Μαλένα Κατανοπούλου (Pigogo): Tο μοντέλο της επιστροφής χρημάτων δεν ήταν απλώς άλλο ένα buzzword

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
30 Ιανουαρίου 2019 | Startups
Η Business Development Director του Pigogo μας μιλά για το μοντέλο του cashback και την πορεία της πλατφόρμας.

To μοντέλο του cashback είναι άλλο ένα κομμάτι του e-commerce που προσγειώθηκε στην ελληνική πραγματικότητα, ένα trend που είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλές στις ηλεκτρονικές αγορές του εξωτερικού. 

Η πορεία του Pigogo που βασίζεται σ' αυτό επιβεβαιώνει πως το δέλεαρ της επιστροφή χρημάτων δεν άφησε ασυγκίνητους τους έλληνες καταναλωτές. Πρόκειται για ένα καινούργιο status για τον επιχειρηματικό κόσμο και η Μαλένα Κατανοπούλου, Business Development Director του Pigogo, που αυτή τη στιγμή μετρά 57.000 εγγεγραμμένους χρήστες και μηνιαίες αγορές αξίας 250.000 ευρώ, μας μίλησε για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει τη βάση των χρηστών της, νικώντας τη δυσπιστία τους. 

Τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα είστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο που βρίσκεται η πλατφόρμα; Τι γεύση σας άφησε το 2018 και τι περιμένετε από τη νέα χρονιά;

Μπορούμε να πούμε ότι 3 χρόνια σχεδόν μετά την έναρξη λειτουργίας του Pigogo, είμαστε σαφώς ευχαριστημένοι με το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε. Σίγουρα, έχουμε αρκετά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε ακόμα, όμως μέχρι στιγμής και δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε (όπως το γεγονός πως η έννοια της επιστροφής χρημάτων ήταν παντελώς άγνωστη στην Ελλάδα), είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι! Το 2018 ήταν μία καθοριστική χρονιά για εμάς διότι εκτός από την αύξηση του 150% στο σύνολο αξίας αγορών που είχαμε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, μας έδειξε ότι το μοντέλο της επιστροφής χρημάτων δεν ήταν απλώς άλλο ένα buzz word, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια και προϋπόθεση για πολλούς πλέον καταναλωτές. Αυτή η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς είναι κάτι που πιστεύουμε ότι το 2019 θα κυριαρχήσει ακόμα περισσότερο. 

Σε ποιους απευθύνεται και ποιο πιστεύετε πως είναι το χαρακτηριστικό της που κάνει τη διαφορά;

Απευθύνεται σε όλους όσοι κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, ανεξάρτητα πόσο συχνά τις κάνουν ή τι είδους είναι αυτές οι αγορές. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με 450 γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα από όλους τους κλάδους του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως τεχνολογία, ένδυση, υπόδηση, είδη φαρμακείου, online supermarket, προϊόντα για τα σπίτι, ταξίδια κ.ά. Στο Pigogo έχουν εγγραφεί χρήστες κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους διότι ο στόχος που είχαμε θέσει από την αρχή ήταν να φτιάξουμε μία πλατφόρμα απλή και κατανοητή που να είναι εύκολη στη χρήση και νομίζω πως το πετύχαμε. Τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά είναι και αυτά που πιστεύω ότι κάνουν τη διαφορά, δηλαδή η μεγάλη ποικιλία καταστημάτων και η ευκολία στη χρήση της υπηρεσίας, που συνοδεύεται και από άμεση και φιλική εξυπηρέτηση, όποτε αυτό χρειαστεί.

Πόσο δύσπιστος είναι ο χρήστης μέχρι να εμπιστευτεί την «επιστροφή χρημάτων» που προσφέρετε;

Θέτετε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο από την αρχή της λειτουργίας μας φάνηκε ότι θα μας απασχολήσει και θα αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχήματα για την επιτυχία του Pigogo. Είναι λογικό όταν ο χρήστης έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το concept της επιστροφής χρημάτων, να νιώσει δυσπιστία. Στην ουσία βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άγνωστη σελίδα στο Internet, η οποία του υπόσχεται ότι θα τον πληρώνει για να κάνει τις αγορές που ήδη έκανε. Αμέσως λοιπόν σκέφτεται πως είναι αυτό που λέμε «πολύ καλό για να είναι αληθινό»! Δουλειά μας είναι να τον πείσουμε πως είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα, πως είμαστε δηλαδή και πολύ καλοί και αληθινοί! Πέρα από τη δουλειά που γίνεται σε επίπεδο σελίδας (ώστε ο χρήστης να νιώσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη), μεγάλη βαρύτητα δίνουμε και σε θέματα branding, ώστε να γίνουμε ένα αναγνωρίσιμο όνομα που οι χρήστες θα γνωρίζουν και θα εμπιστεύονται.

Πόσο γρήγορη είναι η διαδικασία επιστροφής και από ποιες υπηρεσίες/τράπεζες υποστηρίζετε;

Η ταχύτητα της επιστροφής χρημάτων εξαρτάται αποκλειστικά από το εκάστοτε ηλεκτρονικό κατάστημα καθώς απαιτείται πρώτα η επιβεβαίωση της αγοράς από το ίδιο το κατάστημα. Για παράδειγμα, αν μιλάμε για αγορά προϊόντων, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι βάσει νομοθεσίας ο κάθε καταναλωτής έχει δικαίωμα να επιστρέψει το προϊόν εντός 14 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του. Άρα, για να μπορέσει να γίνει η επιβεβαίωση της αγοράς από το κατάστημα και η πληρωμή αντίστοιχα από εμάς, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει παρέλθει το διάστημα αυτό ή το όποιο επιπλέον διάστημα αφήνουν τα καταστήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Κατά μέσο όρο η επιστροφή χρημάτων γίνεται εντός 3-4 εβδομάδων. Σε ό,τι αφορά τους τρόπους πληρωμής μας, αυτοί είναι δύο: πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του χρήστη ή στο Viva wallet τους. Μάλιστα η ελάχιστη πληρωμή στη Viva είναι μόλις 1€ ενώ μέσω τραπέζης 5€! Επίσης, να σημειώσουμε εδώ ότι τα χρήματα που κερδίζουν οι χρήστες από την επιστροφή χρημάτων δεν θεωρούνται εισόδημα για τα φυσικά πρόσωπα και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα δήλωσης ή φορολογίας τους.

Οδηγούμαστε στην εποχή όπου ο καταναλωτής θα συγκεντρώνει αποκλειστικά τις αγορές του από ένα marketplace;

Το σίγουρο είναι ότι οδηγούμαστε σε μία νέα εποχή όπου οι καταναλωτές θα αποζητούν όλο και περισσότερα οφέλη από τις αγορές που κάνουν, είτε offline είτε online. Προφανώς οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν απευθείας από καταστήματα που γνωρίζουν ήδη και εμπιστεύονται αλλά παράλληλα θα αποζητούν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στις αγορές τους. Έτσι λοιπόν, αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε μία εποχή που οι καταναλωτές θα προτιμούν υπηρεσίες και πλατφόρμες από τις οποίες θα μπορούν σε ένα σημείο να βρουν όσο το δυνατό περισσότερες επιλογές με το μέγιστο όφελος. Στην περίπτωσή μας, το σημείο αυτό είναι το site του Pigogo (www.pigogo.gr) το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να βρει το κατάστημα που τον ενδιαφέρει και με ένα μόνο κλικ να κερδίσει χρήματα για κάθε αγορά του.

Πόσο δύσκολη ήταν στο ξεκίνημα η επαφή με τα ηλεκτρονικά καταστήματα;

Αυτό διαφέρει πολύ ανά κατάστημα, καθώς ο κάθε επαγγελματίας έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης και αξιολόγησης των marketing ενεργειών του, βάσει των στόχων που έχει θέσει ο ίδιος. Για παράδειγμα, υπήρξαν ηλεκτρονικά καταστήματα που είτε γνώριζαν ήδη το συγκεκριμένο μοντέλο από το εξωτερικό ή ήταν «ανοιχτοί» στο να το δοκιμάσουν καθώς κατάλαβαν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει ένα τέτοιο μοντέλο συνεργασίας. Από την άλλη, φυσικά και υπήρξαν περιπτώσεις καταστημάτων που το αντιμετώπισαν αρχικά με περισσότερη καχυποψία, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις καταφέραμε να τους πείσουμε να το δοκιμάσουν. Ευτυχώς ήμασταν τυχεροί σε αυτό το κομμάτι καθότι η ομάδα έχει αρκετή εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο, το οποίο σίγουρα βοήθησε.

Σε ποιο επίπεδο πιστεύετε πως βρίσκεται το e-commerce στην Ελλάδα; Τι χρειάζεται άμεση βελτίωση;

Το e-commerce στην Ελλάδα βλέπουμε ότι έχει πλέον ωριμάσει καθώς οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχουν καταλάβει πόσο σημαντικά είναι ορισμένα θέματα για τους καταναλωτές, όπως αυτό της ευχρηστίας των sites, της σωστής εξυπηρέτησης, της ασφάλειας των συναλλαγών, της ποικιλίας των προϊόντων, της τιμολογιακής πολιτικής τους κ.ά. Καθώς και εμείς στο Pigogo είμαστε λάτρεις των ηλεκτρονικών αγορών εδώ και χρόνια, είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να βλέπουμε ότι χρόνο με το χρόνο ο κλάδος ενισχύεται και καλυτερεύει. Αυτό άλλωστε το δείχνουν και τα νούμερα του ELTRUN. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλά ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα (και όχι μόνο αυτά των γνωστών αλυσίδων ή των μεγάλων budget) που μπορούν να σταθούν επάξια απέναντι σε αυτά του εξωτερικού. Σίγουρα ο κλάδος έχει δρόμο ακόμα να διανύσει καθώς υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν. Το πιο σημαντικό όμως είναι να καταλάβουν οι επιχειρηματίες του χώρου πόσα πολλά μπορεί να τους προσφέρει αυτό το (digital) κανάλι, το οποίο δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως ένας online κατάλογος προϊόντων υποβαθμίζοντας έτσι όχι μόνο την αξία του αλλά και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει.

Η startup κοινότητα έχει ρεαλιστικές βλέψεις ή περιμένει αποτελέσματα εδώ και τώρα;

Πλέον είναι τόσες πολλές οι startups σε τόσους πολλούς τομείς με ανθρώπους από διαφορετικά backgrounds που δεν νομίζω πως υπάρχει μία μόνο απάντηση.Στις περισσότερες startups υπάρχει ένας ενθουσιασμός (το «πάμε να αλλάξουμε τον κόσμο!», στην υπερβολή του) όμως αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο για μια startup και δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα οι βλέψεις δεν είναι ρεαλιστικές.Αν υπήρχε ένα σημείο «κριτικής» για κάποιες startups, θα ήταν πως κάποιες φορές είναι σαν να κυνηγάνε περισσότερο το validation από το startup community (είτε αυτό εκφράζεται ως funding, είτε ως φήμη/αναγνώριση από τους ανθρώπους και τα μέσα του χώρου), αντί να κυνηγάνε το πραγματικό validation από τους χρήστες ή τους πελάτες τους. Ξοδεύουν δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους στο να κάνουν αυτό που «πρέπει» να κάνουν οι startups (π.χ. να κυνηγάνε funding όπως είπα πριν) νομίζοντας πως αυτό από μόνο του μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αντί να βελτιώνουν το προϊόν τους και να αυξάνουν τους χρήστες/πελάτες τους.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Στα πολύ άμεσα σχέδιά μας είναι να ολοκληρώσουμε κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν στην υπηρεσία μας, όσο και στο τεχνικό κομμάτι της πλατφόρμας. Φυσικά, βασικός μας στόχος παραμένει να καθιερώσουμε το Pigogo ως το απόλυτο εργαλείο που θα χρησιμοποιούν και θα συμβουλεύονται στο μέλλον οι Έλληνες online καταναλωτές για να κάνουν τις αγορές τους (ακόμα πιο έξυπνες)!

Πέτρος Αντωνάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ