Τελ Αβίβ: Μια startup ανά 118 κατοίκους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
13 Φεβρουαρίου 2020 | Startups
Η πόλη έχει καταφέρει να γίνει κέντρο των τεχνολογικών startups


Ο ιδιωτικός φορέας Innovation Without Borders (IWB) στο Ισραήλ στον οποίο συμμετέχουν το Israel Export Institute, ο Start-up Nation Central, το Υπ. Οικονομίας και Βιομηχανίας, το Invest in Israel (ανήκει στο Υπ. Οικονομίας) και το Υπ. Εξωτερικών, έκανε άλλη μία παρουσίαση σε στελέχη διπλωματικών αποστολών με θέμα το οικοσύστημα καινοτομίας που έχει διαρθρωθεί με επίκεντρο το Δήμο Τελ Αβίβ.

Ο εν λόγω φορέας ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό να ενημερώσει και να ενθαρύννει τη συνεργασία των διπλωματικών αποστολών στο Ισραήλ και των χωρών που εκπροσωπούν, με το Ισραηλινό Οικοσύστημα Start-up και Καινοτομίας. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 45 Πρεσβείες στο Ισραήλ έχουν συνεργαστεί μαζί του, αναφορικά με υλοποίηση διαφορετικού περιεχομένου δράσεων, που αποσκοπούσαν ωστόσο στη διασύνδεση των ενδιαφερομένων με το Ισραηλινό Οικοσύστημα Καινοτομίας.

H επονομαζομένη «CitiZone», που ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2019, αποτελεί το κέντρο ανάπτυξης όλου του οικοσυστήματος καινοτομικών εφαρμογών του Δήμου Τελ-Αβίβ και τελικώς πρόκειται για έναν επιταχυντή/accelerator ωρίμανσης start-ups. Πρόκειται για ένα ζωντανό εργαστήριο για τους ανθρώπους, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που στοχεύει στην προώθηση λύσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι αστικοί ιστοί, τα μικρά και μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα. Το εργαστήριο ιδρύθηκε ως συνεργασία μεταξύ του Δήμου Τελ Αβίβ, του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ και του πάρκου Atidim Tel Aviv.

Η Atidim είναι ιδιωτική εταιρεία, της οποίας το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στον Δήμο Τελ Αβίβ και το άλλο μισό ανήκει στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Η εταιρεία κατέχει περίπου 20 στρέμματα στο Τελ Αβίβ. Μέχρι σήμερα, η Atidim έχει κατασκευάσει 11 κτίρια, συνολικής έκτασης 250.000 τ.μ.

Η περιοχή που προορίζεται για μίσθωση (εμπορικές περιοχές και γραφεία), είναι περίπου 150.000 τ.μ. Η υπόλοιπη περιοχή περιλαμβάνει δημόσιους χώρους, εμπορικό χώρο, χώρους στάθμευσης και ενεργειακό κέντρο. Επί του παρόντος, η περιοχή καταλαμβάνεται από εκατό εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, χρηματοοικονομικές εταιρείες, γραφεία, επιχειρήσεις και συνοδευτικές υπηρεσίες υποστήριξης. Στο Atidim έχει εγκατασταθεί και η CitiZone.

Η CityZone έχει διαμορφώσει ένα 12μηνο πρόγραμμα για τις νεοσύστατες εταιρείες Urban Tech ( με περιεχόμενο την καινοτομία σε αστικό χώρο). Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους όρους ελέγχου ωριμότητας μιας ιδέας που θα καταλήξει ως start-up με βάση την εξέταση: της ετοιμότητας της αγοράς, την επικύρωση προϊόντων και τη διαβάθμιση ποιότητας των επιχειρήσεων, παρέχοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να προβάλλουν δοικιμαστικά την τεχνολογική τους λύση μέσω της ιστοσελίδας smart city beta του Τελ Αβίβ, εκτελώντας δοκιμές και λαμβάνοντας διαδραστικά πληροφορίες από πόλεις και επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα προσφέρει επιδοτούμενα γραφεία και ιδιωτικά γραφεία και καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες του δήμου του Τελ Αβίβ, ερευνητές, ακαδημαϊκούς και πολυεθνικές εταιρείες όπως η Renault, Nissan, Mitsubishi, η Dell Technologies, η Cisco και άλλοι, οι οποίοι λειτουργούν ως εταίροι της CityZone.

Στη CitiZone αυτή την περίοδο δρουν και εξελίσσονται 369 προσπάθειες ανάπτυξης start-ups διεθνούς συνεργασίας. Μέσω της σύναψης συνεργασίας της CitiZone και είτε του κράτους προέλευσης, είτε του ιδίου του σχήματος καινοτομικής δράσης γίνεται προσπάθεια ωρίμανσης των καινοτόμων ιδεών μέχρι την διαμόρφωση επιχιχειρηματικά ελκυστικής πρότασης. Η χρηματοδότηση της δράσης μπορεί να είναι, αναλόγως της καινοτόμου ιδέας, από πόρους του Δήμου Τελ Αβίβ, ιδιωτών επενδυτών, crowed funding και όλων των λοιπών γνωστών σχημάτων που ενεργοποιούνται σε παρόμοιες δράσεις. Η διαφορά είναι ότι το ισραηλινό οικοσύστημα καινοτομίας ελκύει σημαντικές επενδυτικές εισροές από διαφορετικούς φορείς.

Σημειώνεται ότι στο μητροπολιτικό Τελ Αβιβ- Yafo, έκτασης 52 τ.χλμ, με 438.800 κατοίκους, υπάρχουν 1.700 start ups και 3.700 στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβιβ (μία start up ανά 118 κατοίκους), η μεγαλύτερη αναλογία διεθνώς. Το 2014 το Τελ Αβίβ ανακηρύχτηκε παγκοσμίως ως έξυπνη πόλη με την βράβευση του προγράμματος Digitech που αναπτύχθηκε μέσω του ως άνω οικοσυστήματος καινοτομίας του Δήμου.  

Πηγή: tornosnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ