Θετικό το 2016 για την ΙΟΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19 Σεπτεμβρίου 2017 | Λιανεμπόριο & FMCG
Προβληματισμός όμως για τις εξαγωγές

Αύξηση πωλήσεων και κερδών κατέγραψε η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ το 2016, παρά την υποχώρηση της κατανάλωσης. Βελτιωμένες εμφανίστηκαν την προηγούμενη χρονιά και οι εξαγωγές της εταιρείας, με τη διοίκησή της, ωστόσο, να επισημαίνει ότι αυτές δεν συντελούν στην κερδοφορία, λόγω και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η ΙΟΝ για τη χρήση του 2016, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 112,58 εκατ. ευρώ έναντι 108,47 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 3,78%. Ο όμιλος υπερδιπλασίασε τα προ φόρων κέρδη του, καθώς αυτά ανήλθαν το 2016 σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,76 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν το 2016 σε 41,55 εκατ. ευρώ έναντι 38,43 εκατ. ευρώ το 2015.

Οι εξαγωγές της εταιρείας κατέγραψαν μείωση 9,31% ως προς τις ποσότητες, αλλά αύξηση 4,91% ως προς την αξία σε σύγκριση με το 2015. Το 39% του συνόλου των εξαγωγών της ION ήταν προς τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο 61% προς τις τρίτες χώρες με κύριες αγορές αυτές της Αλβανίας, της Κύπρου, του Λιβάνου, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου. Η ζήτηση στη Βουλγαρία καλύπτεται με τα προϊόντα της θυγατρικής μονάδας της ΙΟΝ στη Σόφια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2016 ειδικά σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια: «Αρνητικοί παράγοντες για την ανάπτυξη των εξαγωγών παραμένουν η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της, η αβεβαιότητα στις αγορές της Μέσης Ανατολής και ο κατακλυσμός των αγορών που κατευθύνονται τα προϊόντα μας με αντίστοιχα προϊόντα τρίτων χωρών, φθηνότερα λόγω χαμηλού εργατικού κόστους και χαμηλής ποιότητας. Όλα αυτά συντελούν ώστε οι εξαγωγές μας να είναι εκτός κερδοφορίας με σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα».

Το 2016 η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις ύψους 3,89 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων και γενικότερα της λειτουργίας της.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το 2017 βασική επιδίωξη της ΙΟΝ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη της εξαγωγικής της βάσης . Επίσης, στην οικονομική έκθεση και ειδικά σε ό,τι αναφέρεται στις προοπτικές για το 2017 τονίζεται η ανάγκη για «οικονομική διαχείριση προσαρμοσμένη στο πνεύμα του περιορισμού και της λιτότητας». Πάντως, η διοίκηση της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας υποστηρίζει ότι το 2017 ξεκίνησε με αυξημένες προσδοκίες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας, φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος και αισιοδοξία για αναθέρμανσης της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ