Η δέσμευση της Lavazza για κοινοτική στήριξη στην Κούβα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Δεκεμβρίου 2019 | Επιχειρήσεις
Δέκα κέντρα παραγωγής για την αναγέννηση λιγότερο παραγωγικών περιοχών στην Ανατολική Κούβα και 6 εκατομμύρια νέας, υψηλής ποιότητας φυτά καφέ: αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία της πρώτης φάσης του προγράμματος που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Lavazza.


Εκτός από τη δέσμευσή της για αύξηση της παραγωγικότητας των Κουβανικών φυτειών καφέ, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην παροχή σταθερής και συνεχούς κατάρτισης στην τοπική κοινότητα δημιουργώντας 34 «σχολικές δομές» για τη βελτίωση των δεξιοτήτων 2.900 καλλιεργητών και 500 τεχνιτών του καφέ.

Αυτά είναι και τα αποτελέσματα που περιγράφουν ένα τριετές πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2018 από το Giuseppe και Pericle Lavazza Foundation, σε συνεργασία με την φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam και τις Κουβανικές αρχές, για τη στήριξη των περιοχών καλλιέργειας καφέ στις δυο πιλοτικές περιοχές καφέ της Granma και του Santiago, όπου ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Giuseppe Lavazza, έδωσε μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Oriente. Η διάλεξη ήταν αφιερωμένη στην αγορά του καφέ και στο ταξίδι της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρίας, με έμφαση στην Κούβα, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Lavazza για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα, η οποία γιορτάζει φέτος την 500η επέτειο της Αβάνας.

«Για την Lavazza, «ο καλός καφές» μπορεί να προέρχεται μόνο από καλές πρακτικές σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την φυτεία μέχρι την κούπα του καφέ», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου. «Σήμερα, η Lavazza είναι ένας παγκόσμιος Όμιλος με την αποφασιστικότητα να κυνηγήσει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας για το 2030 των Ηνωμένων Εθνών». Ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας είναι η προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, όπως αποτυπώνεται στο στόχο 8, και η διασφάλιση ότι έχουμε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στις κοινότητες στις οποίες εργαζόμαστε, και στις γυναίκες ειδικότερα, όπως αντικατοπτρίζεται στο στόχο 5».

Οι γυναίκες και οι νέοι καλλιεργητές καφέ αποτελούν το επίκεντρο του προγράμματος στην Κούβα

Το Ίδρυμα Lavazza, το οποίο έχει 24 προγράμματα σε εξέλιξη σε 17 χώρες από τα οποία επωφελούνται ήδη 94.000 αγρότες, προσβλέπει στην Κούβα ως απάντηση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της χαμηλής εγχώριας παραγωγής καφέ, της ανεπαρκούς διαχείρισης της ποιότητας των προϊόντων, και της ανάγκης για αναγέννηση σχετικά μη παραγωγικών περιοχών. Αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο και σημαντικές επιπτώσεις στην κοινότητα στο σύνολο της, οδηγώντας τους νέους να διαφύγουν από τη γεωργία και συμβάλλοντας σε ένα χάσμα γενεών μεταξύ των δυο φύλλων που είναι ολοένα και λιγότερο ευνοϊκό για τις γυναίκες.

Ο θετικός αντίκτυπος του προγράμματος με την Oxfam σε ζωή και ειδικότερα στις κοινότητες καλλιέργειας του καφέ αρχίζει να αχνοφαίνεται στα πρόσωπα των πρώτων δικαιούχων του: οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν τώρα την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια μικρή αλλά ελπιδοφόρα εταιρεία παραγωγής καφέ, καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού καφέ μεγαλώνει ισχυρότερη, και οι γυναίκες οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν έναν ηγετικό ρόλο στο χώρο των επιχειρήσεων, καθώς και μιας δικαιότερης διαίρεσης των οικιακών εργασιών μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Αυτό είναι το νέο σενάριο όπως απαθανατίστηκε από τον διάσημο φωτογράφο Steve McCurry, ο οποίος έχει καταγράψει το πρόγραμμα αυτό για την Κούβα σε εικόνες, διηγώντας μας την ιστορία όχι μόνο των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την παραγωγή καφέ, αλλά και των δεσμών που συνδέουν την κοινότητα με την επικράτεια και άλλες συναφείς κοινωνικές πτυχές. Από το 2004, η Lavazza συνεργάζεται με τον Steve McCurry σε ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ σε χώρες που παράγουν καφέ για την προώθηση του !Tierra! του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο με τη βοήθεια της δουλειάς του φωτογράφου αποτελεί πλέον ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Η Lavazza για την 500η επέτειο της Αβάνας

Η Lavazza αποφάσισε να έχει τη δική της συμβολή στους εορτασμούς της Αβάνας σε μία σειρά από πρωτοβουλίες αφιερωμένες στην πρωτεύουσα της Κούβας και στον καφέ της, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίασης του !Tierra! La Habana. Αυτός ο αποκλειστικά 100% κουβανικός Arabica καφές έχει έντονη τονικότητα και αρωματικές νότες σοκολάτας και δημητριακών τα οποία και φέρνουν στο μυαλό μια κουβανική αίσθηση για όλους τους λάτρεις του καφέ με τη βοήθεια του αλάνθαστου σχεδιασμού της συσκευασίας της συλλογής, εμπνευσμένη από τα χρώματα και τις εικόνες της Κούβας. Η Lavazza έχει φέρει επίσης πάνω από 120 χρόνια εμπειρίας στην καρδιά της πρωτεύουσας της Κούβας, όπου στο Casa de la Amistad που αναβλύζει από αναμνήσεις, έχει δημιουργηθεί ένα προσωρινό Εκπαιδευτικό Κέντρο, μέρος του εκτεταμένου διεθνούς δικτύου εκπαίδευσης και του δικτύου της καλλιέργειας καφέ, με οκτώ τοποθεσίες στην Ιταλία και 47 παγκοσμίως για τους ανθρώπους που εργάζονται στην τροφοδοσία και τη διανομή, καθώς και για όλους τους λάτρεις του καφέ. Η Lavazza μοιράστηκε τη δική της εμπειρία με την τοπική κοινότητα, εξηγώντας τις διαδικασίες παραγωγής και τις τεχνικές ανάμειξης και ψησίματος, αλλά και της τεχνικής και παρασκευής αυθεντικού ιταλικού καφέ εσπρέσο και των τελευταίων τάσεων στην ανάπτυξη νέων συνταγών. Το πρόγραμμα φθάνει επίσης σε τρεις ιστορικές καφετέριες στο κέντρο της Αβάνας, στο Cafè El Escorial, Cafè America και στο Cafè del Oriente, για να προωθήσει την κουλτούρα του καφέ κατά τη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής επετείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ