ΔΕΗ: Πρόωρη απόσυρση για 4 λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
29 Ιουνίου 2020 | Επιχειρήσεις
Oι λιγνιτικές μονάδες 1,2,3 και 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αν και έχουν προγραμματιστεί για κλείσιμο το 2022, η απόσυρση τους ουσιαστικά έρχεται από την 1η Ιουλίου.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ υπό την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε περιοδεία της στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, οι λιγνιτικές μονάδες 1 έως 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκπομπή αέριων ρύπων σύμφωνα με κοινοτική οδηγία του 2013 για τους βιομηχανικούς ρύπους. Με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις έως τις 30 Ιουνίου του 2020 προκειμένου να πιάνουν τα σχετικά όρια των χαμηλών ρύπων. Η ΔEΗ από τότε προχώρησε για τις μονάδες 1 έως 4 σε επενδύσεις ξηρής αποθείωσης, ενώ για την «5» του ίδιου σταθμού έκανε επένδυση 90 εκατ. ευρώ υγρής αποθείωσης, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και ολοκληρώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δοκιμές των τεσσάρων πρώτων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δείχνουν ότι δεν συμμορφώνονται με τα όρια των εκπομπών αέριων ρύπων, σε αντίθεση με την μονάδα 5, η οποία θα μπορεί να λειτουργεί.

Με βάση την ίδια κοινοτική οδηγία οι μονάδες 1,2,3 και 4 έχουν περιθώριο λειτουργίας μετά την 1η Ιουλίου άλλες 1.500 ώρες ανά έτος (η κάθε μία μονάδα). Δηλαδή δύο μήνες κάθε χρόνο.

Ουσιαστικά, οι πρώτες τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν θα είναι διαθέσιμες κι έτσι, αν και τυπικά μπορούν να λειτουργούν μόλις δύο μήνες το χρόνο, το σβήσιμο τους γίνεται δύο χρόνια νωρίτερα από το 2022.

Πηγή: euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ