Στο μοσχαρίσιο κρέας μπαίνει η “Νιτσιάκος”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
07 Ιουνίου 2018 | Λιανεμπόριο & FMCG
Σχέδια για άλευρα στη λιανική και ξενοδοχείο στην Αθήνα

Tης Δήμητρας Μανιφάβα

Επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018-2019 οι οποίες περιλαμβάνουν και τις απαραίτητες δράσεις για την είσοδο της εταιρείας στην κατηγορία του μοσχαρίσιου κρέατος πρόγραμματίζει να υλοποιήσει η “Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ”. Επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο την εταιρεία η οποία την τελευταία δεκαετία έχει υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της μέσα από την είσοδο σε σειρά νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το 2017 η “Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ” έκλεισε με τζίρο 325 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2016 ενώ το 2008, λίγο πριν την έναρξη της κρίσης, ο τζίρος της ήταν 117,7 εκατ. ευρώ. Το πρώτο πεντάμηνο του 2018 η εταιρεία, σύμφωνα με στελέχη της, καταγράφει αύξηση του τζίρου της.

Για τους σκοπούς της εισόδου στο μοσχαρίσιο κρέας η εταιρεία έχει ήδη αγοράσει φάρμες εκτροφής, από το φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων για την επεξεργασία και τυποποίηση του μοσχαρίσιου κρέατος με στόχο τα προϊόντα να τοποθετηθούν στην αγορά εντός του 2019. Όπως αναφέρεται απο την εταιρεία η παραγωγή θα είναι μικρή και θα δίνεται έμφαση στην premium ποιότητα του κρέατος με επιλεγμένες φυλές. Επίσης η προσπάθεια αυτή θα αφορά σε διάθεση μόνο στην εγχώρια αγορά.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει ακόμη τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής στα Γιάννενα για τα κοτόπουλα, καθώς η υφιστάμενη εξαντλεί τα περιθώρια δυναμικότητάς της, καθώς και μία γραμμή παραγωγής στην Άρτα για τα προψημένα – προμαγειρεμένα προϊόντα.

Την άνοιξη του 2017, εξάλλου, η «Νιτσιάκος» απέκτησε απέναντι από το λιμάνι της Χαλκίδας έκταση 135 στρεμμάτων με 35.000 τ.μ. καλυμμένη έκταση με σκοπό την πιο ενεργό δραστηριοποίηση στη αγορά των πρώτων υλών ζωοτροφών της νοτίου Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει σημαντική δραστηριότητα στον κλάδο των ζωοτροφών, οι οποίες συνεισφέρουν σε ποσοστό 40% στον συνολικό κύκλο εργασιών της, ενώ ξεκίνησε τις πρώτες εξαγωγές στην Ιταλία.

Στις σκέψεις της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις, βρίσκεται και η είσοδος στην κατηγορία της λιανικής με προϊόντα αλεύρων. Η “Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ” παράγει ήδη άλευρα τα οποία διαθέτει για την ώρα στη βιομηχανία, στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία

.Οσον αφορά τις εξαγορές της εταιρείας γενικότερα σημαντική αύξηση καταγράφεται των στην δραστηριότητα προς την Ιταλία. Μετά το άνοιγμα της αγοράς σε κεντρική και νότια Ιταλία, η εταιρεία στρέφει την προσοχή της και στη Βόρεια Ιταλία, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ολόκληρη τη γειτονική χώρα. Μάλιστα, η Νιτσιάκος έχει σχέδια και για άλλες αγορές καθώς μετά τα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Ιταλία,  σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το 2019 την είσοδο της στην αγορά της Αγγλίας να αποτελεί τον επόμενο στόχο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξαγορών τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι “έχουν τα μάτια τους ανοιχτά” και ότι δεν είναι αρνητικοί μπροστά σε ευκαιρίες που τυχόν παρουσιασθούν. Πάντως, η “Νιτσιάκος” δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση της “ΒΙΚΗ”, η αίτηση πτώχευσης της οποίας έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί αύριο από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας.

Ενδιαφέρον για απόκτηση ξενοδοχείου στην Αθήνα

Ο όμιλος “Νιτσιάκος” που ήδη διαθέτει δύο ξενοδοχεία σε Ιωάννινα και Κέρκυρα, τα ξενοδοχεία Hotel du Lac και Marilena Premium Hotel αντιστοίχως, αναζητεί μονάδα και στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα αγοράς, καθώς η οικογένεια Νιτσιάκου βλέπει ότι η δυναμική της Αθήνας στον τουρισμό είναι εξαιρετικά μεγάλη και μάλιστα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ