Βουλή: Ζητά στοιχεία δαπανών για τις Ευρωεκλογές από τις διαφημιστικές εταιρείες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
31 Ιουλίου 2019 | Επικοινωνία - Media
Μέχρι τις 29 Αυγούστου θα πρέπει διαφημιστικές και εταιρείες δημοσκοπήσεων να υποβάλουν αναλυτικές καταστάσεις εσόδων – εξόδων για τυχόν δραστηριότητά τους σχετική με τις Ευρωεκλογές 2019. Η διευκρίνιση που ζητά η ΕΔΕΕ

Στοιχεία εσόδων – εξόδων για συναλλαγές διαφημιστικών εταιρειών που τυχόν αφορούν τις Ευρωεκλογές 2019 ζητά η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο και στην ΕΔΕΕ.΄

Στο έγγραφο τονίζεται πως οι διαφημιστικές εταιρείες, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης συμπεριλαμβάνονται στα ελεγχόμενα πρόσωπα και για αυτό οφείλουν να καταθέτουν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, το πλήρες και αναλυτικό περιεχόμενο καθώς και την οικονομική αποτίμηση των εκατέρωθεν συναλλαγών, που έχουν πραγματοποιήσει με τους  δικαιούχους χρηματοδότησης για την περίοδο ελέγχου των προεκλογικών δαπανών και εσόδων, εντός 3 μηνών, από την πραγματοποίηση των εκλογών.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικές καταστάσεις, παραστατικά, αποδείξεις εσόδων και εξόδων καθώς και κάθε άλλο  έγγραφο αποδεικτικό της συνεργασίας τους με οποιοδήποτε υποψήφιο κόμμα, συνασπισμό κομμάτων ή βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο.

Για τις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Μαΐου, η περίοδος ελέγχου εκλογικών εσόδων δαπανών είναι η εξής:

α) Για τα πολιτικά κόμματα- Από 26/11/2018 έως 26/72019

β) Για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές- Από 12/5/2019  έως 26/7/2019

Όπως, μάλιστα, αναφέρει το έγγραφο  (που στάλθηκε την Δευτέρα 29 Ιουλίου σε ΕΔΕΕ, ΣΕΔΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΣΗΕΑ)  τα στοιχεία πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019.

Οι επισημάνσεις της ΕΔΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η ΕΔΕΕ έχει απαντήσει στην Επιτροπή υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχη υποχρέωση υπήρξε και για τις εκλογές του 2015. Τότε η ΕΔΕΕ είχε  ζητήσει να διευκρινιστεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται παρά μόνο για όσες διαφημιστικές εταιρίες όντως είχαν συναλλαγές από προεκλογική δραστηριότητα, προκειμένου να αποφύγουν οι υπόλοιπες εταιρίες τη γραφειοκρατική διαδικασία.

Η Επιτροπή Ελέγχου είχε αποδεχτεί τότε το αίτημα και σήμερα η ΕΔΕΕ ζητά την εκ νέου επιβεβαίωση της σχετικής διαδικασίας, τόσο για τις δαπάνες που αφορούν τις Ευρωεκλογές όσο και για τυχόν επόμενα αιτήματά, για τις υπόλοιπες εκλογικές καμπάνιες του 2019.

Η ΕΔΕΕ  έχει ενημερώσει ήδη όλες τις εταιρίες – μέλη της για την υποχρέωση υποβολής των στοιχείων αλλά έχει επισημάνει επίσης στην Επιτροπή Ελέγχου ότι κατά πάγια τακτική, ο Αύγουστος είναι μήνας κατά τον οποίο σχεδόν όλες οι διαφημιστικές εταιρίες κλείνουν τα γραφεία τους για θερινές διακοπές όλου του προσωπικού, οπότε μπορεί να παρατηρηθούν περιπτώσεις καθυστέρησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ