Επενδύσεις τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ το 2019 με την εταιρεία να ετοιμάζεται να λανσάρει shelf ready packaging

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Η Barilla Hellas συνέχισε την σταθερά ανοδική πορεία της και το 2018, με αύξηση του κύκλου εργασιών που διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας και ανήλθε σε 73,6 εκατ. ευρώ από 72,0 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν οριακά κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 33,1 εκατ. ευρώ από 32,6 εκατ. ευρώ το 2017. Το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα επίπεδα του 45%.

Τα λειτουργικά έξοδα της Εταιρείας κατέγραψαν αύξηση και ανήλθαν σε 28,9 εκατ. ευρώ από 27,3 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) παρουσίασαν κάμψη και ανήλθαν σε 6,6 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Τέλος, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 6,6 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο έτος ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στο επίπεδο των 4,4 εκατ. ευρώ από 5,7 εκατ. ευρώ την 31/12/2017.

 Οι σταθερές πωλήσεις ζυμαρικών Misko και Βarilla επιβεβαίωσαν την διατήρηση της ηγετικής θέσης της Barilla Hellas στην ελληνική αγορά ζυμαρικών με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Σπηλιόπουλο να αναφέρει πριν λίγη ώρα σε συνάντηση με δημοσιογράφους πως το συνολικό μερίδιο της εταιρείας κυμαίνεται μεταξύ 38% κα 42% όσο αφορά τον όγκο πωλήσεων και 40% με 45% όσον αφορά την αξία πωλήσεων.

 Επίσης, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως για το 2019 η εταιρεία προχωρά επενδύσεις τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση εξοπλισμού αλλά και την απόκτηση νέων μηχανημάτων, που αναμένονται αυτές τις ημέρες στο εργοστάσιο της Θήβας, για την δημιουργικά ειδικών συσκευασιών λογικής shelf ready packaging που θα διευκολύνουν τους retailers, όσον αφορά την διαχείριση και την τοποθέτηση των προϊόντων της Barilla στα ράφια των supermarkets. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως το ποσό των επενδύσεων για φέτος είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί καθώς όπως σημείωσε ο κ. Σπηλιόπουλος «έχουμε και άλλα πλάνα στα συρτάρια μας».

  Οι νέες αυτές επενδύσεις έρχονται μετά την ολοκλήρωση του τετραετούς επενδυτικού πλάνου (2015-2018) της εταιρείας που άγγιξε τα 8,4 εκατ. ευρώ και αφορούσε κατά κύριο λόγο  την τεχνολογική αναβάθμιση του εργοστασίου στην Θήβα, που παράγει προϊόντα για διάφορες αγορές του Ομίλου σε όλο τόνο κόσμο, την ανάπτυξη νέων προιόντων και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εγκατάστασης, που κατέγραψε μείωση της τάξης του 3,8% όσον αφορά τις εκπομπές CO2 και μείωση της τάξης του 5% στην κατανάλωση νερού.

Αντιστοίχως, ως συνέπεια του επενδυτικού προγράμματος, το 2018, ο Μύλος στο Βόλο έγινε ο πρώτος Μύλος στην Ελλάδα με πιστοποίηση διαχείρισης ενέργειας, που αναμένεται να αποδώσει εξοικονόμηση περισσότερων από 1.000 ΜWh τον χρόνο.

Ακόμη ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε  και στα μεγέθη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που υπάγονται διοικητικά στην Barilla Hellas, όπου ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών πλησίασε τα 160 εκατ. ευρώ από 140 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 14%.

Θα πρέπει να σημειωθείς πως πέρα από τις σταθερές πωλήσεις ζυμαρικών MISKO και Barilla, οι θετικές προοπτικές της Εταιρείας ενισχύονται και μέσα από το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, όπως η Χρυσή Σειρά MISKO από μονοποικιλιακό σιτάρι και τα Barilla Legumes, ζυμαρικά από αλεύρι ρεβιθιού και κόκκινης φακής, με τα οποία η Barilla Hellas δίνει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές που θέλουν να απολαύσουν τις γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων σε μια οικεία και εύχρηστη μορφή.

Επιπλέον, πολύ θετικές διαγράφονται και οι προοπτικές για τα προϊόντα bakery, που εμπορεύεται η Barilla Hellas, με τη σειρά Gran Cereale και τη σειρά Wasa να κατακτούν όλο και περισσότερους καταναλωτές, σε ένα κλάδο ο οποίος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό.

Ακόμη, σε ότι αφορά τα μεγέθη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που υπάγονται διοικητικά στην Barilla Hellas, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών πλησίασε τα 160 εκ. ευρώ από 140 εκ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 14%.

Ολοκληρώνοντας, ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας ανέφερε: «Η συνέπεια και η συνέχεια που χαρακτηρίζει την επενδυτική μας παρουσία τα τελευταία 25 χρόνια, υπογραμμίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη συνεισφορά προστιθέμενης αξίας στην Ελληνική οικονομία. Για μας, η ανάπτυξη αποτελεί αποτέλεσμα της εργασίας μας και αντλεί έμπνευση από την επιθυμία μας για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Προχωράμε με προσήλωση, σταθερότητα και τόλμη στην ανάπτυξη ποιοτικών αλλά και καινοτόμων προϊόντων, τα οποία επισφραγίζουν την μακροχρόνια και ειλικρινή σχέση μας με το καταναλωτικό κοινό και μας δίνουν την δυνατότητα να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ