H Breguet και οι διάσημες γυναίκες της ιστορίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
27 Μαΐου 2020 | Επιχειρήσεις
Ένα σύμβολο κομψότητας και τεχνικής ακριβείας, τα ρολόγια Breguet προσελκύουν διακεκριμένες προσωπικότητες από το τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα.

Η πρώτη φανατική θαυμάστρια του οίκου Breguet ήταν πιθανότατα η βασίλισσα Μαρία-Αντουανέτα, η οποία φόρεσε μερικά από τα πιο όμορφα κομμάτια του ωρολογοποιού, όπως τα μοντέλα με αυτόματο μηχανισμό, ήδη από την αρχή της βασιλείας της, επιδεικνύοντας την αριστοτεχνία τους στις αυλές της Ευρώπης. Λέγεται ότι ο οίκος Breguet δημιούργησε γι’ αυτήν το περίφημο Breguet No 160, γνωστό και ως «Μαρία-Αντουανέτα», το οποίο αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα το πιο περίπλοκο ρολόι στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Το 2008, η Breguet δημιούργησε ένα πανομοιότυπο αντίγραφο του κάποτε χαμένου αρχικού σχεδίου, το οποίο εντοπίστηκε ξανά το 2007. Ως έναν ακόμη φόρο τιμής στη διακεκριμένη πρέσβειρά της, το 2008, η Breguet ανέλαβε στην αποκατάσταση του Petit Trianon στις Βερσαλλίες, που τόσο αγαπήθηκε από τη βασίλισσα - μια κίνηση ανεκτίμητης αξίας.
Οι βασιλείς έρχονται και παρέρχονται, αλλά το πάθος για τα ρολόγια της Breguet παραμένει. Αποκτήθηκαν από πολλές γυναίκες που ανήκαν στη συνοδεία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η πρώτη σύζυγός του, η αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα, αγόρασε το Breguet no 611, το οποίο χάρισε αργότερα, διακοσμημένο με διαμάντια που σχημάτιζαν το γράμμα «H», στην κόρη της Hortense, τη Βασίλισσα της Ολλανδίας. Η δεύτερη σύζυγός του, η Μαρία-Λουίζα της Αυστρίας, αγόρασε για τον εαυτό της ένα μικρό ρολόι-μενταγιόν. Έντιμη και πιστή, η μονάρχης υπήρξε μια πραγματικά φωτισμένη βασίλισσα στην Πάρμα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το καθεστώς της γυναίκας. Τα ρολόγια της Breguet προσέλκυσαν επίσης την προσοχή των αδελφών του Αυτοκράτορα, μεταξύ αυτών της Ελίζας Βοναπάρτη, Μεγάλης Δούκισσας της Τοσκάνης. Προικισμένη με ιδιαίτερη ευφυΐα και πάθος για τα καλύτερα των καλύτερων, η μικρότερη αδελφή του, Καρολίνα Μυρά, βασίλισσα της Νάπολης, παρήγγειλε από τον Abraham-Louis Breguet ένα εξαιρετικά πρωτότυπο ρολόι, καθώς διέθετε μπρασελέ. Ήταν το πρώτο ρολόι που σχεδιάστηκε εξαρχής για να φοριέται στον καρπό.
Το 1817, η Breguet κατασκεύασε ένα ρολόι με ηχητική ειδοποίηση τετάρτου, το Breguet no. 3023, για την Δούκισσα του Ουέλινγκτον. Το μοντέλο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και η κομψή απλότητά του αντανακλά το χαρακτηριστικό νεοκλασικό στυλ του ωρολογοποιού. Από το 1820 ως το 1830, αρκετές ηγεμονικές προσωπικότητες αγόρασαν ρολόγια του οίκου Breguet, όπως για παράδειγμα η Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας, ή η Μαρία Χριστίνα του Βασιλείου των Δύο Σικελιών, της Ισπανίας. Το 1831, η τελευταία αγόρασε ένα ρολόι ταξιδιού, χαρακτηριστικό των νεοκλασικών δημιουργιών της Breguet. Η Βικτώρια, Βασίλισσα της Αγγλίας

και Αυτοκράτειρας της Ινδίας, της οποίας η βασιλεία διήρκεσε περισσότερα από 60 χρόνια, είναι μια από τις πλέον επιφανείς πελάτισσες του ωρολογοποιού.
Στον 20ο αιώνα, τα σχέδια της Breguet εξακολουθούσαν να είναι περιζήτητα από αμέτρητες διάσημες γυναίκες. Μία από αυτές ήταν η Άννα Γκουλντ, Δούκισσα του Ταλλεϋράν, ιδρύτρια κέντρων διάσωσης για τους τραυματίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξέχουσα προσωπικότητα του Παρισιού, η οποία αγόρασε ένα ασημένιο ρολόι νεο-γοτθικού στυλ.
Σήμερα, πολλά από τα ρολόγια που αγόρασαν αυτές οι ηγεμονικές και διάσημες προσωπικότητες εκτίθενται σε μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, ανάμεσά τους το Μουσείο του Λούβρου, το Βρετανικό Μουσείο, πολλά ελβετικά μουσεία και, φυσικά, το Μουσείο της Breguet στο Παρίσι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ