Όμιλος Καράτζη: Τέταρτη θυγατρική στη Ρωσία και ανέγερση νέου ξενοδοχείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08 Σεπτεμβρίου 2016 | Επιχειρήσεις
Την τέταρτη θυγατρική της εταιρία στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας για την προσέλκυση ρώσων τουριστών,  ίδρυσε πρόσφατα ο εισηγμένος όμιλος Καράτζης που δραστηριοποιείται  στο ξενοδοχειακό κλάδο από τις αρχές της δεκαετίας του 80 με το ιδιόκτητο ξενοδοχείο 5* Nana Beach δυναμικότητας 1400 κλινών που βρίσκεται στη Χερσόνησο Κρήτης.

Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Την τέταρτη θυγατρική της εταιρία στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας για την προσέλκυση ρώσων τουριστών,  ίδρυσε πρόσφατα ο εισηγμένος όμιλος Καράτζης που δραστηριοποιείται  στο ξενοδοχειακό κλάδο από τις αρχές της δεκαετίας του 80 με το ιδιόκτητο ξενοδοχείο 5* Nana Beach δυναμικότητας 1400 κλινών που βρίσκεται στη Χερσόνησο Κρήτης. Είχε προηγηθεί στο  πρώτο τρίμηνο του 2016,  η ίδρυση στην Ιταλία  θυγατρικής εμπορικής  με έδρα το Μιλάνο. Ταυτόχρονα ο όμιλος Καράντζης διαθέτει θυγατρική εμπορική εταιρία στο Κούσεϊ της Γερμανίας και θυγατρική στο Βαλιαδολίδ της Ισπανίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Αντώνης Καράτζης: "Η πορεία των εργασιών μας εξελίσσεται ικανοποιητικά το φετεινό καλοκαίρι και παρουσιάζουμε αύξηση των αποτελεσμάτων μας. Θα πρέπει να επισημάνω ότι το 40% των ετήσιων αφίξεων στο ξενοδοχείο μας είναι πελάτες που έρχονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και χαρακτηρίζονται ως "επαναλαμβανόμενοι πελάτες". Ωστόσο η καθυστέρηση στην παροχή βίζας προς τους ρώσους τουρίστες το πρώτο πεντάμηνο του 2016 στέρησε σημαντικά έσοδα για τον Ελληνικό τουρισμό. Πιστεύω ότι θα είμαστε πιο προσεκτικοί τα επόμενα χρόνια".

Σε ερώτηση  για την συνολική εικόνα του τουρισμού στη χώρα μας ο κ. Καράτζης υπογράμμισε τα εξής: "Δεν εκμεταλλευθήκαμε όπως θα έπρεπε την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού σε γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αίγυπτος) καθώς ναι μεν ήρθαν περισσότεροι τουρίστες αλλά με πιό αδύναμη οικονομική στάθμη αφού Ισπανία και Πορτογαλία είχαν μεγάλες αυξήσεις άνω του 25% και 30% και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής γεγονός που εκμεταλεύθηκε η χώρα μας".

Σύμφωνα με το πρόεδρο του Ομίλου, η διοίκηση έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό και έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ανέγερση νέου πολυτελούς ξενοδοχείου 5*, παρακείμενου στο υφιστάμενο ξενοδοχείο της εταιρείας Nana Beach. Η νέα μονάδα θα διαθέτει 127 δωμάτια και 260 κλίνες σε μια έκταση 37 στρεμμάτων στο Δράπανο Χερσονήσου και θα δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας. Το κόστος της αναμένεται να αγγίξει τα 16 εκ. ευρώ, με ενισχυόμενο κόστος 4,43 εκ. ευρώ. Οι εργασίες ανέγερσης αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του προσεχούς Νοεμβρίου αφού έχει εξασφαλιστεί η άδεια για την κατασκευή και διαμόρφωση παραλίας έμπροσθεν  του ξενοδοχείου, ενώ η αποπεράτωση θα ολοκληρωθεί σε δύο έτη από την έναρξη των εργασιών.

Παράλληλα, η εισηγμένη έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) μέσα από την κατασκευή φωτοβολταΪκών σταθμών παραγωγής ενέργειας.  Το 2014, η εταιρεία αγόρασε ημιτελές ακίνητο 737 τ.μ. σε οικόπεδο 892 τ.μ. προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι διοικητικές της υπηρεσίες. Εντός του 2016 θα αρχίσουν οι εργασίες αποπεράτωσης και επέκτασης του εν λόγω κτιρίου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2016. Η μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών θα απελευθερώσει πρόσθετο χώρο στο εργοστάσιο της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, όπου προγραμματίζεται επένδυση ύψους 3,5 εκ ευρώ σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Αποτελέσματα

Οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2015 ανήλθαν σε 72,399 εκατ. ευρώ έναντι 71,387 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση του 2014 καταγράφοντας αύξηση 1,33%. Η αύξηση των πωλήσεων προέκυψε από τον τομέα βιομηχανικής παραγωγής κατά  828.000 ευρώ ή 1,5%, από τον τομέα ξενοδοχειακής δραστηριότητας κατά  367.000 ευρώ ή 3,5%. Ο κλάδος της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά παρουσίασε κάμψη κατά  243.000 ευρώ, ήτοι -3,8%, διότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 δεν είχαν εφαρμοστεί οι μειωμένες τιμές ανά Kwh, που όριζε ο Ν.4254/07.04.2014.Τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους την 31.12.2015 παρουσίασαν υστέρηση και  ανήλθαν σε 5,728 εκατ. ευρώ έναντι 6,452 εκατ.ευρώ το 2014 για τον όμιλο, λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στην Ελλάδα σε 29% από 26%. Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου το 2015 ανήλθαν σε 5,809 εκατ. ευρώ και της εταιρείας σε 4,475 εκατ. ευρώ. Η επίτευξη ισχυρών λειτουργικών ταμειακών ροών συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου και στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επενδυτικών του σχεδίων.

Λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας δεν υπάρχουν σημαντικές συγκεντρώσεις πιστωτικού κινδύνου στην Ελλάδα. Οι εμπορικές πιστώσεις πελατών εξωτερικού έχουν ασφαλιστεί σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, μέσω της οποίας παρακολουθείται η χρηματοοικονομικής τους κατάσταση. Δεν υφίσταται κίνδυνος ρευστότητας, καθώς η ύπαρξη των απαραίτητων ρευστών διαθεσίμων εξασφαλίζεται από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και τις εγκεκριμένες τραπεζικές πιστώσεις. Τα διαθέσιμα του Ομίλου την 31.12.2015 ανέρχονται σε 19,347 εκατ. ευρώ, το καθαρό κεφάλαιο κίνησης του Ομίλου κατά την 31.12.2015 ήταν 18,027 εκατ. ευρώ έναντι 11,778 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ ο δείκτης γενικής ρευστότητας ανέρχεται σε 1,54 έναντι 1,37 την αντίστοιχη  χρήση του 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ