και σε οργανώσεις/ συλλόγους γονέων ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, εντός και εκτός συνόρων. Επίσης σχεδιάζουμε προγράμματα για ενήλικες με αυτισμό που μπορούν και ταξιδεύουν μόνοι τους, αλλά δυσκολεύονται στην οργάνωση των διακοπών τους, ή ταξιδεύουν με συνοδό".

 

- Έως σήμερα σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα από την «A million Senses» και ποιες είναι οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων από την εμπειρία τους;

Α.Μ: "Έχοντας κάνει διερεύνηση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα προγράμματα που έχουμε υλοποιήσει έως σήμερα είναι στην Αθήνα, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την  Μονεμβασιά, το Αίγιο, την Κινέττα και την Εύβοια. Οι εντυπώσεις είναι πολύ καλές και ελπιδοφόρες! Τα άτομα με αυτισμό διασκεδάζουν καθώς συμμετέχουν σε  ένα ημερήσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με δραστηριότητες διακοπών προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους, υποστηριζόμενα από έμπειρη, στον αυτισμό, ομάδα επαγγελματιών. Και από την άλλη, οι γονείς έχουν το δικό τους χρόνο χαλάρωσης και ξεκούρασης και τη δυνατότητα να βρεθούν μαζί χωρίς έγνοια για τη φροντίδα του παιδιού τους. Από την πρώτη μέρα διακοπών διοργανώνουμε 6 ώρες διασκεδαστικών δραστηριοτήτων. Με χρήση οπτικοποιημένων προγραμμάτων και εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας, όλοι μπορούν να χαλαρώσουν, να αισθανθούν ασφαλείς και να απολαύσουν τις διακοπές τους. Ο στόχος μας είναι το παιδί ή ο ενήλικας με αυτισμό  να διασκεδάσει και να ψυχαγωγηθεί μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τον τόπο διακοπών".

 

- Ποιες περιοχές έχουν σειρά το φετινό καλοκαίρι;

Α.Μ.: "Για τους καλοκαιρινούς μήνες εστιάσαμε στην Κρήτη και στο Αίγιο. «Τρέχουμε» ένα πρόγραμμα από τις 4 έως τις 13 Αυγούστου στο Αίγιο, από τις 18 έως τις 27 Αυγούστου στην Ιεράπετρα Κρήτης και από την 1η έως τις 10 Σεπτεμβρίου στη Χερσόνησο Κρήτης. Στην ιστοσελίδα http://www.amillionsenses.com είναι αναρτημένα τα προγράμματα και οι τιμές. Επίσης, ειδικές τιμές γίνονται σε «ομαδικές» εκδρομές συλλόγων γονέων".

 

- Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις όταν ενδιαφερόμενοι πολίτες έμαθαν για τα προγράμματά σας;

Α.Μ.: "Οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως γονείς ατόμων με αυτισμό υποδέχθηκαν πολύ θερμά τις υπηρεσίες μας. Επικοινωνώντας μαζί μας, είτε τηλεφωνικώς, είτε συμπληρώνοντας την φόρμα μέσω του site μας , ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορούν να κάνουν – ίσως για πρώτη φορά- διακοπές με την οικογένειά τους! Μας ρωτούν αναλυτικές πληροφορίες για τα ψυχαγωγικά προγράμματα που έχουν ετοιμάσει οι ειδικοί της «Α million senses» και εντυπωσιάζονται στην ιδέα ότι οι μικροί ή μεγαλύτεροι φίλοι μας θα ευχαριστηθούν το παιχνίδι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ οι γονείς μπορούν να χαλαρώνουν στην πισίνα! Βέβαια, υπάρχει ακόμη δισταγμός από κάποιες οικογένειες και είναι λογικό. Χρειάζεται να γίνουν αρκετά βήματα γιατί σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή συνήθειας κι αυτό θέλει χρόνο. Εμείς πιστεύουμε ότι αξίζει το κόπο να δοκιμάσουν για μία φορά γιατί έτσι θα νιώσουν εάν πραγματικά αξίζει ο τρόπος διακοπών που προτείνει η AMS. Ένα μεγάλο τους άγχος είναι το κατά πόσο τα παιδιά με αυτισμό θα εγκλιματιστούν γρήγορα στο νέο περιβάλλον. Γι΄ αυτό όμως υπάρχει η «A million Senses»! Οι έμπειροι στον αυτισμό συνοδοί θα βοηθήσουν στο να κυλήσουν τα πράγματα όσο πιο ομαλά γίνεται. Με τις κατάλληλες μεθόδους, τα παιδιά θα προσαρμοστούν γρήγορα στο νέο περιβάλλον, ώστε οι καλοκαιρινές διακοπές να είναι μια θετική εμπειρία για όλους. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός γονέων μας προσεγγίζει και ειδικά τώρα που όλοι κανονίζουν τις άδειες τους".

 

-  Ποια είναι η διαδικασία για κάποιον που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κάποιο από τα προγράμματά σας;

Α.Μ.: "Η διαδικασία είναι απλή και χαιρόμαστε πολύ να συνομιλούμε με γονείς, είτε προχωρήσουν σε διακοπές μαζί μας , είτε όχι. Το τηλέφωνο 6936690182 είναι στη διάθεση τους αλλά και η φόρμα επικοινωνίας στο www.amillionsenses.com. Είναι μία εύκολη προς συμπλήρωση φόρμα φιλική για το χρήστη που χρειάζεται μόνο 5’ για να την συμπληρώσει κανείς.  Είναι πολύ σημαντικό να μας καλέσουν και να μας εκφράσουν τις ανάγκες τους και εμείς θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο budget που διαθέτουν. Όσον αφορά το κόστος κυμαίνεται σε λογικές τιμές, εάν σκεφτεί κανείς ότι συμπεριλαμβάνει διαμονή – διατροφή (πολλά προγράμματα είναι all inclusive) καθώς και την αμοιβή ενός εξειδικευμένου θεραπευτή που θα «συνοδεύσει» την οικογένεια στις διακοπές της".

 

- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα "φιλική" προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες;

Α.Μ.: "Παρά το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αναμένεται να περάσει τις πύλες του αεροδρομίου και το φετινό καλοκαίρι και να έρθει σε επαφή με τη σπάνια ελληνική ομορφιά, δυστυχώς μικρός είναι ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία. Ο χώρος της αναπηρίας είναι τεράστιος και τα είδη αυτής πολλά. Οι όποιες υποδομές υπάρχουν εστιάζουν κυρίως τα ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα.  Από το σύνολο των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας σίγουρα ένα μέρος τους είναι οικογένειες με μέλος με αυτισμό και ταυτόχρονα υπάρχουν οικογένειες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στη χώρα μας και ένα τέτοιο πακέτο διακοπών θα μπορούσε να καλύψει την ανάγκη τους, οπότε και να αυξηθεί ο αριθμός τουριστών από το εξωτερικό. Οι μελέτες σήμερα ανεβάζουν το ποσοστό σε πάνω από 1% για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού. Δεν είναι πια μια σπάνια διάγνωση όπως θεωρούσαμε παλιότερα. Η A Million Senses είναι εδώ και  δίνει την έμπνευση και τη γνώση της για τον αυτισμό στη δημιουργία ενός νέου θεματικού τουριστικού προϊόντος, προσφέροντας ευκαιρίες ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας  σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί δίκτυο ξενοδοχείων φιλικά προς οικογένειες με μέλος με αυτισμό.  Το όραμά μας είναι να διαμορφωθεί χάρτης προορισμών για μεγάλη γκάμα επιλογής για τις οικογένειες από Ελλάδα και Εξωτερικό όπου η «A million senses» θα τους εξασφαλίζει άνετες, ξεκούραστες και με ασφάλεια για το παιδί τους διακοπές σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα που ενδείκνυται για διακοπές όλο το χρόνο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ