Κρι Κρι: Η ευρωπαϊκή αγορά παγωτού το νέο μεγάλο στοίχημα    - Κεντρική Εικόνα

Κρι Κρι: Η ευρωπαϊκή αγορά παγωτού το νέο μεγάλο στοίχημα

17 Δεκεμβρίου 2018 | Λιανεμπόριο & FMCG
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μετά το γιαούρτι η εταιρεία βλέπει σημαντική ευκαιρία στο παγωτό. Οι σκέψεις με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και οι κινήσεις στην Ελλάδα.

Η κατάκτηση της ευρωπαϊκής αγοράς παγωτού ιδιωτικής ετικέτας είναι ο επόμενος στόχος της Κρι Κρι, μια αγορά αξίας 10 δισ. δολαρίων. Βεβαίως, το στοίχημα της περαιτέρω ανάπτυξης των εξαγωγών παγωτού και φυσικά γιαουρτιού, ιδιωτικής ετικέτας και επώνυμου, και εν γένει η μεγέθυνση της εταιρείας απαιτεί περισσότερα κεφάλαια, γεγονός που οδηγεί την οικογένεια Τσινάβου στην επιθυμία για διάθεση μεγαλύτερου ποσοστού της εισηγμένης στην ελεύθερη αγορά. Αν και διατηρεί επιφυλάξεις, δεν αποκλείει την επιλογή εισόδου στην εταιρεία στρατηγικού επενδυτή, με την προϋπόθεση, πάντως, να διατηρήσει η οικογένεια το μάνατζμεντ.

«Οι επενδύσεις μας στο μέλλον θα αφορούν κυρίως στο παγωτό. Στο παγωτό υπάρχει ίσως μεγαλύτερη ευκαιρία ακόμη και από αυτή που υπάρχει στο ελληνικό γιαούρτι», υποστήριξε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι κ. Παναγιώτης Τσινάβος, κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι μόνο από τη διάθεση δύο κωδικών παγωτού που παρασκεύασε η Κρι Κρι φέτος για λογαριασμό της αλυσίδας Aldi στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε πωλήσεις περίπου 2 εκατ. ευρώ από τις συνολικά 2,7 εκατ. ευρώ αξία πωλήσεων παγωτού που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2017 εκτός Ελλάδας. Συνολικά το 2017 οι πωλήσεις παγωτού εντός και εκτός συνόρων διαμορφώθηκαν σε 21,6 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 27,3% του συνολικού τζίρου της Κρι Κρι.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η διοίκηση της Κρι Κρι «βλέπει» ευκαιρία στην ευρωπαϊκή αγορά παγωτού ιδιωτικής ετικέτας είναι οι εξής: πρόκειται για μία αγορά που υπολογίζεται σε 10 δισ. δολάρια και η κατανάλωση παγωτού στις άλλες χώρες της Ευρώπης γίνεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν έχει την εποχικότητα της ελληνικής αγοράς. Εξαγωγές παγωτού μπορεί να γίνονται ακόμη και εκτός Ευρώπης, με τον κ. Τσινάβο να αναφέρει το παράδειγμα της Κίνας. Το παγωτό έχει διάρκεια ζωής δύο χρόνια και όχι μερικές ημέρες το γιαούρτι, κάτι που επιτρέπει τη μεταφορά του και με πλοίο σε μακρινές αποστάσεις και με σχετικά χαμηλότερο κόστος από αυτό των οδικών, πολλώ δε μάλλον, των αεροπορικών μεταφορών.

Σε ό,τι αφορά το γιαούρτι, η Κρι Κρι μετά την τοποθέτηση προϊόντος με το δικό της σήμα στην βρετανική αλυσίδα Waitrose , βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να τοποθετήσει τα δικά της σήματα και στις υπόλοιπες βρετανικές λιανεμπορικές αλυσίδες αλυσίδες με τις οποίες έχει ήδη συνεργασία για την παραγωγή γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας (Tesco, Sainsbury’s, Aldi, Coop, Marks & Spencer).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαγωγές της Κρι Κρι από 5% του τζίρου της το 2003 πλέον αποτελούν το 37% και το 2018 υπολογίζονται σε 34,5 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις που προγραμματίζει η εταιρεία για το 2019 αναμένεται να είναι 9-11 εκατ. ευρώ. Από αυτά ποσό 4,7 εκατ. ευρώ προέρχεται από το επενδυτικό πρόγραμμα της διετίας 2017 – 2018 που έχει απλώς καθυστερήσει λίγο να υλοποιηθεί, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και 4-6 εκατ. ευρώ από ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που έχει σχεδιάσει η εταιρεία. Το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα έχει υποβληθεί προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά εκκρεμεί η έγκρισή του.

Η πρόσφατη δε τροποποίηση των σκοπών της εταιρείας που αποφασίστηκε κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της κάθε άλλο παρά τυπική και αόριστη ήταν. Η Κρι Κρι προγραμματίζει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου αξιοποιώντας τα υγρά απόβλητα (πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ), καθώς και τη δημιουργία θεματικού πάρκου, εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τη γαλακοκομία και την γαλακτοβιομηχανία με στόχο να το επισκέπτονται μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Τσινάβος ερωτηθείς εάν η Κρι Κρι εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαχθεί αυτή ως στρατηγικός επενδυτής σε κάποια άλλη εταιρεία του κλάδου, δεν το απέκλεισε λέγοντας ότι «όταν υπάρχουν ευκαιρίες, η εταιρεία τις εξετάζει». Από την άλλη απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας παραγωγικής μονάδας εκτός Ελλάδος. Σε περίπτωση μόνο που το Brexit δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα και υπέρογκες δασμολογικές επιβαρύνσεις - κάτι που ο ίδιος πάντως δεν το θεωρεί πιθανό- τότε μόνο μπορεί η Κρι Κρι να εξετάσει τη συνεργασία για την παραγωγή με βρετανική εταιρεία.

Για το 2018 η εταιρεία εκτιμά πως θα κλείσει με αύξηση τζίρου άνω του 19% και κερδών άνω του 20% σε σύγκριση με το 2017, ενώ διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης προβλέπει και για το 2019.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ