Ζάκυνθος: Άνοιγει, αλλά με όρους, η παραλία Ναυάγιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
05 Ιουνίου 2019 | Επικαιρότητα
Ανοίγει η παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, η οποία παρέμενε κλειστή λόγω κατολισθήσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να δημοσιευτεί στο Φύλλο της Κυβέρνησης η απόφαση που θα αφορά την προσέγγιση, την αγκυροβολία αλλά και την παραμονή των πλοίων στον όρμο.

Ανοίγει η παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, η οποία παρέμενε κλειστή λόγω κατολισθήσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να δημοσιευτεί στο Φύλλο της Κυβέρνησης η απόφαση που θα αφορά την προσέγγιση, την αγκυροβολία αλλά και την παραμονή των πλοίων στον όρμο.

Η απόφαση έχει ήδη αποσταλεί από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και εκτιμάται πως το ΦΕΚ θα έχει δημοσιευτεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, προκειμένου να λήξει η σοβαρή εκκρεμότητα που αφορά την περιοχή.

Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή από το Δήμο Ζακύνθου εστάλη στο Λιμεναρχείο το έγγραφο που αναφέρει πως έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας στην περιοχή όπως για παράδειγμα η οριοθέτηση ζωνών στην ακτή με πασαλάκια αλλά και στη θάλασσα με σημαδούρες.

Σημειώνεται πως η απόφαση που πρόκειται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, αλλάζει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα στην περιοχή και ορίζει νέους όρους και προϋποθέσεις σε ότι αφορά την προσέγγιση στην ακτή.

Αυστηροί κανόνες για παραμονή, ωράριο και αριθμό πλωτών και επισκεπτών
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, σε αδρές γραμμές θα απαγορεύει την προσέγγιση, την αγκυροβολία και την παραμονή κάθε είδους πλωτού μέσου καθώς και τη λήψη θαλασσίου λουτρού σε ζώνη πλάτους σαράντα μέτρων από την ακτογραμμή (βράχια) περιμετρικά της θαλάσσιας περιοχής του Όρμου «Ναυάγιο».

Θα επιτρέπει, αλλά με αποκλειστική ευθύνη του εκάστου πλοιάρχου ή κυβερνήτη ή χειριστή ή μισθωτή- των πλωτών και λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες ελιγμού των πλωτών, τις καιρικές συνθήκες (πέρα από τις απαγορεύσεις απόπλου από το Λιμεναρχείο), τα φαινόμενα αποθαλασσίας, καθώς και τη δυνατότητα άμεσης απομάκρυνσης των επιβατών αλλά και των λουομένων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, την προσέγγιση, αγκυροβολία, παραμονή κάθε είδους πλωτού μέσου την αποβίβαση και την επιβίβαση από αυτά και τη λήψη θαλασσίου λουτρού σε συγκεκριμένα τμήματα της παραλίας, όπως αυτά έχουν οριοθετηθεί από το Δήμο, για συγκεκριμένες ώρες την ημέρα και με συγκεκριμένο μέγιστο αριθμό επιβατών.

Ειδικότερα, στην αριστερή πλευρά των εισερχομένων πλωτών μέσων στον Όρμο και εντός ζώνης πλάτους 25 μέτρων, της οποίας θα επιτρέπεται , η προσέγγιση-αγκυροβολία- από /επιβίβαση:

Πλοίων χωρητικότητας άνω των 200 ατόμων

α) Από ώρα 10:30 έως 12:00 έκαστης ημέρας έως ένα (01) Ε/Γ–Τ/Ρ πλοίο (ημερόπλοιο).

β) Από ώρα 12:00 έως 13:00 έκαστης ημέρας έως δύο (02) Ε/Γ–Τ/Ρ πλοία (ημερόπλοια).

γ) Από ώρα 13:00 έως 14:00 έκαστης ημέρας έως ένα (01) Ε/Γ–Τ/Ρ πλοίο (ημερόπλοιο).

δ) Από ώρα 14:00 έως 15:00 έκαστης ημέρας έως ένα (01) Ε/Γ–Τ/Ρ πλοίο (ημερόπλοιο).

Για τα πλοία μεταφορικής ικανότητας, από 100 μέχρι 200 άτομα

α) Από ώρα 09:00 έως 12:00 έκαστης ημέρας έως τρία (03) Ε/Γ–Τ/Ρ πλοία (ημερόπλοια).

β) Από ώρα 14:00 έως 17:00 έκαστης ημέρας έως τρία (03) Ε/Γ–Τ/Ρ πλοία (ημερόπλοια).

Στην δεξιά πλευρά των εισερχομένων πλωτών μέσων στον Όρμο και εντός ζώνης πλάτους 25 μέτρων, θα επιτρέπεται η παραμονή έως πέντε πλοίων χωρητικότητας έως 100 ατόμων και μέγιστος χρόνος έως τα σαράντα-πέντε λεπτά της ώρας. Στο ίδιο σημείο θα επιτρέπεται και η παραμονή των υπόλοιπων πλωτών μέσων.

Η απόφαση θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα όρια όπου επιτρέπεται η λήψη θαλάσσιου λουτρού ενώ στην ίδια απόφαση θα προβλέπεται πως απαγορεύεται η πρόσδεση των παραπάνω πλωτών μέσων από το ναυάγιο του πλοίου επί της ακτής, με σκοπό την ασφάλεια των λουομένων και την αποφυγή καταστροφής του ναυαγίου, θα απαγορεύεται η λειτουργία του βιολογικού τους.

Πηγή: ermisnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ