Δένδιας – Κορκίδης: Αναζητούν λύσεις για τη στήριξη της αγοράς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Ιουλίου 2014 | Λιανεμπόριο & FMCG
Στο επίκεντρο το νέο ΕΣΠΑ και η ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Υπόμνημα με τις θέσεις του εμπορικού κόσμου και προτάσεις για την στήριξη της αγοράς παρέδωσε το Προεδρείο της ΕθνικήΣυνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια κατά την χθεσινή επίσκεψη του τελευταίου στα γραφεία της ΕΣΕΕ.

Τα κυριότερα σημεία του υπομνήματος αναφέρονται στη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία πλαισίου υπαγωγής επιχειρήσεων στην έννοια της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης», στο ρόλο των θεσμικών εταίρων και της επιχειρηματικότητας, στο νέο ΕΣΠΑ, τις τιμές στην αγορά και τον ανταγωνισμό, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία της αγοράς, την Κυριακάτικη αργία, τις νησιωτικές και παραμεθόριες αγορές, τις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές αλλά και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του εμπορικού πλαισίου.

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ σήμερα, οι 280.000 εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν 621.100 άτομα, καλύπτοντας το 17,8% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία, από το 18,3% του 2008. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης (2008/2013), ο κλάδος μας δέχεται ισχυρές πιέσεις, με 130.000 λουκέτα εμπορικών επιχειρήσεων και άνοιγμα 45.000 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε καθαρή απώλεια 85.000 επιχειρηματικών εμπορικών μονάδων.

Την ίδια χρονική περίοδο περίπου 575.000 ΜμΕ επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, ενώ δεν άνοιξαν ούτε οι μισές, αφού σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών άνοιξαν 265.000 νέες επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 230.000 θέσεις απασχόλησης, που συμπεριλαμβάνουν εργοδότες έμπορους, αυταπασχολούμενους και μισθωτούς, χάθηκαν από τον κλάδο, ενώ η συνολική απασχόληση, πλέον διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1999».

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η  κατάσταση στην αγορά σήμερα διαφορετικά αποτυπώνεται στατιστικά και τελείως διαφορετικά στη καθημερινότητα της αγοράς. «Ενώ φαίνεται πως μειώνεται η απαισιοδοξία των Ελλήνων με το δείκτη οικονομικού κλίματος να διαμορφώνεται στις 103,7 μονάδες από 99,1 μονάδες στην καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2008, ο τζίρος της αγοράς δεν ενισχύεται σημαντικά, ούτε υπάρχουν θετικές προβλέψεις για μόνιμη αύξηση της απασχόλησης». Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μπορεί να αμβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά κυρίως όμως λόγω τουριστικής περιόδου.

 «Δυστυχώς, έχουμε πολλά ανοικτά θέματα, αλλά ελπίζουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο και μία διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα "πονηρά" προαπαιτούμενα και να δημιουργήσουμε από κοινού τα απαραίτητα στηρίγματα, για το μέλλον της "εντός κρίσης" μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι υπάρχουν τομείς που μπορεί να υπάρξει στενότατη συνεργασία, προσθέτοντας ότι «το νέο ΕΣΠΑ είναι ένας από αυτούς τους τομείς και ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός, είναι η μεγάλη προσπάθεια την οποία πρέπει να κάνουμε για να μεταφέρουμε ρευστότητα στη μαχόμενη για την επιβίωσή της ελληνική επιχείρηση» δήλωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διάσωση όσων επιχειρήσεων μπορούν και πρέπει να σωθούν». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ