Στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αναφέρεται ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο και Πολυμέσων

Στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αναφέρεται ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο και Πολυμέσων. Με δελτίο Τύπου, που εξέδωσε προχωρά σε ορισμένες διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: "Την τελευταία δεκαετία ο χώρος της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων έχει αλλάξει δραματικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής εμπλέκονται πλέον με όλα τα είδη παραγωγής (κινηματογράφος, τηλεόραση, διαδίκτυο, διαφήμιση, υποστήριξη ξένων παραγωγών, κλπ). Τυχόν εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Παραλληλα, η ψηφιακή καταγραφή και αναπαραγωγή εικόνας και ήχου έχουν ενοποιήσει  τις τεχνικές διαδικασίες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ασχέτως είδους και περιεχομένου, ειδικά μετά τη ελαχιστοποιηση της φωτοχημικής αποτύπωσης και αναλογικής εγγραφής εικόνας.  

Επίσης έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά η ελληνική εργατική νομοθεσία, η οποία έχει πλέον καταργήσει τις στρεβλώσεις που υπήρχαν για τους απασχολούμενους στην παραγωγή. Με βάση τα παραπάνω οι ενώσεις ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής : 1)  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ – ΒΙΝΤΕΟ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ (ΣΕΠΚΤΒ&Π), 2) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΣΑΠΟΕ), 3) ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ) και 4) ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (PACT), αποδεχόμενες την πρόταση της ΕΤΕΚΤ για την υπογραφή μιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σύστησαν μια ομάδα εργασίας η οποία μελέτησε τις υφιστάμενες συνθήκες και κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση που ευθυγραμμίζεται και λαμβάνει υπόψιν της την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, τις νέες τεχνολογίες παραγωγής, τα σύγχρονα δίκτυα διανομής καθώς και τον διεθνή ανταγωνισμό. 

Οι Ενώσεις Παραγωγών συνεχίζουμε την προσπάθεια μας μέσα σε ιδιαίτερες αντίξοες συνθήκες να προσφέρουμε εργασία σε όλο τον οπτικοακουστικό κλάδο και να συμβάλουμε στην συνεχή τεχνική επιμόρφωση. Επιθυμία μας είναι να καθοριστεί μέσα στην προτεινόμενη κ.σ.σ.ε. ένα νομικό και οικονομικό πλαίσιο που να προάγει την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού χώρου, δημιουργώντας υγιείς προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ