Ραγδαία υποχώρηση των συστάσεων νέων επιχειρήσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
30 Σεπτεμβρίου 2015 | Επιχειρήσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία από τον Ιούλιο έως και σήμερα.

Της Δήμητρας Μανιφάβα

 

Στο ήμισυ υποχώρησε ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων τον φετινό Ιούλιο σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η επιχειρηματικότητα δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται ισχυρό πλήγμα από τις ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι. Σημαντική κάμψη παρουσιάζει και ο αριθμός των διαγραφών επιχειρήσεων από τα μητρώα, φαινόμενο όμως που οφείλεται σε πρακτικούς λόγους και εν προκειμένω στην τραπεζική αργία του Ιουλίου, στα συνεχιζόμενα capital controls, καθώς και στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις περιμένουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015  οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν συνολικά σε 21.761 έναντι 28.334 το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και 32.013 το εννεάμηνο του 2013. Με άλλα λόγια από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι τώρα έχουν ιδρυθεί κατά 23,2% λιγότερες επιχειρήσεις σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το 2013 η μείωση είναι της τάξης του 32%. Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο παρατηρούνται τα μεγαλύτερα έως τώρα ποσοστά μείωσης εγγραφών νέων επιχειρήσεων σε ετήσια βάση. Τον Ιούλιο οι νέες εγγραφές υποχώρησαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014 κατά 47,7% και έπεσαν κάτω από τις 2.000 και συγκεκριμένα στις 1.687, τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 31,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014 και ανήλθαν σε μόλις 1.204, ενώ τον Σεπτέμβριο η μείωση σε σχέση με πέρυσι ήταν 38,1%

Από τα στοιχεία, όμως, προκύπτει και αξιοσημείωτη μείωση των διαγραφών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 οι διαγραφές επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 14.387, λιγότερες κατά 30,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τον φετινό Ιούλιο ήταν λιγότερες κατά 38,1% σε σχέση με τον περσινό, τον Αύγουστο λιγότερες κατά 37,8% και τον Σεπτέμβριο κατά 46,5%

Η μείωση των διαγραφών, η οποία είναι εμφανής από τις αρχές του 2015, οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους πλέον από ό,τι τότε. Τους πρώτους μήνες του έτους οι λιγότερες διαγραφές οφείλονταν στην κυρίαρχη τότε ελπίδα για ανάκαμψη, καθώς και στο ότι η αγορά θεωρούσε πως  «ξεκαθάρισμα» του επιχειρηματικού χάρτη είχε πλέον ολοκληρωθεί.

Αντιθέτως, τους τελευταίους μήνες η μείωση των διαγραφών αποδίδεται στο γεγονός ότι, αν και πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού», δεν μπορούσαν να κινήσουν τις διαδικασίες λύσης και εκκαθάρισης αυτών εξαιτίας της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στην τελευταία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος που διενεργεί η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) υπάρχει η εκτίμηση ότι το επόμενο εξάμηνο ο αριθμός των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 63.000 κάτι που συνεπάγεται την απώλεια 138.000 θέσεων απασχόλησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ