Kafea Terra: Προσηλωμένοι στους στόχους μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
30 Ιουλίου 2020 | Επιχειρήσεις
Οι άνθρωποι της Kafea Terra, μας μιλούν για το πώς επέδρασε η πανδημία στην αγορά του καφέ αλλά και για τις νέες τάσεις που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Ο Νίκος Κουγιουμτζής, εμπορικός διευθυντής, ο Σταύρος Καλαφάτης, Μarketing Μanager - Dimello Retail, και ο  Άγγελος Στάμος, διευθυντής Πωλήσεων - Retail της Kafea Terra, μιλούν στο RetailBusiness για το βαθμό στον οποίο επέδρασε στην εγχώρια αγορά καφέ και στην εταιρεία η κρίση της πανδημίας του Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, αλλά και τις νέες τάσεις που αναδύονται και θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Επίσης, αναφέρονται στην πορεία που καταγράφει το brand Dimello στην αγορά λιανικής αλλά και στην πρόσφατη ανανέωση της εταιρικής ταυτότητας της Kafea Terra.

Πώς επηρέασε την αγορά καφέ και την Kafea Terra το lockdown στην αγορά HORECA και η γενικότερη κρίση της πανδημίας; Τι εκτιμάτε για τη συνέχεια του καλοκαιριού;

Το 2019 ήταν μια πολύ εποικοδομητική χρονιά για τον κλάδο μας. Είδαμε τις προσαρμογές της στρατηγικής μας να παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και οφέλη στους συνεργάτες μας. Το πρώτο δίμηνο του 2020 παρακολουθούσε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, με ανάλογη πρόβλεψη για όλο το έτος. Το φαινόμενο της πανδημίας και η εφαρμογή του lockdown και λοιπών μέτρων περιορισμού από τα μέσα Μαρτίου, ανέτρεψαν κάθε πρόβλεψη της αγοράς. Ο κλάδος εστίασης λειτούργησε στην ελάχιστη κλίμακα με καταστήματα take away & delivery, με συνέπεια την απώλεια τζίρου του κλάδου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Το ίδιο διάστημα μέρος της απώλειας από το HORECA μεταφέρθηκε στο κανάλι Retail, όπου η κατηγορία καφέ, βάσει των στοιχείων Nielsen, εμφάνισε αναπτύξεις της τάξης του 50%. Η πορεία του δεύτερου εξαμήνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία του φαινομένου της πανδημίας. Οι πρώτες ενδείξεις μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων δείχνουν να είναι ενθαρρυντικές, σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις. Ο κλάδος του καφέ ιστορικά έχει δείξει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα σε περιόδους κρίσης και ως βασικό αγαθό της καθημερινότητας όλων μας, εκτιμούμε ότι θα είναι από τους κλάδους που θα ανακάμψει ταχύτερα.

Η Kafea Terra όλα τα χρόνια διαδρομής της έχει ως πρωταρχικό στόχο να προσφέρει άριστης ποιότητας καφέ διεθνούς απήχησης και αναγνωρισιμότητας, σ’ ένα πλέγμα άριστων τεχνικών και after sales υπηρεσιών. Συνεχίζουμε, πάντα με προσήλωση στις αξίες μας, να αξιολογούμε τις αλλαγές στο περιβάλλον της αγοράς και με καινοτόμους δράσεις να στηρίζουμε τον κλάδο μας, ώστε να δημιουργούμε αμοιβαία οφέλη με τους συνεργάτες - πελάτες μας.

Πώς έχει «τρέξει» το λανσάρισμα του Dimello στην αγορά λιανικής; Ποια πορεία καταγράφει και ποια είναι τα σχετικά επόμενα βήματά σας;

Η μάρκα Dimello έκανε αισθητή την παρουσία της στο οργανωμένο λιανεμπόριο το 2017. Το 2018 ήταν μια χρονιά πρόκλησης, αφού έπρεπε να διατηρηθεί η ισχυρή παρουσία στην κατηγορία του ground espresso και παράλληλα να επιτευχθεί αναγνωρισιμότητα του brand και στην κατηγορία filter coffee, που λανσάραμε στα τέλη του 2018. Το αγοραστικό κοινό έδειξε ότι αγκάλιασε την προσπάθειά μας, δίνοντάς μας αποτελέσματα που μας ξάφνιασαν ευχάριστα. Μεγάλη ήταν η συνδρομή του τηλεοπτικού σποτ, σχεδιασμένου να οικοδομήσει πλατιά απήχηση στο ευρύ φάσμα όλων των καταναλωτών. Μοντέρνο, φρέσκο και με διαφοροποιημένη προσέγγιση από την επικοινωνία της κατηγορίας.

Το 2019, η Kafea Terra προχώρησε σε τεχνολογική αναβάθμιση, διευρύνοντας την προϊοντική σειρά, λανσάροντας τις Dimello Compatible Capsules. Η τοποθέτηση στα ράφια ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση και αποδοχή των καταναλωτών για τον ποιοτικό ελληνικό καφέ κάτω από τη μάρκα Dimello. Η φετινή χρονιά αποτελεί για όλους ένα μεγάλο στοίχημα. Οι συνέπειες του Covid-19 και η περίοδος lockdown οδήγησαν σε μια υπέρμετρη αύξηση ζήτησης στο modern trade, που δείχνει να ισορροπεί από τις πρώτες μετρήσεις του Ιουνίου και της επαναλειτουργίας του κλάδου HORECA. 

Από τη δική μας πλευρά, παραμένουμε πάντα προσηλωμένοι στους στόχους και τις αξίες μας, προσφέροντας στους  Έλληνες καταναλωτές, σταθερά ποιοτικό καφέ ελληνικής παραγωγής από ανθρώπους αφιερωμένους στη συνεχή ανάπτυξη γνώσης και τεχνογνωσίας για τον καφέ «της καρδιάς μας».

Πρόσφατα η Kafea Terra άλλαξε το λογότυπό της. Τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή;

Η εταιρεία μετασχηματίζει το λογότυπό της, «σήμα κατατεθέν» της εταιρικής της οντότητας για περισσότερο από 30 χρόνια, συνδεδεμένο με την απόλυτα επιτυχημένη πορεία της. Το νέο εταιρικό λογότυπο, σε φρέσκια και απέριττη μορφή, οπτικοποιεί το κύρος και τη γνώση της Kafea Terra ΑΕΒΕ, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη διαδρομή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον συνεχή εκσυγχρονισμό.

Το νέο λογότυπο της εταιρείας εκφράζει το σεβασμό, την αγάπη, την άρρηκτη σχέση με τους καρπούς της γης και την προσωπική ενασχόληση μιας καλά δεμένης ομάδας ανθρώπων. Οι δύο λέξεις του λογοτύπου γίνονται μία και αντανακλούν τη φιλοσοφία και το όραμα για έναν αξιόπιστο, εύρωστο και δυναμικό οργανισμό καφέ. 

Ποιες είναι οι βασικές τάσεις που παρατηρείτε στην ελληνική αγορά καφέ; 

Η κύρια καταναλωτική τάση στον κλάδο HORECA δείχνει να συνοψίζεται στον καφέ. Επίσης: 

■ Οι υπηρεσίες κατανάλωσης, coffee on the go & delivery έχουν ενισχυθεί σημαντικά και η εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η συνήθεια θα εδραιωθεί.

■ H κατανάλωση καφέ στο σπίτι επίσης έχει ενισχυθεί σημαντικά σ’ όλους τους τύπους/κατηγορίες καφέ και η εκτίμησή μας είναι ότι και μετά Covid εποχής, θα διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης. 

■ Στροφή σε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (ποτήρια, καλαμάκια, συσκευασίες). Καταργούνται τα πλαστικά.

■ Αυξημένη η χρήση σε υποκατάστατα γάλακτος φυτικής προέλευσης (σόγια, αμυγδάλου, βρώμης).  Έχουν απήχηση κυρίως σε όσους ακολουθούν νέες τάσεις στη διατροφή (vegan, vegetarian). 

■ Η πρόταση ”cold brew” κερδίζει με ήπιο, σταθερό ρυθμό μερίδιο αγοράς.  

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ