Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την πληρωμή των εφημεριών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
27 Μαρτίου 2015 | Med & Health
Έχει δρομολογηθεί οριστικά η επίλυση του προβλήματος

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τη μέρα  που ανέλαβε καθήκοντα βρέθηκε μπροστά σε ένα τοπίο πλήρους αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης. Εκτός από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που θέτουν καθημερινά υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία των περισσότερων κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων, υπάρχει σε εκκρεμότητα και το πρόβλημα της αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών/αργιών/εξαιρεσίμων του λοιπού προσωπικού.

«Με βάση τις προβλέψεις του ν.4316/2014, αρθρ.12 προωθήσαμε την έκδοση ΚΥΑ που ρυθμίζει την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων των ετών 2012, 2013, 2014 συνολικού ύψους περίπου 40 εκ. ευρώ. Η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, εξασφαλίστηκε η αναγκαία έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται η τροποποίηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων για τη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια η θεώρηση των ενταλμάτων και η καταβολή των οφειλομένων ποσών,» αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.

«Παρότι στην εν λόγω ΚΥΑ τροποποιείται το προηγούμενο καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων και επιταχύνεται η διαδικασία αποπληρωμής, εμφανίστηκαν στην πορεία αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την τελική φάση της πληρωμής και τα οποία προσπαθούμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε.

Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη την απαίτηση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία να αποπληρωθεί το συντομότερο δυνατό μια υπερωριακή εργασία που έχουν προσφέρει με πολύ κόπο και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η άμεση αποζημίωση μέρους των οφειλομένων δεν κατέστη δυνατή και με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπηρεσιακού μηχανισμού του υπουργείου Υγείας αναμένεται στις επόμενες μέρες η διάθεση των πιστώσεων στα νοσοκομεία και η κατάθεση των χρημάτων των δικαιούχων μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Συνεπώς, έχει δρομολογηθεί οριστικά η επίλυση του προβλήματος. Διαβεβαιώνουμε τους εργαζόμενους, που χάρη στο φιλότιμο και την  υπεράνθρωπη προσπάθειά τους κρατιέται ακόμα όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ότι θα επιδιώξουμε να εδραιωθεί η κανονικότητα των πληρωμών και κυρίως η ενίσχυση των δημόσιων δομών με το αναγκαίο προσωπικό όλων των κατηγοριών.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ