Η Gazprom θα ολοκληρώσει μόνη της την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
28 Ιανουαρίου 2020 | Επιχειρήσεις
Μέχρι στιγμή έχουν κατασκευασθεί τα 2300 χιλιόμετρα από τα 2460 χιλιόμετρα, επισημαίνει παράλληλα το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. 


Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στην Γερμανία και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ολοκληρωθεί από την ίδια την Gazprom, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν σειρά κυρώσεων σε όσες ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού.

«Το έργο Nord Stream 2, το οποίο έχει κατασκευαστεί κατά 94% θα ολοκληρωθεί από την ρωσική πλευρά, ανακοίνωσε η διευθύντρια της Gazprom Export και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας, Ελένα Μπουρμίστροβα κατά την διάρκεια του συνεδρίου European Gas Conferenceа, το οποίο πραγματοποιείται στην Βιέννη, αναφέρει το πρακτορείο Interfax. 

Μέχρι στιγμή έχουν κατασκευασθεί τα 2300 χιλιόμετρα από τα 2460 χιλιόμετρα, επισημαίνει παράλληλα το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. 

Το έργο είναι μια επένδυση αξίας περίπου δέκα δισεκ. ευρώ που συγχρηματοδοτούν εξ ημισείας από τη μια η Gazprom και από την άλλη πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell), οι οποίες πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών στον κόσμο, το οποίο είχε ναυλώσει η Gazprom από την ελβετική εταιρεία Allseas, αναγκάσθηκε να αποσυρθεί από το έργο μετά τις κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε όσες ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού.

Εν συνεχεία η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το πλοίο Acsedmiv Tserski, το οποίο η Gazprom είχε αγοράσει το 2015 και είναι παρόμοιο με το πλοίο της ελβετικής εταιρείας, αλλά το οποίο στην παρούσα φάση ανακαινίζεται πλήρως. Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, είχε δηλώσει ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ένα χρόνο δηλαδή αργότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Τις κυρώσεις είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Δεκεμβρίου εκτιμώντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιοριζόταν η εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι αμερικανικές κυρώσεις είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη και καταγγελίες για ανάμιξη της Ουάσινγκτον στη χάραξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επικρίνει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, με την γερμανική κυβέρνηση να τις είχε χαρακτηρίσει ως «παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Ούρλικε Ντέμερ είχε τότε δηλώσει πως «Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει. Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ