Κωνσταντίνος Δομαζάκης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Απομυζούν την περιουσία της Creta Farm

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
30 Ιανουαρίου 2020 | Λιανεμπόριο & FMCG
Tι καταγγέλλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και γιατί ζητά την προστασία της περιουσίας της Creta Farms . Γιατί κάνει λόγο για «έκνομες και με ιδιαίτερη ποινική χροιά πράξεις» της σημερινής διοίκησης.

Τις δύο εξώδικες δηλώσεις κατά του Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως CRO / monitoring trustee από την ελεγκτική εταιρεία ΕΥ στην Creta Farms, τις οποίες απηύθυνε πριν λίγες ημέρες προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Υπουργό Ανάπτυξης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποίησε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, με την ιδιότητά του ως βασικού μετόχου ποσοστού περίπου 44% τη στην εταιρεία θέλοντας να ενημερώσει για τα τεκταινόμενα. Οι εξώδικές αυτές δηλώσεις αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Δομαζάκη, «έκνομες και με ιδιαίτερη ποινική χροιά πράξεις» των διοικούντων την Creta Farms, που όπως τονίζει, «αυτή τη στιγμή διοικείται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς εκείνες πρότειναν τα φυσικά πρόσωπα που απαρτίζουν τη σημερινή τριμελή διοίκηση αυτής».

Ο κ. Δομαζάκης αναφέρει πως «υπό τα όμματα λοιπόν όλων των ιθυνόντων νοών και της ελεγκτικής εταιρείας ERNST & YOUNG που είναι εγκατεστημένη στην εταιρεία με την ιδιότητα του CRO/Monitoring Trustee έχουν τελεστεί βαρύτατα παραπτώματα, διότι, έχουν παραδοθεί σε μη νομιμοποιούμενα προς τούτο πρόσωπα όλα τα επιχειρηματικά μυστικά, βιομηχανικά απόρρητα, συνταγές για τα παραγόμενα επί σειρά ετών προϊόντα ευρείας γκάμας και μοναδικής ποιότητας παραγωγής της εταιρείας, προϊόντα μόχθου επί σειρά ετών και κατόπιν διεξοδικής και ιδιαίτερα κοστοβόρας εξειδικευμένης έρευνας»

Ο κ. Δομαζάκης σημειώνει πως αναφέρεται «στο fund άγνωστης σε μένα προέλευσης Impala Invest, το οποίο ενεργεί διαμέσου του φυσικού προσώπου κ. Δ. Βιτζηλαίου, ιδιοκτήτη κατά τα δημοσιεύματα της ελληνικής εταιρείας παραγωγής αλλαντικών ΛΑΚΩΝΙΚΗ Α.Ε. και της βουλγαρικής ομοίου αντικειμένου εταιρείας με την επωνυμία BELLA BULGARIA.» και καταγγέλει πως «συνδεδεμένα με τα συγκεκριμένα πρόσωπα στελέχη των εμπλεκομένων εταιρειών Ελλάδας και Βουλγαρίας έχουν εγκατασταθεί στην εταιρεία ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ και απομυζούν όλη της την περιουσία και λυμαίνονται τα μυστικά της χωρίς να έχουν καμμία εξουσία προς τούτο, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα ουδεμία πράξη μεταβίβασης ενεργητικού της περιουσίας της τελούσας υπό προσωρινή δικαστική προστασία βάσει των διατάξεων του προπτωχευτικού σταδίου του ΠτΚ έχει πραγματοποιηθεί και ουδέν αντάλλαγμα έχει καταβληθεί από οποιονδήποτε»

Επιπλέον, αναφέρει πως κατόπιν προσωπικής έρευνας, ανακάλυψε ότι στις οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2016 (1/01-31/12/2016) της εταιρείας ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ αναφέρεται ότι η θυγατρική εταιρεία ΝΙΚΑΣ BULGARIA συνδέεται άμεσα με την ανωτέρω εταιρεία BELLA BULGARIA, η οποία, όπως σημειώνει, «αποτελεί και τη μοναδική εταίρο νεοσυσταθείσας μονομετοχικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία IMPALA HELLAS συμφερόντων του αυτού φυσικού προσώπου κ. Δ. Βιτζηλαίου».

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εν λόγω IMPALA HELLAS θα αναλάβει στα πλαίσια διαδικασίας του άρθρου 106 β,δ του ΠτΚ το ενεργητικό της περί ης ο λόγος εταιρείας ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ καταβάλλοντας το ποσό των 15 – 20 εκ. ευρώ» προσθέτει ο κ. Δομαζάκης και υπογραμμίζει πως «μέχρι σήμερα όμως, ουδέν βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου αυτού έχει γίνει. Δεν θα έχει όμως και νόημα πια, όταν, τα βιομηχανικά απόρρητα και οι μέθοδοι παραγωγής της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ έχουν οδεύσει σε ανταγωνίστριες εταιρείες»

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ο κ. Δομαζάκης τονίζει προς της Επιτροπή Ανταγωνισμού πως «υπάρχει έδαφος για τον οποιονδήποτε απλό μέσο συνετό παρατηρητή να θεωρήσει ότι η συμμετοχή συγκεκριμένων διαγωνιζομένων στην διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη διάσωση της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ έγινε με σκοπό όχι την αληθή εξυγίανση της περί ης ο λόγος εταιρείας, αλλά προς λήψη των άυλων περιουσιακών της αγαθών, όπερ και εγένετο»

Καθώς, λοιπόν, συμφώνα με τον κ. Δομαζάκη « είναι δεδομένο ότι με την ανωτέρω συμπεριφορά παραβιάζεται κατάφωρα το δίκαιο του ανταγωνισμού» ζητά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την προστασία της εταιρείας ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ και της περιουσίας της.

Τι αναφέρει το εξώδικο

Στο εξώδικο προς τον Μιχάλη Χουρδάκη ο κ. Δομαζάκης αναφέρει μεταξύ άλλων πως από το Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα,: αναλώθηκαν όλα τα αποθέματα της εταιρείας αξίας περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ. δεν υπήρξε η προσήκουσα επιμέλεια για 4,5 εκατομμύρια ευρώ που υπήρχαν προς είσπραξη, η παραγωγή έφθινε τελείως έως το σημείο 0 για τουλάχιστον 3 μήνες ενώ έχει συντελεστεί απώλεια θέσεων στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και στη Horeca αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Για την διαδικασία εξέυρεσης στρατηγικού επενδυτή τονίζει πως καταγράφεται «αδυναμία επίσημης ανακοίνωσης προτιμητέου επενδυτή και ταυτόχρονη παράδοση κυριολεκτικώς της εταιρείας στον μοναδικό εναπομείναντα φερόμενο επενδυτή χωρίς κατά τα φαινόμενα να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης της εταιρείας μετά την παρέλευση δύο μηνών και πλέον» και υπογραμμίζει πως υπάρχει «κίνδυνος ορατός παράδοσης της εταιρείας σε εταιρεία άγνωστη με έδρα τη Βουλγαρία, της οποίας ο νόμιμος εκπρόσωπος επίσης είναι άγνωστος».

Ακόμη κάνει λόγο για «καταλήστευση των βιομηχανικών απορρήτων, των μεθόδων παραγωγής, των συνταγών, του πελατολογίου και κάθε ενγένει άυλου περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας από πρόσωπα άγνωστης μεν καταγωγής και ταυτότητας (πολλοί από αυτούς δεν μιλούν καν την ελληνική γλώσσα, αλλά μόνο τη βουλγάρικη), αλλά κοινός τόπος είναι ότι είναι πρόσωπα συνδεδεμένα με ανταγωνίστρια εταιρεία στον χώρο συμφερόντων του φερόμενου επενδυτή φυσικού προσώπου, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στην εταιρεία και επιτελούν ακριβώς αυτό το στόχο και ουδόλως προάγουν την παραγωγική λειτουργία και ουδόλως εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας, που ήταν και ο σκοπός του «διαγωνισμού»»

Mάλιστα καταγγέλει πως στις 20/01/2020 «συγκεκριμένα άτομα βουλγάρικης καταγωγής μετέβησαν στο εργοστάσιο στο Ρέθυμνο και χωρίς κανένα δικαίωμα, προφανώς με δική σας γνώση και ανοχή, έλαβαν από το οργανωμένο τμήμα RnD της εταιρείας πλήρη ανάλυση όλων των συνταγών και μάλιστα, πειραματίστηκαν, για να ελέγξουν και το αποτέλεσμα!» προσθέτωντας πως «εκπεφρασμένη βούληση όλων αυτών είναι οι συνταγές να αποσταλούν σε εταιρεία στη Βουλγαρία συμφερόντων του φερόμενου επενδυτή φυσικού προσώπου»

Ακόμη κάνει λόγο για «Στρατιά δικηγόρων και επικοινωνιολόγων αμοιβόμενων πλουσιοπάροχα άνευ λόγου και αιτίας, Στρατιά φυλάκων και ανθρώπων προσωπικής ασφαλείας άνευ λόγου και αιτίας, παντελή έλλειψη ιεράρχησης υποχρεώσεων και κάλυψης αναγκών και ιδιαιτέρως ευνοϊκή μεταχείριση του πρώην CEO, που χρίστηκε Γενικός Διευθυντής με απολαβές 20.000 ευρώ/μήνα, με καταφανώς πλαστογραφημένη σύμβαση, γεγονός ορατό δια γυμνού οφθαλμού, αφού το αντίγραφο αυτής κυκλοφόρησε στον τύπο και προκύπτει ότι ανερυθρίαστα τελείως το έτος 2019 μετατράπηκε σε 2018 και έτσι εξέρρευσαν τα διαθέσιμα της εταιρείας»

Επίσης καταγγέλλει «δαπάνες άλογες και άκριτες, με αποτέλεσμα να εξανεμηθεί η χρηματοδότηση των 4 εκατομμυρίων ευρώ και οι μηχανές να είναι πάραυτα «σβησμένες», το προσωπικό απλήρωτο, τα ΕΛ.ΤΑ. επίσης για τη δαπάνη χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και δη για τεράστια ποσά απειλώντας με άμεση διακοπή τη λειτουργία της εταιρείας. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι η εταιρεία στερείται της δυνατότητας ακόμα να λειτουργήσει, όταν οι πωλητές της δεν διαθέτουν όχημα για να μετακινηθούν, μιας και η εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων τα αφήρεσε λόγω ανείσπρακτων οφειλών»

Σύμφωνα με τον Κ. Δομαζάκη τα παραπάνω αποτελούν «απλά ενδεικτική αναφορά των δεινών που αντιμετωπίζει η εταιρεία από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, τα οποία απλά αυξάνονται και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή, όπως βέβαιο είναι ότι επικρατεί χάος λόγω της μη ύπαρξης διαθεσίμων για την αποκατάσταση της λειτουργίας της εταιρείας».

Το εξώδικο ολοκληρώνεται με μια σειρά αιτήματα από τον κ. Δομαζάκη προς τον Μιχάλη Χαρδάκη της ΕΥ. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Σας καλώ όπως :

1)            Τερματίσετε άμεσα τον εμπαιγμό του κοινού, επενδυτικού ή μη, των αρμοδίων ελεγκτικών Αρχών, όπως πράττετε με τη συντήρηση του διαγωνισμού – παρωδία που οδήγησε την εταιρεία στο σημερινό τέλμα.

2)            Παραδώσετε πλήρη και αναλυτική λογοδοσία για κάθε πληρωμή από 1/08/2019 έως και σήμερα, για να διαπιστωθεί η ροή του εταιρικού χρήματος.

3)            Παραδώσετε άμεσα αναλυτικό κατάλογο των προσώπων που έχουν λάβει γνώση παρανόμως συνταγών, βιομηχανικών απορρήτων κ.λ.π. σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα, καθώς και μου υποδείξετε επακριβώς ποια πρόσωπα πέραν υμών τους συνέδραμαν.

4)            Ανακοινώσετε άμεσα το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο εισροής της χρηματοδότησης από τον φερόμενο επενδυτή, δεδομένο που είναι το πλέον σημαντικό και μέχρι σήμερα ουδέν επ’ αυτού έχει ανακοινωθεί θέτοντας κυριολεκτικά εν αμφιβόλω, αν τελικά θα υλοποιηθεί. Μέχρι δε την υλοποίηση της χρηματοδότησης, απομακρύνετε άμεσα κάθε πρόσωπο που δεν διαθέτει οποιαδήποτε θεσμική ιδιότητα ή/και συνδέεται αμέσως ή εμμέσως με το πρόσωπο του φερόμενου επενδυτή.

5)            Γνωστοποιήσετε αμέσως το υποτιθέμενο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο θα ανακοινώνατε στην άνευ αντικειμένου τελικά προσκληθείσα και διενεργηθείσα έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 23/12/2019.

Τέλος, ενόψει της διενέργειας παράλληλων εισαγγελικών ερευνών τόσο του κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος όσο και των τακτικών Εισαγγελέων, σας καλώ όπως μεριμνήσετε για την άμεση παραλαβή του πορίσματος ελέγχου forensic της ελεγκτικής εταιρείας DELOITTE ήδη ολοκληρωθέντος προ διμήνου και πλέον, προκειμένου αυτό να αποτελέσει βασικό στοιχείο των σχετικών δικογραφιών. Εκφράζω δε ευθεία μομφή για το γεγονός ότι δεν το έχετε εισέτι στην κατοχή σας, καθώς, αυτό αποτελούσε προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Κάθε δε περαιτέρω καθυστέρηση της λήψης του πορίσματος και της παράδοσής του στις αρμόδιες Αρχές συνιστά πλέον παρακώλυση της απονομής της Δικαιοσύνης και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων, που κατατείνουν στην υπόθαλψη των πραγματικών υπευθύνων διασπάθισης εταιρικού χρήματος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ