Στα χέρια των ραδιοφωνικών σταθμών τα πρώτα ευρήματα της νέας και αναβαθμισμένης έρευνας ακροαματικότητας ραδιοφώνου
 

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των ευρημάτων της αναβαθμισμένης έρευνας ακροαματικότητας της ΑΕΜΑΡ, κατά το πρώτο δίμηνο διεξαγωγής της, 11/2 έως 08/4, που διεξάγουν οι εταιρίες MRB HELLAS και GLOBAL LINK, με τη συνεργασία και επιστημονική εποπτεία του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι η πρώτη έρευνα στην ιστορία του ιδιωτικού ραδιοφώνου που δεν διενεργείται από τη Focus.

Στο διάστημα από 12 Φεβρουαρίου ως και 9 Απριλίου 2019 πρώτος είναι ο Μελωδία με 274.000 ακροατές και δεύτερος ο Athens Dee Jay με 269.000. Στην τρίτη θέση με 260.000  Ρυθμός. Στους ενημερωτικούς ο ΣΚΑΪ έχει 257.000 ακροατές και ο Real 218.000. Παραθέτουμε σε πίνακα τους σταθμούς που έχουν περισσότερους από 200.000 ακροατές και στη συνέχεια θα προσθέσουμε και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τρίτη 11/2, μετά από τη διαγωνιστική διαδικασία της ΑΕΜΑΡ και την ανάθεση του έργου στις δύο εταιρείες.

Στον σχεδιασμό της έρευνας, μεταξύ άλλων, συμπεριελήφθησαν:

1. Εισαγωγή συνεντεύξεων σε κινητά τηλέφωνα, σε ποσοστό 50% του συνολικού δείγματος, με στόχο την πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη συμμετοχή του συνολικού πληθυσμού.

2. Ταυτόχρονη υλοποίηση της έρευνας από δύο εταιερίες, οι οποίες δρουν ανεξάρτητα, εφαρμόζοντας κοινή μεθοδολογία, με την εποπτεία του Παντείου Πανεπιστημίου και της ΑΕΜΑΡ.

3. Αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των υποδομών των αναδόχων, με στόχο την ασφαλή και απρόσκοπτη διενέργεια της έρευνας, του ελέγχου από την ΑΕΜΑΡ καθώς και την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευση των δεδομένων της έρευνας, σε εφαρμογή της GDPR.

Η έρευνα μέτρησης της ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν νόμιμα στην περιφέρεια του νομού Αττικής υλοποιείται, μέσω συνεχούς τηλεφωνικής έρευνας σε σταθερά (50%) και κινητά τηλέφωνα (50%) όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα κοινούτυχαία επιλεγμένου βάσει του τηλεφωνικού του αριθμού.

Ο υπό μελέτη πληθυσμός είναι ο «μόνιμος» της καλυπτόμενης περιοχής, των ατόμων 15 έως 70 ετώνμε τόπο κύριας κατοικίας το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής, εξαιρουμένων των περιοχών Αγκιστρίου, Αντικυθήρων, Κυθήρων, Μεθάνων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζήνος και Ύδρας.

Ο πληθυσμός που καλύπτει η έρευνα ορίζεται με τα πληθυσμιακά στοιχεία της Eurostat (Eurobase) για το έτος 2018, τα οποία βασίζονται στα στοιχεία της τελευταίας διαθέσιμης απογραφής (ΕΛ.ΣΤΑΤ. – 2011) προσαρμοσμένα σε σχέση με τις συνιστώσες αλλαγής του πληθυσμού που παρήχθησαν από το μητρώο φυσικής κίνησης για τον μόνιμο πληθυσμό στο Ν. Αττικής. Ο πληθυσμός αυτός είναι 2,710,548 άτομα.

Στην παρούσα έκθεση τα αποτελέσματα προέρχονται από τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 7.890 άτομα που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 12/02/2019 και 09/04/2019.

Η έρευνα πεδίου υλοποιείται από δύο εταιρείες ερευνών, μελών του ΣΕΔΕΑ. Οι εταιρείες ακολουθώντας τα ίδια πρότυπα, οδηγίες και κανόνες, υλοποιούν εξ ημισείας την έρευνα πεδίου, με το 50% των συνεντεύξεων να πραγματοποιείται από την εταιρεία MRB HELLAS S.A και το υπόλοιπο 50% από την εταιρεία GLOBAL LINK S.A. Συμβουλευτικό και ελεγκτικό ρόλο καθόλη τη διάρκεια της έρευνας και σε κάθε διαδικασία αυτής έχει το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας σταθμίστηκαν με τη μέθοδο RIM ως προς φύλο, ηλικία και περιοχή κατοικίας με τα πληθυσμιακά στοιχεία της Eurostat.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ