«Πάγωσε» η αγορά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
30 Ιουνίου 2015 | Λιανεμπόριο & FMCG
Ανησυχία για ελλείψεις από την επόμενη εβδομάδα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος, καθώς η τραπεζική αργία και οι περιορισμοί κεφαλαίου έχουν «παγώσει» την αγορά, με εξαίρεση τους κλάδους των τροφίμων και των καυσίμων. Βεβαίως, η αυξημένη κίνηση στα σούπερ μάρκετ που παρατηρείται από το Σάββατο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορούν να γίνουν μόνο οι εισαγωγές που είχαν προπληρωθεί πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, οδηγεί στην εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα πιθανώς θα εμφανισθούν και οι πρώτες ελλείψεις.

Για την ώρα, βεβαίως, η τροφοδοσία της αγοράς πραγματοποιείται ομαλά, ενώ από τις τιμοληψίες που διενεργούν τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και αυτά των περιφερειών δεν έχουν διαπιστωθεί έως τώρα φαινόμενα ανατιμήσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα στις 11 π.μ. έχει προγραμματισθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΚΕΕ, οι οποίοι ζητούν άμεση εξεύρεση λύσης εντός ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των σούπερ μάρκετ η κίνηση είναι αυξημένη κατά 30% περίπου. Η μεγαλύτερη κίνηση και τα γεμάτα καρότσια παρατηρούνται κυρίως στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, ενώ στις πιο «λαϊκές» συνοικίες της πρωτεύουσας οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα πράγματα και αυτά είναι κατά βάση ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια. 

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές γίνονται κατά βάση όσες αφορούσαν παραγγελίες που είχαν προπληρωθεί, δεδομένου, μάλιστα ότι από τα τέλη του 2014 οι προμηθευτές εξωτερικού ζητούσαν την προκαταβολή του συνολικού τιμήματος. O μόνος τρόπος για να έρθουν παραγγελίες που δεν είχαν προπληρωθεί είναι μέσω factoring (πρακτόρευση απαιτήσεων), κάτι όμως στο οποίο μπορούν να καταφύγουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και αυτές όχι πάντα.

Ελλείψεις, εάν συνεχισθεί πέραν της εβδομάδας, το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμοί κεφαλαίων αναμένεται να εμφανισθούν σε πρώτη φάση σε μηχανήματα, εξαρτήματα και ανταλλακτικά, καθώς πρόκειται για προϊόντα για τα οποία στα χρόνια της κρίσης δεν υπάρχουν αποθέματα. 

Ακόμη, βεβαίως, και στην περίπτωση που οι προμηθευτές του εξωτερικού έχουν στείλει τις παραγγελίες, παρατηρούνται κάποια μεμονωμένα προβλήματα στις μεταφορές. Επιχειρήσεις μικρού μεγέθους οι οποίες δεν είχαν μετρητά στα ταμεία τους δεν μπορούν να πληρώσουν το μεταφορικό κόστος.

Ανησυχία υπάρχει και στους εξαγωγείς, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο φοβούνται ότι πελάτες τους από το εξωτερικό να ακυρώσουν παραγγελίες, φοβούμενοι ότι οι ελληνικές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να τις εκτελέσουν λόγω της έλλειψης πρώτων υλών. 
Την ίδια ώρα σειρά βιομηχανιών αναθεωρεί ή πρόκειται να αναθεωρήσει την πιστωτική της πολιτική προς τα σούπερ μάρκετ.

Πάντως, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αναψυκτικών και της μπύρας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, να ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι σταματούν την τροφοδοσία και οι αλυσίδες καλούνται να καλύψουν την όποια ζήτηση με τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαξίμου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αυτές και σε non paper αναφέρει ότι ύστερα από επικοινωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της Coca-Cola 3Ε επιβεβαιώθηκε η ομαλή λειτουργία των εμπορικών συναλλαγών. Ας σημειώσουμε, πάντως, εδώ ότι στους εν λόγω κλάδους δραστηριοποιούνται πολλές άλλες εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ