Ποια λύση προκρίνεται για την Euromedica

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
27 Οκτωβρίου 2016 | Med & Health
Πότε αναμένεται να υπάρξει συμφωνία...

του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Ο συνδυασμός της  πώλησης μέρους της  ακίνητης περιουσίας (η οποία εκτιμάται σήμερα στα 350 εκατ.ευρώ από 750 εκατ. ευρώ προ κρίσης) με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή φέρεται να προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για την Euromedica προκειμένου να ολοκληρωθεί η λειτουργική και  κεφαλαιακή της  αναδιάρθρωση. Οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και όπως πληροφορείται το businessnews.gr έως το τέλος του 2016 ή τους πρώτους μήνες του 2017 αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της διοίκησης της εταιρίας. Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Μάϊο του 2015 η Euromedica υπέγραψε με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών συμφωνία αναστολής πληρωμών (Standstill Agreement ) και ανέθεσε σε συνεργασία με αυτές σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους την εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου(business plan ) το οποίο ολοκληρώθηκε και βάσει αυτού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της. 

Το γεγονός ότι η εταιρία επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία το φετεινό εξάμηνο έχει επιδράσει θετικά στην εξέλιξη των συνομιλιών αφού και οι πιστωτές φέρεται να δίνουν περισσότερο χρόνο στην εταιρία να βρεί την καλύτερη λύση για την κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου και της μητρικής  εταιρείας Euromedica διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2016 σε 61,3 εκ. ευρώ και 31,2 εκ. ευρώ από 64,7 εκ. ευρώ και 34,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περαιτέρω μείωση των αποζημιούμενων τιμών, σε σημαντικό αριθμό βασικών διαγνωστικών εξετάσεων υψηλής ζήτησης, στην οποία προέβη ο ΕΟΠΥΥ κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει η Euromedica, ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, τόσο στην μητρική όσο και στον Όμιλο, υπήρξε αύξηση στον αριθμό των εξυπηρετούμενων περιστατικών. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε και από τη σημαντική αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες παροχής υγείας, από 13% σε 24%, την οποία η εταιρεία απορρόφησε εν μέρει και δεν μετακύλισε εξ ολοκλήρου στους ασθενείς της.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, τόσο ο Όμιλος όσο και η μητρική εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία, με τα ενοποιημένα και εταιρικά κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στο εξάμηνο του 2016 σε 11,9 εκ. ευρώ και 3,8 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκ. ευρώ και 5,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ