Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέες επενδύσεις στο Σχηματάρι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
11 Ιουνίου 2019 | Λιανεμπόριο & FMCG
Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola στην Ελλάδα γιορτάζουν 50 χρόνια στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στα 76,5 δισεκατομμύρια η ευρώ  αθροιστική προστιθέμενη αξία τους στις πέντε δεκαετίες

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Νέες παραγωγικές επενδύσεις στο mega-plant της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Σχηματάρι προανήγγειλε πριν λίγη ώρα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Γιάννης Παπαχρήστου. Όπως σημείωσε οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του έτους και μετά την οριστικοποίηση της απόφασης του ομίλου και οι επενδύσεις θα αφορούν την επέκταση γραμμών παραγωγής του εργοστασίου, που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών της εταιρείας για λογαριασμού του ομίλου.

Μάλιστα, ο κ. Παπαχρήστου σημείωσε πως οι επενδύσεις σε σημαντικό βαθμό θα έχουν να κάνουν με την παραγωγή στην χώρας προϊόντων μιας νέας και πολύ σημαντικής κατηγορίας για την εταιρεία. Διευκρίνισε, πάντως, πως δεν αναφέρθηκε στην κατηγορία του καφέ αν και τόσο ο ίδιος όσο και η Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola στην Ελλάδα τόνισαν το σημαντικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του deal της Coca-Cola Company με την Costa Coffee, αν και υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά την ελληνική αγορά. Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να σημειωθεί πως από τις αρχές Απρίλιου έχει λανσαριστεί στην ελληνική αγορά η Coca-Cola Plus Coffee, για την οποία η κα. Νεκταρίου σημείωσε πως έχει τύχει θετικής υποδοχής και αν όλα εξελιχθούν με βάση τον προγραμματισμό αναμένεται να υπάρξει εμπλουτισμός της σχετικής γκάμας προϊόντων το καλοκαίρι του 2020.

Τα παραπάνω σημειώθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης μελέτης  του ΙΟΒΕ για το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της  Coca-Cola Τρία Έψιλον και τη Coca-Cola, που γιορτάζουν φέτος μισό αιώνα παρουσίας  στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκπόνησε τη μελέτη με βάση τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 1969-2018 από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, την Coca-Cola στην Ελλάδα, καθώς και την ΤΣΑΚΙΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε. και την Coca-Cola HBC Services Μ.Ε.Π.Ε., τοπικές θυγατρικές του Ομίλου Coca-Cola HBC.

Mάλιστα, για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη συμβολή στην οικονομία και απασχόληση αθροιστικά για τα 50 χρόνια. Συγκεκριμένα, σε €76,5 δισεκατομμύρια υπολογίζεται η συνολική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ αθροιστικά στα πενήντα χρόνια σε τιμές 2018 (1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο τον χρόνο).

Όπως τονίστηκε, πρόκειται για αξία που μένει στη χώρα, καθώς πρόκειται για ένα παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο που έχει επίκεντρο την Ελλάδα, με την παραγωγή προϊόντων που εξάγονται σε 11 χώρες.

Σημαντική είναι σύμφωνα με τη μελέτη η δραστηριότητα που αποτυπώνεται (στοιχεία 2018):

Για τον κλάδο αναψυκτικών:

  • Δημιουργούν σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (47,3%), ενώ αποτελούν παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (43,7%).

Για την απασχόληση:

  • Η συνολική  επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητά τους εκτιμάται σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στο 1,1% της απασχόλησης στη χώρα
  • Κάθε 1 άμεση θέση εργασίας, υποστηρίζει άλλες 12 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Για την αγορά:

  • H προστιθέμενη αξία που δημιουργείται μέσα από τους συνεργάτες και τους πελάτες, υπολογίζεται στα €441 εκατομμύρια. Οι θέσεις εργασίας σε 16,1 χιλιάδες
  • Στα €205 εκατομμύρια υπολογίζεται η αξία που προκύπτει από τη συνεργασία με άμεσους και έμμεσους προμηθευτές. Οι θέσεις εργασίας σε 6,5 χιλιάδες.

«Η σημασία της κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν περιορίζεται στα στενά όριά της, αλλά περιλαμβάνει και τα επιπλέον εισοδήματα που αυτή δημιουργεί. Η μελέτη μάς έδειξε πως η παραγωγή και η διάθεση των προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola στην Ελλάδα  κινητοποιούν πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εντός μιας εφοδιαστικής αλυσίδας αξίας. Αγροτικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών δραστηριοποιούνται για την προμήθεια ενδιάμεσων αγαθών, ενώ εταιρείες εμπορίου και εστίασης διανέμουν τα τελικά προϊόντα στους καταναλωτές. Αυτή η αλυσίδα αξίας, μαζί με τις ευρύτερες επιδράσεις της, αφήνει υπολογίσιμο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Νίκος Βέττας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα δήλωσε: «H Ελλάδα αποτελεί για την Coca-Cola μία χώρα με ιδιαίτερη σημασία. Είναι για μας πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία προϊόντων και προγραμμάτων που ξεκινούν το  ταξίδι τους από εδώ και γνωρίζουν διεθνή επιτυχία και αναγνώριση. Βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδύσεων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, που αποσκοπούν στη δημιουργία ευκαιριών και αξίας για όλους, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην στήριξη του τουρισμού.  Χαρακτηριστικά να αναφέρω  το πρόγραμμα Zero Waste Future που καλύπτει όλες αυτές τις περιοχές. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε το αύριο κάθε μέρα μέσα από τις συνεργασίες και με όλους όσους είναι ή θα γίνουν συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας».

Ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον δήλωσε: «Εδώ και 50 χρόνια, με τη δική μας ανάπτυξη δημιουργούμε αξία για τη χώρα μας, χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και την κοινωνία. Γιορτάζουμε με όλους εκείνους που μαζί δημιουργούμε αξία για τη χώρα. Τους εργαζομένους μας, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, τους καταναλωτές μας και την ευρύτερη κοινωνία. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αποτελούμε παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα και να πηγαίνουμε πάντα ένα βήμα μπροστά».

Η μεθοδολογία της μελέτης στηρίζεται στο υπόδειγμα εισροών – εκροών το οποίο αναπτύχθηκε από τον Wassily Leontief.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ