Θεσσαλονίκη: Από την αρχή του έτους, 595 βιοτεχνίες έκλεισαν και μόλις 251 άνοιξαν...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Οκτωβρίου 2016 | Επιχειρήσεις
Δυσάρεστα τα νέα από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσε πως από την αρχή της χρονιάς ως το τέλος Σεπτεμβρίου, έβαλαν "λουκέτο" 595 βιοτεχνίες στην συμπρωτεύουσα ενώ άνοιξαν μόλις 251...

Δυσάρεστα τα νέα από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσε πως από την αρχή της χρονιάς ως το τέλος Σεπτεμβρίου, έβαλαν "λουκέτο" 595 βιοτεχνίες στην συμπρωτεύουσα ενώ άνοιξαν μόλις 251...

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο εξεταζόμενο διάστημα 2,2 επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση, αδυνατώντας  να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 

Ωστόσο, και παρά τα δυσοίωνα μηνύματα λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2016, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ήταν σημαντικά μειωμένες κατά 35%, οπότε και έκλεισαν 916. 

Την ίδια ώρα οι εγγραφές των λίγων γενναίων που αποφάσισαν να επιχειρήσουν ήταν αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 –πέρυσι έκαναν έναρξη 208- κατά 20,7%. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (167 επί συνόλου 251 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 450 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 696.      

 Δεν "βγαίνουν" οικονομικά

Ασύμφορες κρίθηκαν 406 επιχειρήσεις, ενώ εννέα οδηγήθηκαν σε πτώχευση, κατά το εννεάμηνο του 2016. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 436  και οι πτωχεύσεις 16. 

"Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντες αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη σφυρίζοντας αδιάφορα και μετατοπίζοντας το δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, ήσσονος σημασίας στην παρούσα περίοδο" σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι "η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις". 

"Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια, υποσχέσεις που δεν τηρούνται  και φόρους" αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ,  καταλήγοντας ότι  "πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα". 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ