ΕΣΕΕ: Αποφασίζει σήμερα για την προσφυγή στο ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20 Φεβρουαρίου 2017 | Λιανεμπόριο & FMCG
Η πλειονότητα των εμπόρων δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τις νέες εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν ενώ οι περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εάν θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεμονωμένα ή με άλλους φορείς, μέσω φυσικών προσώπων, για τον ασφαλιστικό νόμο.

Επίσης θα αποφασίσει εάν θα υποβάλλεται δήλωσης επιφύλαξης που θα κοινοποιήσει ο καθένας επί αποδείξει, με τη πρώτη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ και στην οποία θα αναφέρονται τα εξής: “Ο κάτωθι υπογεγραμμένος, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, με ΑΜΚΑ …….…, δια της παρούσης δηλώνω ότι οι μηνιαίες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες προβαίνω από 1.1.2017 και εφεξής, δυνάμει των ατομικών ειδοποιήσεων που μου κοινοποιούνται, γίνονται με τη ρητή επιφύλαξη ασκήσεως κάθε νομίμου δικαιώματός μου, και ιδίως της διοικητικής ή/και δικαστικής αμφισβήτησης και προσβολής όλων των σχετικών πράξεων, είτε προσωρινών, είτε οριστικών. Σε καμία περίπτωση η όποια καταβολή εκ μέρους μου, με οποιοδήποτε τρόπο και αν γίνεται, δεν συνιστά αναγνώριση χρέους ή αποδοχή των εκδοθεισών πράξεων και οφειλών”.

Την ίδια ώρα από έρευνα που διενεργεί το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ) προκύπτει αφενός ότι η πλειονότητα των εμπόρων δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τις νέες εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν και αφετέρου ότι οι περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα διεξαγωγής της έρευνας (ξεκίνησε στις 6/2/2017 και θα ολοκληρωθεί στις 28/2/2017) μόνο το 1/3 των εμπόρων ήταν ενημερωμένοι σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, που καλούνται να καταβάλλουν. Αναλυτικότερα, από το 33% που είχαν ενημερωθεί για το ύψος των νέων εισφορών τους, το 77% δηλώνει χαμηλότερες εισφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατηγορίες του ΟΑΕΕ, το 14% υψηλότερες και το 9% στα ίδια επίπεδα. Η έρευνα του ΙΝΕΜΥ αναμένεται να δώσει επίσης απαντήσεις στα εξής 7 βασικά ερωτήματα:

  1. Γνωρίζουν τι σύνταξη αναλογεί σε μικρότερες εισφορές;
  2. Γνωρίζουν οι έμποροι ότι θα πάρουν το 40% των εισφορών που πληρώνουν;
  3. Γνωρίζουν ότι πρέπει να ζούν 99 έτη για να εισπράξουν όσα έδωσαν;
  4. Γνωρίζουν, ότι οι θεωρούμενες μικρές εισφορές "πνίγουν" όσα έχουν καταβάλει;
  5. Γνωρίζουν, ότι η αναλογικότητα των νέων & παλαιών συντάξεων είναι άνιση;
  6. Γνωρίζουν ότι οι σημερινές εισφορές "εξανεμίζουν" τον υπολογισμό της σύνταξης, των συνεπών και όσων πλήρωναν ανελλιπώς;
  7. Γνωρίζουν ότι οι μειωμένες εισφορές, αναλογούν σε μέσο όρο 172 ευρώ εθνική σύνταξη και 30 ευρώ αναλογική;

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι η ουσία της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ δεν είναι να αναδείξει ότι οι έμποροι πληρώνουν προσωρινά λιγότερα, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις στο μέλλον. Άλλωστε οι προβλέψεις για το σύνολο των εσόδων από τις εισφορές του ΕΦΚΑ, μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ