Νιτσιάκος: Μπαίνει στο κόκκινο κρέας και επενδύει 35 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Δεκεμβρίου 2019 | Λιανεμπόριο & FMCG
Οι νέες στρατηγικές κινήσεις ανάπτυξης, οι επενδύσεις, η ανοδική πορεία και η θετική τροχιά των εξαγωγών.

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Έτοιμη να κάνει την δυναμική της είσοδο της και στην αγορά του κόκκινου κρέατος επενδύοντας στο κρέας τόσο από αρνί όσο και από μοσχάρι είναι η Νιτσιάκος. Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Μαριλένα Νιτσιάκου διευθύντρια Sales & Marketing της εταιρείας, η Νιτσιάκος έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική εκτροφή αρνιού, που όπως τόνισε πήγε εξαιρετικά, ενώ την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρώτη δοκιμαστική εκτροφή μοσχαριού, διαθέτοντας ήδη 150 μοσχάρια. Σύμφωνα με  την κ. Νιτσιάκου τα νέα αυτά προϊόντα τυποποιημένου κόκκινου κρέατος με το brand της Νιτσιάκος θα πρέπει να αναμένονται στην αγορά μέσα στο 2020 και θα διανέμονται τόσο από το κανάλι του λιανεμπορίου όσο και του HO.RE.CA.  Αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του τζίρου της εταιρείας, που ήδη καταγράφει ανοδική πορεία καθώς όπως ανέφερε κα. Νιτσιάκου, το 2019 ο κύκλος εργασιών εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 370 εκατ. ευρώ σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με τα 345 εκατ ευρώ του 2018. Ο τζίρος της εταιρείας αυτή την στιγμή προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα  κοτόπουλα (42%) και τις ζωοτροφές (42%) αλλά και –σε μικρότερο βαθμό- από άλλες περιοχές όπως η εκτροφή γαλοπούλας, που καταγράφει ανοδική πορεία, αλλά και κουνελιών, η αγορά για τα οποία, όπως ανέφερε η κα. Νιτσιάκου, είναι ακόμη σχετικά μικρή.  Επίσης θετική είναι η πορεία της εταιρείας και στον χώρο των εξαγωγών, όπου καταγράφονται αξιοσημείωτες επιδόσεις στα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Ιταλία. Στην γειτονική χώρα η Νιτσιάκος δραστηριοποιείται τα τελευταία δυο χρόνια και αυτή την στιγμή διαθέτει παρουσία στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, από την Ρώμη ως την Σικελία, έχοντας εξελιχθεί σε ανταγωνιστή πρώτου μεγέθους για τις εγχώριες επιχειρήσεις.  Άμεσος στόχος της δε, σύμφωνα με την Μαριλένα Νιτσιάκου, είναι η επέκταση και στον Ιταλικό Βορρά από την Ρώμη προς το Μιλάνο και ακόμη βορειότερα.  

Επενδύσεις 35 εκατ. ευρω

Φυσικά η ανοδική αυτή πορεία και οι δρομολογημένες κινήσεις ανάπτυξης βασίζονται στο  στρατηγικό πλάνο, επενδύσεων που αγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΕ, προχωρώντας στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, στην προϊοντική διεύρυνση, στη διασφάλιση της ποιότητας, την καινοτομία και την ενίσχυση του θετικού της περιβαλλοντικού προσήμου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Μαριλένα Νιτσιάκου μέσα στο 2019, ολοκληρώθηκαν, όπως ακριβώς προβλεπόταν,  στρατηγικές επενδύσεις που έφτασαν τα 10 εκατ. ευρώ και μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν την επέκταση του τυποποιητηρίου των Ιωαννίνων και την εγκατάσταση νέων γραμμών μηχανικής αποστέωσης. Επίσης, έγινε εκσυγχρονισμός των δύο εργοστασίων ζωοτροφών σε Ιωάννινα και Άρτα με στόχο την ποιοτική βελτίωση του παραγόμενου pellet, καθώς και εγκατάσταση νέου βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας υγρών λυμμάτων στο πτηνοσφαγείο Ιωαννίνων. Μέσα στο 2019, ξεκίνησε τη λειτουργία της επίσης η επέκταση και η εγκατάσταση της νέας γραμμής προψημένων προϊόντων στην εταιρεία Foodmaster, του ομίλου Νιτσιάκος, στην Άρτα.

Το επενδυτικό Πλάνο 2020-2022

Για την περίοδο 2020 – 2022, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την προαναφερθείσα είσοδο στην αγορά αρνίσιου και μοσχαρίσιου κρέατος με δημιουργία μονάδων εκτροφής και τυποποιητηρίου κόκκινου κρέατος, στα Δολιανά Ιωαννίνων αλλά ταυτόχρονα και τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση δυναμικότητας στα 5000 πτηνά ανά ώρα στο πτηνοσφαγείο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη όπως ανέφερε η Μαριλένα Νιτσιάκου ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία νέας γραμμής σφαγής και τον διπλασιασμό του τυποποιητηρίου στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων αλλά και την κατασκευή νέου εργοστασίου με γραμμές επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής. Η τελευταία αυτή κίνηση θα δώσει την δυνατότητα να κάνει την είσοδο της στην αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών παρέχοντας, χάρη στις δυνατότητες της νέας μονάδας της, πρώτη ύλη για ζωοτροφές για τον εν λόγω κλάδο.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ