Pfizer: Το πρώτο digital hub διεθνώς στη Θεσσαλονίκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09 Σεπτεμβρίου 2019 | Med & Health
Την Θεσσαλονίκη επιλέγει για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά digital hubs που προγραμματίζει παγκοσμίως, ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας. 


Την Θεσσαλονίκη επιλέγει για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά digital hubs που προγραμματίζει παγκοσμίως, ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι προσλήψεις για το πρώτο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων αναμένεται να γίνουν στις αρχές το 2020 και η έδρα του Διεθνούς κέντρου θα είναι στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. 

Το digital hub, που θα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου, θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη και θα παράγει τεχνογνωσία η οποία θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Η υποδομή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη κατά τη διάρκεια του έτους 2020. Η στελέχωση δε του κέντρου θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο και το εργαστήριο σχεδιάζεται να αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εγκαίνια της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρευρεθεί και ο Έλληνας CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, η οποία τυγχάνει να είναι και η γενέτειρα του.

Σχετικά με την επένδυση, η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer επισημαίνει ότι καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων πού βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό η Pfizer αναπτύσσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων (digital hubs). Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Το εργαστήριο αυτό θα αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης. Όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Βig Data/Αnalytics).

Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Pfizer Hellas «στην Ελλάδα υπάρχει υψηλός αριθμός ταλαντούχων ανθρώπων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Η Pfizer σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, η οποία θα μας βοηθήσει να κάνουμε πράξη τον σκοπό μας: “Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών”».

Την απόφαση της Pfizer σχολίασε στην ομιλία του στο Βελλίδειο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας. Αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης», όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Όπως εξήγησε, 200 νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα. «Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Στην επένδυση αυτή αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο δείπνο που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στους κήπους του Κυβερνείου, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. «Η εταιρεία Pfizer, που έψαχνε σε ποια χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ίδρυε ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, μου ζήτησε ραντεβού. Προ πέντε ημερών ήρθε η απάντηση από τα κεντρικά τους, στις ΗΠΑ. Επέλεξαν η Ελλάδα να είναι η χώρα όπου θα ιδρύσουν το κέντρο και έδρα τους η Θεσσαλονίκη. Όταν μια εταιρεία (Pfizer) ακουστεί παγκοσμίως ότι επιλέγει τη Θεσσαλονίκη, για να ιδρύσει ένα τέτοιο κέντρο με εξειδικευμένους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα καλό μήνυμα. Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος και το σκέλος της απασχόλησης, 200 θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς, ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες χώρες και να τις ξεπεράσει», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: healthpharma.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ