Mermix: H startup που λύνει τα χέρια του αγρότη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08 Ιανουαρίου 2018 | Startups
Το Airbnb των αγροτικών μηχανημάτων; Δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός εάν θέλει κανείς να περιγράψει την Mermix, την έξυπνη ιδέα του ιδρυτή Χρήστου Σταμάτη που από τον Αύγουστο του 2013 προσπαθεί να κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή των αγροτών.

Το Airbnb των αγροτικών μηχανημάτων; Δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός εάν θέλει κανείς να περιγράψει την Mermix, την έξυπνη ιδέα του ιδρυτή Χρήστου Σταμάτη που από τον Αύγουστο του 2013 προσπαθεί να κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή των αγροτών που ψάχνουν ψάχνουν για μηχανήματα αλλά, πρόσβαση στα διαθέσιμα, καμία!

Από το 1980 και μετά παρατηρήθηκε ένα μεγάλο "μπουμ" στην αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σήμερα να υπολογίζεται πως υπάρχουν τα περισσότερα γεωργικά μηχανήματα ανά αγρότη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Προφανέστα εδώ γίνεται κάτι... λάθος όταν τα περισσότερα απ' αυτά μένουν αναξιοποίητα στις αποθήκες, την ίδια ώρα που κάποιοι αναζητούν εναγωνίως ένα μηχάνημα για να κάνουν τη δουλειά τους. Εδώ έρχεται το Mermix για να συνδέσει αυτούς που ψάχνουν εξοπλισμό με εκείνους που διαθέτουν και θέλουν να τον αξιοποιήσουν έχοντας κέρδος. Και τι πιο λογικό από το να μοιραστούν πέντε αγρότες μία "εξειδικευμένη" μηχανή μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να την αγοράσουν... 

Με πολλές βραβεύσεις μέχρι σήμερα το Mermix αποδεικνύει πως βρήκε ένα σημαντικό κενό στον αγροτικό τομέα και ήρθε να το καλύψει. Ο Χρήστος Σταμάτης μας εξήγησε περισσότερα επί του θέματος. 

Πως προέκυψε η ιδέα της Mermix, πως ακριβώς λειτουργεί και ποια είναι η λύση που δίνει στον παραγωγό;

Η ιδέα του mermix προέκυψε από τη συνεχή επικοινωνία της ομάδας με τον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα μέσω των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχει καθώς και της διεύθυνσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας (www.steviahellas.coop). Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες των αγροτών και είδαμε ότι καθίσταται αναγκαία η σωστή αξιοποίηση των υπαρχόντων αγροτικών μηχανημάτων καθώς επίσης και η διάθεση αυτών σε αγρότες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε νέα μηχανήματα. Δεδομένων των δυσκολιών που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του για εξοικονόμηση πόρων, αποτελεσματική διαχείριση εξοπλισμού και επένδυση σε νέες τεχνικές που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.

Το mermix χτίστηκε από την ομάδα μέσα από τις δυσκολίες που διέκρινε καθημερινά στον αγροδιατροφικό τομέα. Σκεφτήκαμε ότι το να υπάρχει μια online πλατφόρμα διαχείρισης και ανταλλαγής του αγροτικού εξοπλισμού λύνει τα χέρια στους περισσότερους αγρότες, δίνοντας του εύκολη κι άμεση πρόσβαση σε διαθέσιμα μηχανήματα! Επίσης, τα μηχανήματα, δεδομένου του υψηλού κόστους αγοράς τους, παρέχουν περισσότερα χρήματα στους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα σε επαγγελματίες να διαφημιστούν μέσω του mermix, δημιουργώντας ένα micro-site γι΄αυτούς.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η διαχείριση των αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα; Να φανταστούμε πως πολλά μηχανήματα σκουριάζουν στις αποθήκες;

Μετά το 1980 στην Ελλάδα, ο αριθμός των τρακτέρ ανά αγρότη ήταν ένας αριθμός που αυξανόταν με ιλιγγιώδη ρυθμό. Από τη μια οι Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και από την άλλη η εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ώθησαν τους αγρότες στη χώρα μας στον υπερκαταναλωτισμό σε ότι αφορά την αγορά του αγροτικού εξοπλισμού. Ανέκαθεν ένα ποσοστό των μηχανημάτων σκούριαζε στις αποθήκες τους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Ελλάδα έδειξε ότι τα αγροτικά μηχανήματα απασχολούνται 17% του συνολικού ωφέλιμου χρόνου τους ετησίως.

Έχει εξοικειωθεί ο αγρότης με την τεχνολογία; Από το να χειριστεί μία πλατφόρμα όπως η δική σας μέχρι ένα σύνθετο σύστημα καλλιέργειας;

Έχουμε πλέον καταλήξει ότι οι αγρότες στην Ελλάδα μπορούν να διαχωριστούν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορίες αφορά αγρότες κάτω των 45 ετών, κυρίως νέους αγρότες, οι οποίοι όσο παράξενο και αν ακούγεται, έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία. Από την άλλη όμως υπάρχουν οι αγρότες άνω των 45 ετών που στην πλειοψηφία τους όχι μόνο δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία, αλλά αρκετές φορές αρνούνται και να μάθουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για mermix αγροτικά μηχανήματα

Είστε μία start up στον αγροτικό χώρο. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο συγκεκριμένο πλαίσιο όπου δραστηριοποιήστε;

Το αγροτικό κοινό είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο κοινό. Θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση, ενώ αν δεν μιλάς τη γλώσσα τους δύσκολα μπαίνεις σε αυτή την κοινότητα. Το μειονέκτημα αυτό απέτρεψε αρκετούς που θέλαν να εισέλθουν σε αυτό τον χώρο. Από την άλλη πιστεύουμε ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εφαρμόζοντας στρατηγικά ένα σχέδιο μπορεί να δώσει μεγάλη υπεραξία όχι μόνο στους ίδιους τους αγρότες, αλλά και στη χώρα μας γενικότερα.

Σίγουρα έρχεστε καθημερινά σε επαφή με πολλούς παραγωγούς. Ποια είναι τη δεδομένη στιγμή η ψυχολογία του αγρότη και πως βλέπει να διαμορφώνεται το επαγγελματικό του μέλλον;

Δυστυχώς οι παραγωγοί αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο όπου αν δε λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για το αύριο, θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα άμεσα. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι δεν το έχουν καταλάβει και νομίζουν ότι το μόνο που φταίει είναι η φορολογία και το ασφαλιστικό. Το μεγαλύτερο δε πρόβλημα είναι ότι έπαψε να σχεδιάζει το επαγγελματικό του μέλλον.

Ποιο πιστεύετε πως είναι το σημαντικό σημείο που δεν εστίασε ποτέ όσο θα έπρεπε ο κρατικός μηχανισμός όσο αφορά τους αγρότες;

Η εκπαίδευση. Τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει γίνει κάτι σημαντικό σε εθνικό επίπεδο σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα η απουσία στρατηγικού εθνικού σχεδιασμού στον αγροτικό τομέα ώθησε αγρότες να καλλιεργούν για παράδειγμα βιομηχανικά φυτά σε περιοχές μικρού κλήρου, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων τους να μην είναι ανταγωνιστικές στην αγορά. Οι επιδοτήσεις στη χώρα μας – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – δεν αποτέλεσαν αναπτυξιακό εργαλείο, αλλά εργαλείο αποπροσανατολισμού των αγροτών από το βασικό σκοπό για τον οποίο δόθηκαν.

Αποτέλεσμα εικόνας για mermix logo

Πόση υπομονή πρέπει να έχει κάποιος όταν διαχειρίζεται ένα start up;

Είτε είσαι ο ιδρυτής ενός startup είτε ο αυτός που άνοιξε ένα ψιλικατζίδικο σε μια γειτονιά πρέπει να είσαι γεμάτος με αποθέματα υπομονής και επιμονής. Σήμερα οι ευκαιρίες είναι πολλές, αλλά πολύ πιο εύκολα προσιτές από τον καθένα.

Τι έχει επιτύχει μέχρι σήμερα η πλατφόρμα; Σε ποιο σημείο βρίσκεται και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να δείξουμε στους αγρότες ότι μπορούν να κερδίσουν χρήματα από τον αγροτικό τους εξοπλισμό, ενώ από την άλλη δώσαμε την ευκαιρία σε αρκετούς νέους αγρότες που θέλαν να μπουν σε αυτόν τον τομέα, να το κάνουν και μάλιστα με επιτυχία. Αυτό για την τους ανθρώπους του mermix είναι τεράστια επιτυχία. Από το 2018 το mermix εμπλουτίζει τις υπηρεσίες του, πάντα έχοντας ως στόχο να βοηθήσει τον παραγωγό να αυξήσει την παραγωγή του, να βελτιώσει την ποιότητά του, ενώ παράλληλα να μειώσει το κόστος καλλιέργειας. Μόνο έτσι θα επιβιώσει σε αυτό το στίβο.

Έχετε συγκεντρώσει πολλές βραβεύσεις. Μπορείτε να αναφερθείτε σ’ αυτές;

Η πρώτη βράβευση ήρθε από τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Fractals Fp7. Εκεί, αναδειχθήκαμε ως ένα από τα 7 πιο καινοτόμα Ευρωπαϊκά startups του αγροτικού τομέα. Έπειτα, λάβαμε μέρος στο διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας Ideatree στον οποίο λάβαμε την 3η θέση! Καθώς εξελισσόταν η υπηρεσία μας, λάβαμε μέρος και στο διαγωνισμό NBG Business Seeds, στον οποίο και λάβαμε την 4η θέση, κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ομάδα μας. Αργότερα, βραβευθήκαμε ως Industry Disruptors στον ομώνυμο διαγωνισμό, κερδίζοντας την Τρίτη θέση αλλά και το ΕΒΕΑ, μας ανέδειξε ως ένα από τα πιο σημαντικά startups στην Ελλάδα. Στις πρόσφατες βραβεύσεις μας, είναι βέβαια και αυτή από την Αθηναϊκη Ζυθοποιία, που μας ανέδειξε ως ένα από τα 5 σημαντικότερα startup του αγροτικού τομέα.

Μέσα από τις βραβεύσεις μας και τη συμμετοχή μας σε incubators & accelerators, πχ Orange Grove, ΘΕΑ, κ.α., καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε ότι το mermix είναι απαραίτητο, η ομάδα μας είναι ισχυρή και η ιδέα μας πρέπει να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα του σύγχρονου αγρότη. Οι διαγωνισμοί, παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση, καθώς τονώνουν το ηθικό της ομάδας, της επιτρέπουν να λάβει σημαντική αναγνώριση αλλά και δίνουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως mentoring, coaching που είναι απαραίτητα για να φτάσει μια ιδέα ακόμη σε υψηλότερο επίπεδο.

Πέτρος Αντωνάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ