Ξεκίνησε η κάμψη στα σούπερ μάρκετ;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26 Ιουνίου 2020 | Λιανεμπόριο & FMCG
Πτώση πωλήσεων -5,6% παρατηρείται στο εγχώριο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της IRI, τη δεύτερη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα (8/6-14/6), ο τζίρος των σούπερ μάρκετ ανήλθε σε 108,72 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 115,13 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης εβδομάδας του 2019.

Τη συγκεκριμένη μάλιστα εβδομάδα, καταγράφεται πτώση πωλήσεων σε όλες τις μεγάλες ομάδες κατηγοριών προϊόντων. Συγκεκριμένα, στις (41) κατηγορίες Οικιακής Φροντίδας καταγράφεται κάμψη -7,3 %, ενώ στις (45) κατηγορίες Προσωπικής Φροντίδας και Υγιεινής -7%. Πτώση -3,8% παρατηρείται στα Τρόφιμα (168 κατηγορίες), ενώ συνολικά όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες υποχώρησαν κατά 14,6%.

Φυσικά, οι επιδόσεις αυτές απέχουν πάρα πολύ από τους ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων που καταγράφονταν κατά την περίοδο της έντασης της κρίσης της πανδημίας και αποτελούν σαφώς ένδειξη επιστροφής σε μια κανονικότητα για την αγορά, που για το 2020 «τρέχει» πλέον με άνοδο 13,2%.

Yπενθυμίζεται πως η IRI εκτιμά πως το 2020 θα κλείσει με αύξηση τζίρου της τάξεως του 5,3% για την εγχώρια αγορά σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, εκτός και αν υπάρξει και δεύτερο κύμα έξαρσης του Covid-19 και ανάλογα μέτρα το φθινόπωρο.

Σε αυτή την περίπτωση, η ΙRI εκτιμά πως το εγχώριο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων θα καταγράψει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, η οποία υπολογίζεται περί το 8,1%, σε σύγκριση με το 2019.

Τέλος, αναφοράς χρήζει το γεγονός πως όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, τα hypermarkets (πάνω από 2.500 τ.μ.) είναι το μόνο format που καταγράφει ανάπτυξη (5,8%), καθώς και ότι η Κρήτη είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες (-16,6%), μάλλον λόγω της μείωσης του τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ