Pharmathen: Επενδύει στην Ελλάδα με στόχο την διεθνή κυριαρχία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09 Σεπτεμβρίου 2019 | Επιχειρήσεις
Η νέα μονάδα, το στοίχημα των ΗΠΑ και της Κίνας και τα 300 εκατ. ευρώ νέων επενδύσεων με την μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Του Δημήτρη Τσουκαλά

«Ξαναγράφουμε το μέλλον της Pharmathen» ανέφερε ο Βασίλης Κάτσος στα  εγκαίνια της Νέας Μονάδας Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης του ελληνικού φαρμακευτικού Ομίλου, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και των ΜΜΕ.

Η νέα πρωτοποριακή μονάδα είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen στις Σάπες του Νομού Ροδόπης από το 2010, με συνολική ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δις. δισκία και τα 2 δις. κάψουλες. Πρόκειται για επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την διεθνή παρουσία της Pharmathen, τα προϊόντα της οποίας έχουν παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ηγετική της θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία έχει αποφασίσει να υλοποιήσει επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, σε συνέχεια μάλιστα του επενδυτικού πακέτου των 200 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει η εταιρεία σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αξίζει δε να σημειωθεί πως από τα περίπου 300 εκατ. ευρώ του νέου επενδυτικού πλάνου, τα 100 αναμένεται πως θα αφορούν σε πάγιες επενδύσεις ενώ 200 εκατ. θα κατευθυνθούν στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης

Με την νέα μονάδα ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης η Pharmathen στοχεύει σε μια παγκόσμια αγορά 12 δις ευρώ και προσδοκά πως σε βάθος χρόνου θα αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της, ο οποίος υπολογίζεται πως σταδιακά μπορεί να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ (από τα 200 σήμερα). Τα δε ΕBITDA  της Pharmathen υπολογίζονται πως θα ανέλθουν σε 60 εκατ. ευρώ φέτος, με τον Βασίλη Κάτσο, που μαζί με την αδερφή του Νέλλη διατηρεί το 20% της εταιρείας, να εκτιμά πως  τα επόμενα χρόνια θα αγγίζουν τουλάχιστον τα 100 εκατ ευρώ

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αναμένεται πως θα διαδραματίσει και η παρουσία της Pharmathen στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να λανσαριστούν τα πρώτα προϊόντα της στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Παράλληλα, η Pharmathen εδώ και δυο περίπου χρόνια πραγματοποιεί στοχευμένες  και προσεχτικές κινήσεις για την είσοδο της στην Κίνα, με τα στελέχη της να παρουσιάζονται αποφασισμένα να κατακτήσουν και αυτή την αγορά. 

Αρωγός, οπωσδήποτε, σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας είναι η το private equity BC Partners, που το «δύσκολο» για την ελληνική οικονομία 2015 διέγνωσε την δυναμική της Pharmathen στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά και αποφάσισε να επενδύσει σε αυτήν αποκτώντας το 80% της εταιρείας. Όπως, μάλιστα,  ανέφερε ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Pharmathen και Managing Partner BC Partners, στο περιθώριο των εγκαινίων, οι μέτοχοι αυτά τα 4 χρόνια δεν έχουν πάρει «ούτε 1 ευρώ» μέρισμα από την Pharmathen, έχοντας αποφασίσει αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν για επενδύσεις που οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη την εταιρεία. 

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός πως η Pharmathen, που ιδρύθηκε το 1969 έχει σήμερα εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων που φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μία από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές/ ερευνοκεντρικές εταιρείες, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Απασχολεί περισσότερους από 1000 εργαζόμενους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διαθέτει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες εξ αυτών στις ακριτικές Σάπες Ροδόπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ