Kontolixima: H πλατφόρμα που σε βοηθά να εντοπίζεις προϊόντα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
02 Ιανουαρίου 2018 | Startups
Ο 'Ιων Προκόπης μας μιλάει για την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ενημερώνει τον καταναλωτή που μπορεί να βρει τα προϊόντα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους.

Είναι πράγματι μία win-win συναλλαγή όπως την περιγράφει ο 'Ιων Προκόπης, ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα του kontolixima.gr. Σε μία τέτοια εποχή όπου το ευρώ μετράει διπλά για τον καταναλωτή, ενώ για τις εταιρείες το να πρέπει να καταστρέψουν τα προϊόντα τους επειδή δεν μπόρεσαν να τα διαθέσουν είναι μία ζημία που πονάει πολύ, αυτή η start up έρχεται για να δώσει τη λύση που θα τους βγάλει όλους κερδισμένους. 

Η ελληνική πλατφόρμα ενημερώνει τον καταναλωτή που μπορεί να βρει τα προϊόντα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους και τα οποία συνήθως πωλούνται με μεγάλη έκπτωση. Έτσι και ο καταναλωτής βλέπει το καλάθι του να γεμίζει πιο οικονομικά, ο έμπορος τα προϊόντα του να φεύγουν και να μην του μένουν στα ράφια, ενώ ας μη μιλήσουμε για την συμβολή της στο άκρως σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και δεν είναι άλλο από τις τεράστιες ποσότητες τροφίμων που πετιούνται με την περιβαλλοντική επιβάρυνση να είναι ανυπολόγιστη. 

Είναι λογικό μία τέτοια ιδέα να ξεχωρίσει και να βραβευτεί για παράδειγμα στο διαγωνισμό ¨Squeeze¨ που διοργανώθηκε από το Orange Grove με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Ίων Προκόπης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που είχαμε επάνω σ' αυτή την ιδέα με τα τόσα πλεονεκτήματα.  

Πως ακριβώς λειτουργεί και τι προσφέρει η Kontolixima;

Το kontolixima.gr είναι η πρώτη ελληνική πλατφόρμα αποκλειστικά για προϊόντα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Μέσω των υπηρεσιών μας οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίσουν εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά, τα κοντολήξιμα προϊόντα που πωλούνται στα πλησιέστερα super market και καταστήματα λιανικής πώλησης. Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας εξειδικευμένης πλατφόρμας η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο, για όλα τα κοντολήξιμα προϊόντα, όχι μόνο των τροφίμων. Αρχικά έχουμε 6 κύριες κατηγορίες (Τρόφιμα, Κάβα, Καθαριότητα, Υγιεινή- Ομορφιά, Λιπάσματα και Ζωοτροφές) και σταδιακά θα προσθέσουμε και άλλες.

Ο τρόπος λειτουργίας του kontolixima.gr είναι πολύ απλός. Εκτός από την κλασική μπάρα αναζήτησης όπου ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τα προϊόντα που επιθυμεί, το kontolixima.gr μπορεί να εντοπίσει τη θέση του χρήστη και να του εμφανίσει στο διαθέσιμο χάρτη, τα πλησιέστερα σε αυτόν συνεργαζόμενα καταστήματα. Παράλληλα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει φίλτρα αναζήτησης όπως: (ημερομηνία λήξης, απόσταση, ποσοστό έκπτωσης, τιμή, προσφορές, κα.) και να εντοπίσει από την άνεση του υπολογιστή του, τα κοντολήξιμα προϊόντα που επιθυμεί.
Στη συνέχεια μπορεί να λάβει οδηγίες προς τα καταστήματα που τον ενδιαφέρουν, να δημιουργήσει λίστες αγορών για να οργανώσει τα ψώνια του καθώς και να κάνει share προϊόντα σε φίλους του, που μπορεί να ενδιαφέρονται. Τα εγγεγραμμένα μέλη έχουν επιπρόσθετες παροχές, με κυριότερη τη χρήση της υπηρεσίας «Θέλω Ενημέρωση!». Η χρήση αυτής της υπηρεσίας είναι πολύ απλή και αποτελεσματική! 

Αρχικά το μέλος επιλέγει τις κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες επιθυμεί να λαμβάνει ενημέρωση. Στη συνέχεια ορίζει συγκεκριμένα καταστήματα ή συγκεκριμένη περιοχή στην οποία συνήθως κάνει τις αγορές του (κοντά στο σπίτι του). Με αυτό τον τρόπο το μέλος, δεν χρειάζεται να ψάχνει για τα κοντολήξιμα προϊόντα που πωλούνται δίπλα του, καθώς θα λαμβάνει ημερήσια ενημέρωση στο e-mail του, βάσει των προτιμήσεων του, για τα κοντολήξιμα προϊόντα που πωλούνται στα συγκεκριμένα καταστήματα ή στην περιοχή της επιλογής του.

Πως προέκυψε η ιδέα; Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της start up;

Η ιδέα για τη δημιουργία του kontolixima.gr γεννήθηκε ενώ εργαζόμουν σε εμπορικό τμήμα εταιρείας τροφίμων, όταν διαπίστωσα τις πρακτικές δυσκολίες που διέπουν τη διαδικασία πώλησης των προϊόντων που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Εκ πρώτης όψεως, μία τέτοια πώληση φαντάζει αρκετά εύκολη, καθώς αναφερόμαστε σε προϊόντα τα οποία είναι σε εξαιρετική κατάσταση, λήγουν σε μερικούς μήνες - εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες και πωλούνται με μεγάλες εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν και τιμές κόστους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτή η επωφελής συναλλαγή για πωλητή και αγοραστή, σπάνια επιτυγχάνεται λόγω της πίεσης του χρόνου και της έλλειψης εξειδίκευσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη λήξη των περισσοτέρων προϊόντων και την καταστροφή τους. Η ζημία από την καταστροφή των προϊόντων δεν είναι μόνο οικονομική για την εταιρεία που τα κατέχει (Κόστος παραγωγής + Μεταφορικά + Κόστος καταστροφής) αλλά και περιβαλλοντική, γεγονός που επηρεάζει όλους μας. Με αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μου αποφάσισα τη δημιουργία μίας εξειδικευμένης πλατφόρμας για πωλήσεις κοντολήξιμων προϊόντων, που θα δημιουργεί μία win-win-win συναλλαγή, για αγοραστές, πωλητές και περιβάλλον.

Αποτέλεσμα εικόνας για Kontolixima ιων προκόπης

Απευθύνεστε μόνο σε ιδιώτες ή και σε εμπόρους;

Το kontolixima.gr διαθέτει δύο λειτουργίες με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τόσο των ιδιωτών όσο και των επαγγελματιών. Η λειτουργία για ιδιώτες θα είναι σύντομα διαθέσιμη ενώ η λειτουργία για τους επαγγελματίες (Β2Β – Χονδρική) είναι ήδη online και επιτρέπει τον εντοπισμό των κοντολήξιμων προϊόντων που πωλούνται από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Θα ξεκινήσετε με εφαρμογή στο κινητό ή στον υπολογιστή;

Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για χρήση μέσω υπολογιστή, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση της από όλες τις συσκευές (υπολογιστή, laptop, tablet, smartphone κλπ.), αλλά και γιατί πρακτικά εξυπηρετεί καλύτερα στο προγραμματιστικό κομμάτι.

Από που θα αντλεί έσοδα η start up; 

Το kontolixima.gr αντλεί έσοδα από τις εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους κοντολήξιμα προϊόντα και επιθυμούν μέσω του kontolixima.gr να τα κάνουν άμεσα διαθέσιμα σε δυνητικούς αγοραστές. Στο κομμάτι της λιανικής πώλησης υπάρχει χρέωση ανά κατάστημα, βάσει του πακέτου προβολής, ενώ στο κομμάτι της χονδρικής πώλησης, το kontolixima.gr εισπράττει τέλη επιτυχημένης πώλησης (ποσοστό επί της πώλησης), βάσει του πακέτου πωλήσεων κάθε μέλους. Οι αγοραστές των προϊόντων δεν έχουν καμία επιβάρυνση από το kontolixima.gr.

Ποιο είναι το feedback που έχετε πάρει μέχρι τώρα από τα σούπερ μάρκετ αλλά και τους εμπόρους λιανικής;

Η ανταπόκριση της αγοράς είναι θετική στο άκουσμα της ιδέας καθώς τα προϊόντα που δεν πωλούνται έγκαιρα και λήγουν, αποτελούν μεγάλη ζημία για τις εταιρείες. Η κύρια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, είναι η διστακτικότητα των εταιρειών να δοκιμάσουν κάτι εντελώς καινούριο, το οποίο αλλάζει τον υπάρχον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το δικό μας εγχείρημα αλλά και άλλων startups που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και επιδιώκουν να αλλάξουν ολοκληρωτικά μία υπάρχουσα κατάσταση. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Kontolixima

Περίπου 1,3 δις. τόνοι τροφίμων πετιούνται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόβλημα σπατάλης τροφίμων μοιάζει να μην συγκινεί ακόμα όσο θα έπρεπε. Τι πρέπει να αλλάξει και άμεσα;

Τα νούμερα που αναφέρετε είναι απολύτως ακριβή και για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, η ποσότητα τροφίμων που πετιέται, αντιστοιχεί στο 1/3 των προϊόντων που παράγονται. Ουσιαστικά το 1/3 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παγκοσμίως επιβαρύνονται αδίκως ενώ παράλληλα τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των προϊόντων σπαταλώνται. Σε όλη αυτή τη ζημία προστίθεται και η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την καταστροφή αυτών των προϊόντων. Δυστυχώς η σπατάλη τροφίμων, σύμφωνα με τη Eurostat (FUSION 2016) προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6% έως και το 2022. Αντίστοιχα projects όπως το kontolixima.gr υπάρχουν στο εξωτερικό, τα περισσότερα εκ των οποίων επικεντρώνονται μόνο στον τομέα των τροφίμων και έχουν καταφέρει να αυξήσουν τις πωλήσεις κοντολήξιμων προϊόντων έως και 25% στην Ολλανδία, ενώ στην Αυστραλία το ποσοστό αγγίζει έως και το 50%.

Θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει είναι η αντιμετώπιση των καταναλωτών απέναντι στα κοντολήξιμα προϊόντα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης, όλοι οι καταναλωτές αναζητούν φθηνές και ποιοτικές αγορές, υπάρχει ακόμα επιφύλαξη σε σχέση με τα κοντολήξιμα προϊόντα. Για αυτό το λόγο οι εταιρείες τα «καμουφλάρουν» σε προσφορές τύπου 1+1 έτσι ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά στους καταναλωτές. Πρέπει οι εταιρείες να προσαρμόσουν το επικοινωνιακό τους κομμάτι στα δεδομένα της εποχής και να δίνουν την ευχαρίστηση στους καταναλωτές τους, ότι δεν έκαναν απλά μια οικονομική αγορά (όπως είναι οι προσφορές) αλλά έκαναν συγχρόνως και μία οικολογική αγορά.

Η Γαλλία επιβάλει στα σούπερ μάρκετ της χώρας να αναζητήσουν λύσεις για να μην πετάγονται τρόφιμα στα σκουπίδια. Θα μπορούσε να συμβεί αυτό ποτέ στην Ελλάδα;

Ο νόμος στον οποίο αναφέρεστε ψηφίστηκε πριν από περίπου 1 χρόνο και η Γαλλία αποτέλεσε την πρώτη χώρα που εφαρμόζει κάτι τέτοιο. Βάσει αυτού του νόμου τα supermarket στην Γαλλία απαγορεύεται να καταστρέφουν τα προϊόντα που λήγουν και είναι αναγκασμένα να τα δωρίζουν σε τράπεζες τροφίμων και σε κοινωφελείς οργανισμούς, λίγο πριν τη λήξη τους. Θεωρώ ότι αυτός ο νόμος κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς εκτός από την οικονομική και περιβαλλοντική ζημία από την καταστροφή των προϊόντων, υπάρχει και ηθικό ζήτημα καθώς πετιούνται υγιή τρόφιμα, τη στιγμή που άνθρωποι υποσιτίζονται.

Στην Ελλάδα της κρίσης κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ βοηθητικό για τα ιδρύματα που στηρίζουν τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Δυστυχώς ακόμα και τέτοιου είδους κινήσεις απαιτούν οργάνωση και επένδυση έτσι ώστε να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το kontolixima.gr, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έχει τη δυνατότητα, κατόπιν εγκρίσεως της εταιρείας που κατέχει τα προϊόντα, να προωθεί τις λίστες από τα προϊόντα που λήγουν πολύ σύντομα και αφαιρούνται από την πλατφόρμα, στους πλησιέστερους ενδιαφερόμενους κοινωφελούς οργανισμούς.

Τι συμβουλές θα είχατε να δώσετε σε κάποιον φιλόδοξο νέο επιχειρηματία; Πόση υπομονή χρειάζεται μία start up;

Η διαδικασία υλοποίησης μίας πραγματικά καινοτόμου ιδέας, αποτελεί μία περίπλοκη και χρονοβόρα δοκιμασία. Κατά τη γνώμη μου, τα κυριότερα συστατικά για την επιτυχία μίας startup είναι η πίστη στην ιδέα, η σωστή στελέχωση της ομάδας και το κατάλληλο timing. 

Στη δική μας προσπάθεια σημαντική βοήθεια αποτέλεσε η ένταξή μας στο Orange Grove και η συναναστροφή με άτομα που επιχειρούν καινοτόμες ιδέες και αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις καθώς και οι συμβουλές από επιτυχημένους επιχειρηματίες που συνεργάζονται με την κοινότητα, αποδεικνύεται πολύ βοηθητική. Στατιστικά μπορούμε να πούμε ότι 9 στα 10 startup αποτυγχάνουν.  Ο χρόνος που απαιτείται για την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού αλλά και για τις προσθήκες-διορθώσεις που είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν έως το τελικό προϊόν, μπορεί να αποβεί μοιραίος για κάθε εγχείρημα.

Η συμβουλή μου στους φιλόδοξους νέους επιχειρηματίες, είναι να στοχεύουν ψηλά και να ρισκάρουν, καθώς η επιτυχία εμπεριέχει μπόλικο ρίσκο! Η ικανοποίηση του να βλέπεις κάτι το οποίο αποτελεί δημιούργημά σου να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Kontolixima

Πως θα βλέπατε την προσέγγιση από έναν στρατηγικό επενδυτή;

Η αλήθεια είναι ότι έως και αυτό το στάδιο δεν θεωρήθηκε αναγκαία η βοήθεια ενός επενδυτή. Όσο το kontolixima.gr αναπτύσσεται και οι ανάγκες αυξάνονται ενδεχομένως να γίνει αναγκαία. Μέσα από αυτή τη διαδρομή έχω μάθει να είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτού του εγχειρήματος. Η προσέγγιση από έναν επενδυτή ο οποίος διαβλέπει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και επιθυμεί να επενδύσει τα χρήματά του, αποτελεί εγκώμιο για κάθε startup.

Τι σημαίνει για εσάς η διάκριση στο διαγωνισμό Orange Grove;

Η διάκριση στο διαγωνισμό ¨Squeeze¨ που διοργανώθηκε από  το Orange Grove με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αποτελεί μία επιβράβευση των δικών μου προσπαθειών αλλά και του συνεργάτη μου, Αγοράκη Μπομπότα, ο οποίος είναι και ο προγραμματιστής της πλατφόρμας και η συνεισφορά του σε αυτό το εγχείρημα είναι βαρύνουσας σημασίας.

Ήταν η πρώτη παρουσίαση του kontolixima.gr στο κοινό και το γεγονός ότι η βράβευση του project μας, πραγματοποιήθηκε από κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από εκπροσώπους του επενδυτικού και επιχειρηματικού τομέα, αποτελεί για εμάς ισχυρή κινητήρια δύναμη για τη συνέχεια. Σύντομα το kontolixima.gr για ιδιώτες, θα είναι διαθέσιμο σε πανελλαδικό επίπεδο. Όποιοι καταναλωτές, ενδιαφέρονται να λαμβάνουν ενημέρωση για τα κοντολήξιμα προϊόντα που πωλούνται δίπλα τους, μπορούν να επισκεφτούν το www.kontolixima.gr και να κάνουν εγγραφή στο newsletter μας.

Πέτρος Αντωνάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ