Μασούτης: Αύξηση πωλήσεων 1,2% το 2018

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
13 Αυγούστου 2019 | Λιανεμπόριο & FMCG
Το θετικό πρόσημο, η συμβολή της Προμηθευτικής και τα πλάνα για την συνέχεια

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Mε αύξηση τζίρου 1,2% «έκλεισε» το 2018 για την Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, σύμφωνα με την επίσημη οικονομική έκθεση, που δημοσίευσε η εταιρεία. Αναλυτικότερα, κατά την προηγούμενη χρήση, οι πωλήσεις του leader της αγοράς σουπερμάρκετ της Βορείου Ελλάδας ανήλθαν σε 770, 349 εκατ ευρώ από 761, 589 εκατ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,2%. Τα Μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1,3 % από 177, 256 εκατ.   ευρώ το 2017 σε 179, 494 χιλ. ευρώ το 2018. Τα Λειτουργικά Κέρδη (EBIT) της διαμορφώθηκαν σε 19, 058 εκατ. ευρώ. έναντι 30, 669 εκατ ευρώ της χρήσεως 2017, μειωμένα κατά 37,86%. Επίσης τα Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 39, 783 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 48.861 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας μείωση 18,6%.

Η αύξηση στο κύκλο εργασιών ουσιαστικά προέρχεται από  εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων Προμηθευτικής Τροφίμων Α.Ε. στις 16 Μαΐου 2018. H Μασούτης πρόσθεσε με αυτή την εξαγορά 54 νέα καταστήματα στο δυναμικό της και οι διαδικασίες της έγκρισης της συγχώνευσης με απορρόφηση ολοκληρώθηκαν στις 20.12.2018. Από 01.07.2018, επόμενη μέρα του Ισολογισμού της Προμηθευτικής με βάση τα στοιχεία της οποία έγινε η απορρόφηση και μέχρι την νόμιμη ολοκλήρωση της συγχώνευσης που είναι η 20/12/2018, όλες οι πράξεις και συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από την Προμηθευτική καθώς και όλα τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής της περιόδου βαρύνουν ή ωφελούν αποκλειστικά και μόνο την «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Σούπερ Μάρκετ.

Η προσθήκη, λοιπόν, των καταστημάτων της Προμηθευτικής και η «κάθοδος» στην αγορά της Αττικής οδήγησαν την Διαμαντής Μασούτης να κλείσει με θετικό πρόσημο το 2018, μια χρονιά κατά την οποία οι πωλήσεις στο κλάδο των σούπερ μάρκετ σημείωσαν αύξηση για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τον κλάδο, μετά τις εξελίξεις και τις ριζικές ανακατατάξεις του 2016 και του 2017, να εισέρχεται σε μία περίοδο σχετικής ομαλότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών αγοράς Nielsen, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στο σύνολο του 2018 ενισχύθηκαν σε αξία κατά 2,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο (οι μετρήσεις αφορούν σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα νησιά). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε το 2018 σε περίπου 9,36 δισ. ευρώ, από περίπου 9,16 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι έφθασε το 2017 και 9,02 δισ. ευρώ το 2016. Με βάση αυτά τα στοιχεία το μερίδιο της Μασούτης στην συνολική αγορά σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται πως αγγίζει περίπου το 8,2%.

Όσον αγορά την τρέχουσα χρήση, η Διοίκηση της Διαμαντής Μασούτης εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών στα συγκρίσιμα καταστήματα θα παρουσιάσει άνοδο λόγω της εισόδου της στην αγορά της Αττικής μετά την εξαγορά της Προμηθευτικής αλλά και την ενίσχυση της διείσδυσης σε τουριστικές περιοχές, όπου αναμένεται περεταίρω αύξηση της κατανάλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού. Στην οικονομική, μάλιστα, έκθεση της αλυσίδας σημειώνεται πως «θετική εξέλιξη αποτελεί επίσης ο θετικός ρυθμός μεγέθυνσης (1,9%) της Ελληνικής οικονομίας το 2018 που αποτελεί τον υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, καλλιεργώντας ελπίδες ότι αφήνει πίσω της το υφεσιακό της παρελθόν»

Στον εμπορικό τομέα προτεραιότητα θα δοθεί στην πολιτική τιμών, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας. Στόχος της Μασούτης είναι η διατήρηση των προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών Αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδα άνω των 50 εκατ.  ευρώ και επίτευξη καθαρής κερδοφορίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Διαμαντής Μασούτης αυτή την στιγμή λειτουργεί 333 καταστήματα  (311 καταστήματα λιανικής & 22 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry) ένα κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Καβαλάρι και ένα στο Βιομηχανικό πάρκο Μαρκόπουλο, Αττική, καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιφέρειες της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αιτωλοακαρνανία, την Αττική και τα νησιά Θάσο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Άνδρο.

Η Αττική φυσικά αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» αυτή την περίοδο για την αλυσίδα, η οποία πέρα από τα καταστήματα της Προμηθευτικής παρουσίασε και τρία τελείως νέα σημεία τους τελευταίους 12 μήνες (Παλαιό Φάληρο, Γαλάτσι, Κολωνάκι) στην Αθήνα. Ο σχεδιασμός προβλέπει και άλλα νέα καταστήματα άμεσα στην πρωτεύουσα μεταξύ των οποιών θα περιλαμβάνονται και Grand Μασούτης (καταστήματα άνω των 2.000 τ.μ) αλλά και ένα κατάστημα cash and carry

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ