Forthnet: Είναι τελικά επικρατέστερη η Vodafone;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15 Οκτωβρίου 2014 | Επιχειρήσεις
Αποτελεί η διαγωνιστική διαδικασία για τα δικαιώματα των UEFA Champions League και Europa League προάγγελο εξελίξεων;  

Σαφείς ενδείξεις της εξέλιξης της υπόθεσης Forthnet προσφέρει για πολλούς η διαγωνιστική διαδικασία απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων UEFA Champions League και Europa League της τριετίας 2015-2018. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες θέλουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των δυο μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου που μεταδίδονται και τη σεζόν 2014-2015 στα Novasports να μετακινούνται στον ΟΤΕ TV.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες με τίμημα στα 105-120 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ TV αποκτά το δικαίωμα μετάδοσης των δύο σημαντικών διοργανώσεων από τη σεζόν 2015-2016 και για τις δύο επόμενες τηλεοπτικές σεζόν 2016-2018 και 2017 -2018.  Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλή πρόταση από μεριάς του Ομίλου ΟΤΕ, που στην ουσία πλειοδότησε επίσης πολύ υψηλής προσφοράς της Forthnet-Nova.

Η πρόταση του ΟΤΕ

Αρκετοί, λοιπόν, θεωρούν πως το υψηλό αυτό τίμημα που θα καταβάλλει ο ΟΤΕ για τις δυο διοργανώσεις και ο έντονος ανταγωνισμός με την Forthnet στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας να αποτελεί ένδειξη πως δεν θα ευοδωθεί το deal για τηνεξαγορά της δραστηριότητας της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA απο τον Όμιλο.

Η μη δεσμευτική προσφορά που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ είναι εντός εύρους 250-300 εκατ. Ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις  (debt free/cash free basis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας. Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, αυτή θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Προβάδισμα για Vodafone & Wind
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεν είναι λίγοι που εκτιμούν πως η κοινή πρόταση Vodafone-Wind για την Forthnet ίσως και να είναι αυτή που θα επικρατήσει στο τέλος.

Αναλυτικότερα, ήδη από το καλοκαίρι του 2013 στη μετοχική σύνθεση της Forthnet έχει μπει με 27% η Wind, η οποία στη συνέχεια αύξησε το ποσοστό της στο 33%. Λίγο καιρό αργότερα και πιο συγκεκριμένα στο τέλος του 2013, η Forthnet προχώρησε  σε απόλυτα πετυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με υπερκάλυψη 2,2 φορές και κατά την διαδικασία αυτή στη μετοχική σύνθεση της μπήκε και η Vodafone με ποσοστό κάτι λιγότερο από 7%.

Τον Ιούνιο οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν συμφωνία που αφορά σε δικαίωμα προαίρεσης (call option) που παραχώρησε η Wind στη Vodafone που δίνει το δικαίωμα στη δεύτερη να αγοράσει από τη Wind ένα 13,25% από το συνολικό ποσοστό του 33%. Εφόσον το εξασκήσει, Vodafone και Wind θα κατέχουν πλέον από 19,75% η κάθε μία στη Forthnet.

Στην συνέχεια Vodafone Group και Wind Hellas, προχώρησαν σε κοινή πρόταση απόκτησης της Fortnhet.   Σε σχετική ανακοίνωση της η Forthnet αναφέρει:
«Η Forthnet ανακοινώνει ότι υπεβλήθη από τις εταιρείες Vodafone Group Services Ltd (για λογαριασμό συνδεδεμένης με αυτή επιχειρήσεως) και Wind Hellas Τηλεπικοινωνίες ΑΕ, κοινή μη δεσμευτική πρόταση προς το Δ.Σ. της Εταιρείας, η οποία δε συνιστά δημόσια πρόταση κατά το Ν. 3461/2006, για την πιθανή απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet, οι οποίες δεν ανήκουν στην κυριότητά τους, έναντι ενδεικτικού και τελούμενου υπό αιρέσεις τιμήματος που κυμαίνεται μεταξύ 1,70 και 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Στην ανωτέρω περιλαμβάνονται επίσης οι όροι και προϋποθέσεις (διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου, αποκλειστικές διαπραγματεύσεις), ή πλήρωση των οποίων θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην  υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Forthnet, σύμφωνα με το Ν. 3461/2006 η οποία θα είχε στη στήριξη της εταιρείας».

Η πολύφερνη νύφη

Η Nova ξεπέρασε πλέον τους 500 χιλιάδες συνδρομητές, γεγονός που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Η δυναμική που παρουσιάζει η υπηρεσία Nova 3Play και η απήχηση που έχει στο καταναλωτικό κοινό, συνεχίζει να είναι ο κύριος άξονας ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, με τη διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά να ξεπερνάει πλέον το 20%.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως η Forthnet έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς αποτελώντας όπως φαίνεται εξαιρετικά θελκτική επενδυτική επιλογή για τους εγχώριους παίχτες της αγοράς τηλεπικοινωνιών.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ