Nielsen: Η νέα κανονικότητα και οι 6 βασικές αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09 Ιουλίου 2020 | Λιανεμπόριο & FMCG
Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε βεβιασμένα αλλαγές στις αγοραστικές και καταναλωτικές συμπεριφορές στη βιομηχανία των ταχυκίνητων προϊόντων και στο λιανεμπόριο.

Έχοντας επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα, γεννιούνται βασικά ερωτήματα και θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο αναφορικά με το  ποιες από τις αναδυόμενες αγοραστικές και καταναλωτικές συμπεριφορές που μελετήθηκαν και αποτυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα ήρθαν για να μείνουν, ποιοι είναι οι αγοραστές εκείνοι  που τελικά υιοθέτησαν τις νέες συμπεριφορές , ποιοι είναι οι νέοι παράμετροι και τα κριτήρια  που λαμβάνονται υπόψη και ποια είναι σήμερα η ευαισθησία των αγοραστών  απέναντι στις  τιμές.

Στα ερωτήματα αυτά απαντάει η παγκόσμια συνδρομητική έρευνα της Nielsen «Shopper Shifts to a New Normal» που εμπλουτίσει τη γνώση των στελεχών της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου για την αναδιαμόρφωση των πλάνων για το επόμενο διάστημα.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη συνολικά σε 32 αγορές, εκ των οποίων  13 Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 26 εως 31 Μαΐου, 20 μέρες μετά την  σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων διαβίωσης.  Η επόμενη μέτρηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Μέσα από αυτή την έρευνα αποτυπώνονται 6 βασικές αλλαγές στη αγοραστική συμπεριφορά ταχυκίνητων προϊόντων :

  • Οι διαδικτυακές αγορές τροφίμων, προϊόντων καθαρισμού και ειδών προσωπικής περιποίησης, διατήρησαν τη δυναμική τους μετά το lockdown, κερδίζοντας έδαφος ως το πιο συχνό κανάλι αγοράς αγγίζοντας το 7%, αυξάνοντας τη διείσδυση κατά + 4pp, συμπληρωματικά πάντα με τα φυσικά καταστήματα και όχι εις βάρος τους. Η τάση που παρατηρείται είναι ανάλογη με την Ευρωπαϊκή τάση.
  • Το Lockdown επιτάχυνε την είσοδο του Έλληνα αγοραστή στο διαδικτυακό κανάλι για αγορές ειδών μπακαλικής. Η έρευνα της Nielsen που είχε πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα του Lockδown είχε αναδείξει ότι το 22% των Ελλήνων αγοραστών ήταν νεοεισερχόμενοι στο online ecosystem  που σχετίζεται με αγορές των 4 βασικών κατηγοριών παντοπωλείου. Η πρώτη τους αυτή εμπειρία με διαδικτυακό κατάστημα σουπερμάρκετ την περίοδο του Lockdown ήταν αρνητικά επιβαρυμένη λόγω των μεγάλων διαστημάτων παραδόσεων.  Επιλέγοντας αρκετοί από τους νέο εισερχόμενους στο κανάλι να  συνεχίζουν να αγοράζουν online,  είχαν βελτιωμένη εμπειρία  στην υπηρεσία παράδοσης αναβαθμίζοντας σταδιακά και την συνολική αγοραστική εμπειρία.  

Σήμερα η αγοραστική εμπειρία από τα e-shops του οργανωμένου λιανεμπορίου έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα και μάλιστα αξιολογείται ελαφρώς υψηλότερα από αυτή στα φυσικά καταστήματα καθώς επίσης δηλώνουν μέσο χρόνο παράδοσης 2 μέρες.

  • Η νέα κανονικότητα αύξησε την κινητικότητα στο περιβάλλον του λιανεμπορίου με έναν στους τέσσερις αγοραστές (26%) να κάνει τις αγορές του σε νέο κατάστημα την τελευταία εβδομάδα! Ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο ακόμα και από περιόδους όπου στο οργανωμένο λιανεμπόριο σημειώνονταν εξαγορές αλυσίδων.

Η κινητικότητα αυτή σε συνδυασμό με την αναδιαμόρφωση των παραγόντων που διαφοροποιούν τους λιανέμπορους λόγω της εμφάνισης της πανδημίας, δηλαδή προσθήκη τήρησης κανόνων υγιεινής και μέτρων  ασφάλειας, εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη σχέση των αγοραστών με την κάθε αλυσίδα και θα επηρεαστεί σημαντικά equity.


  • Το 38% των αγοραστών αναζητούν πιο ενεργά προσφορές, σηματοδοτεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τις τιμές, υπογραμμίζοντας την ζωτικής σημασίας αναθεώρηση στρατηγικών προώθησης.
  • Σημαντικός επίσης είναι και ο αντίκτυπος της εμφάνισης της πανδημίας στο αγοραστικό ταξίδι. Μεγάλη αύξηση των ταξιδιών για «τακτικές αγορές (εβδομαδιαίες ή μηνιαίες)»  (+153%) - τα μισά (54%) από τα αγοραστικά ταξίδια σχετίζονται με μαζικές αγορές, σε βάρος των καθημερινών και έκτακτων αγορών.
  • Περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές (56%) αντιμετώπισαν έλλειψη αποθεμάτων, το οποίο οδήγησε σε χαμένες ευκαιρίες τόσο για τους λιανοπωλητές όσο και για τους κατασκευαστές. Οι κατηγορίες σε έλλειψη ήταν κυρίως αυτές που σχετίζονται με την προστασία από τον Covid: Απολυμαντικό χεριών και αντιβακτηριδιακά οικιακά καθαριστικά  και αντιβακτηριδιακά απορρυπαντικά ρούχων.

Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος Out-of-Stock εκτινάχθηκε στο 63%, με το Ηνωμένο Βασίλειο (78%) και τη Γαλλία (71%) να έχουν τις πρώτες θέσεις


Η εμφάνιση του κορωναϊού έφερε αλλαγές και στον τρόπο ζωής:

  • Σημαντικό μέρος των αγοραστών, το 25%, ξεκίνησε το μαγείρεμα στο σπίτι, και παρόλη την επιβεβαιωμένη τάση για μαγειρική/ζαχαροπλαστική, το Delivery φαγητού παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα με το 44% να προέβη σε παραγγελία έτοιμου φαγητού, πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (28%).
  • 8 στους 10 αγοραστές στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει τις συνήθειες καθαρισμού του νοικοκυριού τους  αυξάνοντας είτε τη συχνότητα είτε τη χρήση καθαριστικών με απολυμαντική δράση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ