Το FPower είναι η φιλόδοξη κοινότητα που θέλει να αναδείξει το κεφάλαιο Γυναίκα και Leadership στην Ελλάδα. 
 

Η Ολγα Αζιλαζιάν μένει στην Αθήνα και εργάζεται στη Microsoft Hellas ενώ είναι μέλος και της οργανωτικής επιτροπής του TEDx Academy. Η Μαρία Αρναουτάκη εργάζεται στο Λονδίνο ως Product Manager στην ΤripAdvisor. H Ροσάννα Μόρτογλου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και δουλεύει σε έναν παγκόσμιο όμιλο εταιρειών εδώ και 2.5 χρόνια, πλέον σε διοικητική θέση.

Τι ενώνει Αθήνα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη; Το FPower και η θέληση των τριών Co-Founders να αναδείξουν το κεφάλαιο Γυναίκα και Leadership στην Ελλάδα. 

To FPower είναι μία κοινότητα, και όχι μόνο, που προωθεί το leadership για γυναίκες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της ζωής και καριέρας τους και στόχος της είναι εκτός από το να εκπαιδεύσει, να αλλάξει αντιλήψεις και τρόπο σκέψης. Το γυναικείο leadership χρειάζεται υποστήριξη και πρέπει να μπει ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο της συζήτησης και το FPower θέλει να το κάνει πραγματικότητα είτε βοηθώντας φοιτήτριες και entry-level γυναίκες να βρουν τον leader δρόμο τους, είτε επαγγελματίες που βρίσκονται ήδη σ' αυτόν και θέλουν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. 

Το τελευταίο διάστημα η επικαιρότητα έχει φέρει στο προσκήνιο πάσης φύσεως διεκδικήσεις των γυναικών και το FPower είναι εδώ για να δώσει το δικό του ξεχωριστό αγώνα. 

Πως θα περιγράφατε το FPower και ποιος είναι ο στόχος του;

Το FPower έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και την ενίσχυση των ηγετικών ικανοτήτων των γυναικών από ποικίλα επαγγελματικά περιβάλλοντα στην Ελλάδα. Δεν είμαστε μόνο μια κοινότητα δυναμικών επαγγελματιών, αλλά προσφέρουμε εκπαίδευση, βιωματικά σεμινάρια, υποστήριξη και έμπνευση με σκοπό να βοηθήσουμε τα μέλη μας να εξελιχθούν, να ανελιχθούν και να πετύχουν τους στόχους τους.

Ξεκίνησε από την ανάγκη και των τριών μας να αλλάξουμε το πώς γίνεται αντιληπτό το leadership για τις γυναίκες στην Ελλάδα και να δημιουργήσουμε ένα όχημα ανάπτυξης γυναικών σε θέσεις ηγεσίας, σε εταιρείες, στην επιχειρηματικότητα, στην τεχνολογία, στην πολιτική, κ.ο.κ.

Πιο συγκεκριμένα, απευθύνεται σε δύο διαφορετικές ομάδες: 1) στις φοιτήτριες και entry/mid-level επαγγελματίες που αναζητούν τα “πολεμοφόδια” να ξεκινήσουν την καριέρα τους, αλλά και 2) στους ανθρώπους σε ηγετικές θέσεις που μπορούν να αποτελέσουν role models και να προσφέρουν έμπνευση, καθοδήγηση, coaching, και mentoring. Παρόλο που το κοινό στο οποίο στοχεύουμε είναι γυναίκες, είναι σημαντικό για εμάς να ενθαρρύνουμε  συμμετοχή όλων (ανδρών και γυναικών) στην προσπάθεια αυτή.

Τι ήταν αυτό που σας έδωσε την αφορμή να ξεκινήσετε αυτή την προσπάθεια;

Η αφορμή δόθηκε από την έλλειψη ύπαρξης ενός δομημένου πλαισίου υποστήριξης του γυναικείου leadership και από τα αποθαρρυντικά στατιστικά των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στην Ελλάδα. Παρατηρήσαμε ακόμη ότι η εκπαίδευση και η ενημέρωση που παρέχεται πάνω σε θέματα γυναικείου leadership δεν είναι επαρκής.

Από την εμπειρία μας επίσης παρατηρήσαμε διαφορές στις αντιλήψεις σχετικά με τη θέση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα σε υψηλόβαθμες θέσεις και θέσεις ευθύνης.

Τέλος, θελήσαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε role models, όπως αυτά που είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να αποτελέσουν πρότυπα και εμάς τις ίδιες, να αναδειχθούν και να έχουν μια κοινότητα γυναικών την οποία θα μπορούν να εμπνεύσουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για FPower

Έρχεται μία γυναίκα σε εσάς και θέλει να καλυτερεύσει την επαγγελματική της εικόνα. Ποια είναι τα στάδια «εκπαίδευσης» που θα πρέπει να ακολουθήσει στo FPower και τι διάρκεια  έχουν;

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οργανώνουμε workshops και events τα οποία στοχεύουν να αναπτύξουν τα soft-skills που είναι απαραίτητα για να υποστηρίξει μια νέα επαγγελματίας τον εαυτό της σε θέσεις leadership (π.χ. επικοινωνία, δημόσιος λόγος, ικανότητα διαπραγμάτευσης, διαχείριση χρόνου, διαχείριση ομάδας, networking skills κ.ο.κ)

Παράλληλα με τις δράσεις, το FPower αποτελεί ένα εργαλείο εκπαίδευσης (άρθρα, tips, συμβουλές, συνεντεύξεις) και επικοινωνίας (social media groups) μεταξύ των μελών σε καθημερινή βάση.

Έχετε κάποια ενδεικτικά νούμερα που δείχνουν πόσο περιορισμένη είναι η θέση των γυναικών στο επαγγελματικό προσκήνιο της χώρας;

Υπάρχουν πολλές έρευνες σε Ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο που δείχνουν καθαρά τη χαμηλή συμμετοχή γυναικών σε θέσεις ηγεσίας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα οι γυναίκες βουλευτές αποτελούν το 18.3% του συνόλου, ενώ οι γυναίκες υπουργοί, το 21.1% [World Economic Forum, The Global Gender Gap Report 2017]. Παράλληλα, σε θέσεις ανώτερων διευθυντικών στελεχών, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% [Eurostat, Η ζωή των γυναικών και των αντρών στην Ευρώπη, 2017]. Μόλις 32% των επιχειρηματιών/αυτοαπασχολούμενων είναι γυναίκες στην Ελλάδα [Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, 2017], ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των γυναικών μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης [ΙΟΒΕ, 2017].

Σίγουρα έχουν γίνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, είναι ωστόσο ικανοποιητικοί οι ρυθμοί προώθησης του γυναικείου leadership;

Είναι σαφές ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ακόμα και γεγονός ότι πλέον μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για τα θέματα αυτά είναι κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν στο “τραπέζι” για συζήτηση. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν επαρκεί. Χρειάζεται εκπαίδευση, ενημέρωση και προσπάθεια. Χρειάζεται αλλαγή στις αντιλήψεις, τα στερεότυπα και τα εμπόδια που βάζουν οι γυναίκες στην Ελλάδα στον ίδιο τους τον εαυτό. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητές μας, τον εαυτό μας και τον τρόπο που δρούμε καθημερινά, δεν θα αλλάξουν και οι αριθμοί πίσω από το γυναικείο leadership.

Φωτογραφία του χρήστη FPower.

Κάθε νέα γενιά έχει λιγότερα στερεότυπα από την προηγούμενη και βοηθάει στο κεφάλαιο γυναικεία ισότητα στον εργασιακό χώρο. Μόρφωση και νοοτροπία είναι τα δύο βασικά στοιχεία που θα αλλάξουν την κατάσταση;

Σίγουρα. Αυτό, βέβαια, αφορά όλους. Οι γυναίκες από τη δική τους μεριά ανοίγοντας περισσότερο τη σκέψη τους και προωθώντας περισσότερο τα ταλέντα τους μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες. Από την άλλη μεριά, οι άνδρες στο της χώρο εργασίας, αλλά και σαν γονείς και σύντροφοι, ακούγοντας και ενθαρρύνοντας περισσότερο θα μπορέσουν να συνδημιουργήσουν συνθήκες τέτοιες ώστε να προωθήσουν περισσότερο το leadership των γυναικών. Αυτό μπορεί να το παρατηρήσει κανείς και στα μικρά, καθημερινά πράγματα:

Ο ΣΕΒ είπε πρόσφατα πως η ισοτιμία γυναικών-ανδρών ωφελεί σοβαρά την οικονομία. Γιατί δεν τον ακούν οι άντρες Έλληνες επιχειρηματίες;

Σίγουρα η ελληνική πραγματικότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά τα χαμηλά νούμερα που παρατηρούμε στην Ελλάδα, παρατηρούνται και σε άλλες χώρες (για παράδειγμα μόνο 6% των Startups που έχουν λάβει χρηματοδότηση στην Ευρώπη έχουν γυναίκες ιδρύτριες). Είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα με κοινωνικές και ιστορικές ρίζες. Η αλλαγή σε αυτά τα επίπεδα παίρνει χρόνο και απαιτεί δράση. Και αυτός είναι ο στόχος μας: να λάβουμε δράση τώρα, για να αλλάξει η εικόνα αυτή τα επόμενα χρόνια. 

Ποια πιστεύετε πως είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει μία γυναίκα για να χαρακτηριστεί leader στη δουλειά της;

Ενσυναίσθηση, θάρρος να υποστηρίζει το διαφορετικό, ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη, αυτοέλεγχο και αυτογνωσία, ικανότητα να παραδέχεται επιλεκτικά τις αδυναμίες της/του, επιμονή και ήθος - και αυτά λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά, και είναι ανεξαρτήτως φυλετικής ταυτότητας.  

Τα #MeToo και #TimesUp κινήματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και υπέρ της ισότητας είχαν την τιμητική τους την περασμένη χρονιά και φαίνεται πως έχουν κλονίσει για τα καλά και τον επαγγελματικό ιστό. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να γίνουν ριζικές αλλαγές στη θέση της γυναίκας στο εργασιακό πλαίσιο;

Είναι η κατάλληλη στιγμή. Οποιοδήποτε εμπόδιο στην επαγγελματική έκφραση και ανέλιξη της γυναίκας, δημιουργεί ταβάνια και κλειστές πόρτες στην προσβασιμότητα ηγετικών θέσεων και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλο το κοινωνικό σύνολο.

Γι’ αυτό και με το FPower στοχεύουμε περισσότερες γυναίκες να λαμβάνουν αποφάσεις, καθώς έτσι θα μπορούν να έχουν περισσότερη επιρροή στην διαμόρφωση παρόμοιων εργασιακών πλαισίων.

Πέτρος Αντωνάκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ