Πτωχεύσεις, συγχωνεύσεις & δάνεια…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
06 Ιουνίου 2014 | Επιχειρήσεις
Η εικόνα στις εισηγμένες.

Του Ανέστη Ντόκα

Aπό την αρχή του 2014 στο Χρηματιστήριο έχουμε επίσημα δύο πτωχεύσεις εισηγμένων (Shelman, X.K. Tεγόπουλος) και ακολουθεί την ερχόμενη Τετάρτη η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα πτώχευσης και της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, που δεν κατάφερε να πείσει τους πιστωτές της και να εισέλθει στο άρθρο 99. Σημάδια συγκέντρωσης παρατηρούνται στον κλάδο ακτοπλοΐας, όπου μετά την είσοδο της Τράπεζας Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG που ελέγχει την Attica Group, ενώ η τράπεζα είναι βασικός πιστωτής της ΑΝΕΚ, ακούγεται ευρέως στη χρηματιστηριακή αγορά ότι πιθανότατα να δούμε εξελίξεις να δρομολογούνται. Ήδη οι ακτοπλόοι ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να μπορούν να εφοδιάζονται με φυσικό αέριο τα πλοία αντί για πετρέλαιο, που έχει συνθλίψει τα λειτουργικά τους έξοδα, με αποτέλεσμα οι δανειακές τους υποχρεώσεις να είναι δυσβάστακτες.

Στον κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς η Σελόντα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και οι τράπεζες ζητούν τη μετοχοποίηση των δανείων της, γεγονός που, εφόσον γίνει, θα οδηγήσει σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας οι εισηγμένες (Ιατρικό, Euromedica, Lavipharm) εμφανίζουν υψηλό δανεισμό, καθώς η ζημία από το PSI στα ομόλογα που είχαν λάβει από το κράτος είναι μεγάλη. Εξίσου κακή εικόνα έχουμε και σε κλάδους όπως η ξυλεία (ήδη είχαμε τη χρεοκοπία της Shelman) και τα μέταλλα (με τις περισσότερες εταιρείες να είναι υπερδανεισμένες και με πολύχρονες ζημίες), αλλά και σε εταιρείες του λιανεμπορίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ