“Hotlines” για τις καταγγελίες περί διαφθοράς & απατών εγκαθιστούν οι πολυεθνικές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18 Μαΐου 2016 | Επιχειρήσεις
Αφορούν ενδοεταιρική επικοινωνία για εσωτερικές καταγγελίες & καταγγελίες που προέρχονται από άτομα που δεν εργάζονται στην επιχείρηση.

Της Δήμητρας Μανιφάβα

 

Γραμμές καταγγελίας για απάτες και περιστατικά διαφθοράς έχουν πλέον εγκαταστήσει πάνω από τις μισές πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μάλιστα, οι γραμμές αυτές αρχίζουν να γίνονται πιο “ανοιχτές” υπό την έννοια ότι δεν αφορούν μόνο ενδοεταιρική επικοινωνία για εσωτερικές καταγγελίες, αλλά λειτουργούν και για την υποδοχή καταγγελιών που προέρχονται από άτομα που δεν εργάζονται στην επιχείρηση. Το παραπάνω ανέφερε χθες ο κ. Γιάννης Δρακούλης, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδος κατά την παρουσίαση της 14ης έρευνας της ΕΥ με τίτλο “Εταιρικά παραπτώματα-Ατομικές συνέπειες.

Πριν από τρία χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να τεθεί τέτοιο ζήτημα, δηλαδή η εγκατάσταση γραμμών καταγγελιών στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ωστόσο, αυτό αποτελεί πλέον συνήθης πρακτική”, συμπλήρωσε ο κ. Δρακούλης.

Το πόσο, βεβαίως, αποτελεσματικές θα αποδειχθούν αυτές οι γραμμές καταγγελίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδοεταιρικές αναφορές αποτελεί μεγάλο ερώτημα. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας το ποσοστό αυτών που αρνούνται να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς ή απάτης στην εταιρεία τους είναι χαμηλότερο στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Το 16% δηλώνει ότι δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια καταγγελία λόγω αφοσίωσης στην εταιρεία, έναντι 12% στη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, ένα 16% στην Ελλάδα δεν θα κατήγγειλε περιστατικό απάτης, δωροδοκίας ή διαφθοράς μέσα στην εταιρεία του λόγω αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους, έναντι 10% στη Δυτική Ευρώπη. Τα υψηλότερα ποσοστά “αφοσίωσης” προς την εταιρεία σχετίζονται πιθανώς με τη νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και με τον φόβο απόλυσης σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία.

Στον αγώνα για την αντιμετώπιση της εταιρικής απάτης και διαφθοράς έχει μπει και η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Πρόσφατα η εν λόγω γραμματεία εξέδωσε έντυπο με οδηγίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και στο εξωτερικό το οποίο διανέμεται στις εταιρείες μέσω των επιμελητηρίων και των επιχειρηματικών συνδέσμων.

Οι οδηγίες υπό τον τίτλο “Τι μπορώ να κάνω για την επιχείρηση μου” που περιλαμβάνονται στο έντυπο είναι οι ακόλουθες:

- Σχεδιάστε τη λειτουργία της εταιρείας σας με διαφανή τρόπο και σαφή οριοθέτηση ευθυνών.

- Εντοπίστε τους τομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα ευπαθείς στη διαφθορά, λαμβάνοντας ειδικά μέτρα προστασίας (π.χ. Επίβλεψη συναλλαγών από δύο ή περισσότερα άτομα, εναλλαγή πόστων, υποχρέωση για συνυπογραφή εγγράφων).

- Ενημερώστε τους υπαλλήλους σας για τα καθήκοντα της εργασίας τους.

- Καθιερώστε τακτικούς αυστηρούς ελέγχους.

- Εγκαθιδρύστε γραφείο Διαμεσολαβητή ή Γραμμής Επικοινωνίας, στα οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται σε περίπτωση που υποπτεύονται περιπτώσεις διαφθοράς.

- Δηλώστε στους υπαλλήλους σας ότι φαινόμενα διαφθοράς δε είναι ανεκτά στην εταιρεία σας.

- Αποτελέστε πρότυπο για τους υπαλλήλους σας, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς.

- Αποτρέψτε τη συγκάλυψη φαινομένων διαφθοράς .

- Απευθυνθείτε στις Πρεσβείες και τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας ζητώντας να παρέμβουν στις αρμόδιες αρχές του αντίστοιχου κράτους.

- Ζητήστε υποστήριξη από το αρμόδιο εμπορικό επιμελητήριο, ή πηγαίνετε κατευθείαν στην αστυνομία ή εισαγγελία της χώρας σας.

- Στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς περιπτώσεων υπόνοιας διαφθοράς στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 210 8779700 και 10301 (όλο το 24ωρο), για τη Βόρεια Ελλάδα 2310-531884 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση: [email protected], καθώς και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς: http://kataggelies.gsac.gov.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ