Απρόβλεπτες εξελίξεις για τους πρώην γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20 Μαΐου 2016 | Med & Health
Με σχέδιο νόμου, το υπ. Υγείας καλεί όσους έχουν ιδιωτικό ιατρείο να το κλείσουν έως το τέλος του έτους.

Απρόβλεπτες είναι οι εξελίξεις με τους πρώην γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Με σχέδιο νόμου που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο Υγείας καλεί όσους έχουν ιδιωτικό ιατρείο να το κλείσουν έως το τέλος του έτους και να απασχοληθούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Από το 2014, που συγκροτήθηκε το ΠΕΔΥ (νόμος 4238), πολλοί γιατροί έχουν φύγει και όσοι έμειναν απασχολούνται με διαφορετικό καθεστώς, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι την εφαρμογή του νόμου 4238/2014, υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, 3.000 απολύθηκαν και 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Οι 5.500 γιατροί έγιναν 2.200 σήμερα και οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά - δικαστικά μέτρα. Οι υπόλοιποι, περίπου 3.000 γιατροί εδώ και 15 μήνες, περιμένουν τη δικαίωση από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προκήρυξε 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, για τις οποίες, μόνο 170 έκαναν αίτηση, και σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται μόνο 130. Στο ΠΕΔΥ επίσης, εργάζονται περίπου 200 γιατροί με δικαστικές αποφάσεις, που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 20 μήνες. Οι συνεχείς παρεμβάσεις στο υπουργείο και στις ΥΠΕ (1η και 2η) δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα.

Λόγω των εξελίξεων, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής), συγκαλεί για την Κυριακή έκτακτη γενική συνέλευση (10.30 το πρωί, ξενοδοχείο Τιτάνια).

 

Τα εργασιακά

Θέματα της συνέλευσης είναι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ και ανάλυση του παραπάνω σχεδίου νόμου, το οποίο φέρει ως τίτλο “Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Αναφοράς Σπανίων Παθήσεων και άλλες διατάξεις”.

Το προεδρείο του Συλλόγου καλεί τα μέλη να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση, “...για τον συντονισμό της δράσης για λήψη αποφάσεων εντός των οργάνων”...

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, γιατροί και οδοντίατροι καλούνται να επιλέξουν εκ νέου εάν επιθυμούν να εργαστούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή να αποχωρήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ